GDE SE NAJVIŠE JEDE FAST FOOD

Fast food ili brza hrana je veliki posao u globalnim razmerama. Gde su i ko su najveći restorani brze hrane u svetu

 

Svima je poznato da, od svih ugostiteljskih objekata, restorani brze hrane beleže najveći rast u proteklih nekoliko godina. Brz život, mnogo obaveza, nedostatak vremena za kuvanje, samo su neki od činilaca koji su ovakav fenomen uslovili. I dok se danas na gotovo svakom ćošku može sresti neka od brzih varijanti tradicionalnih svetskih kuhinja, najveći svetski lanci restorana brze hrane nastavljaju sa širenjem svog poslovanja u svim zemljama.

Najveći restorani brze hrane u svetu

Koji su to najveći restorani brze hrane u svetu i lanci fast food-a

Mi vam predstavljamo listu 10 najvećih i najuspešnijih restorana brze hrane, koji su postigli da svoj prepoznatljiv ukus učine dostupnim svojim vernim mušterijama u svakom većem gradu.

Subway

Ovaj lanac je osnovan još pre pedeset godina, i za to vreme je postigao broj od preko 33.000 restorana u čak 85 zemalja, koji zapošljavaju više od 150.000 ljudi. Njegovi sendviči i salate su među njapopularnijim, pogotovo u Americi i Nemačkoj.

McDonald’s

Restorani ovog lanca broje oko 32.000 objekata širom sveta, a procenjuje se da je čak svaki osmi Amerikanac bar jedan period svog života radio u čuvenom „Meku“. Najpopularniji po svom pomfritu i duplom hamburgeru, odnosno Big meku, ovom lancu nije strana ni promena menija u skladu sa tradicionalnom kuhinjom zemlje u kojoj se nalazi pa se tako, na primer, hamburgeru u Nemačkoj dodaje slanina i prženi luk.

KFC (Kentucky Fried Chicken)

Od prvog restorana, osnovanog u Kentakiju kriznih tridesetih godina, do danas, imperija „KFC“ je dostigla gotovo 12.000 objekata širom sveta. Recept za ovu piletinu čuva se kao najsvetija tajna, a procenjuje se da se godišnje pripremi više od milijardu obroka.

Starbucks

Na preko 16.500 lokacija, restorani „Starbucks“ najpoznatiji su po svojoj kafi, koja ima i svoje alternative, u zavisnosti od zemlje u kojoj se nalazi: u Japanu je to želatinasti frapućino sa ukusom kafe, a u Koreji ledeni čaj od limunove trave, koji se služi uz sendviče sa govedinom sa roštilja.

Burger King

Inspirisan „Mc Donald’s“-om, osnovan u Majamiju, „Burger King“ je danas među najpopularnijim restoranima ovog tipa brze hrane, sa oko 12.000 restorana širom sveta. Procenjuje se da ovaj lanac usluži čak 11 miliona mušterija dnevno.

Taco Bell

Na oko 5.800 mesta, ovaj lanac godišnje posluži dve milijarde takosa i milijardu buritosa, što ga čini i najpopularnijim restoranom meksičke brze hrane na svetu.

Pizza Hut

Najpopularniji restorani – pizzerije definitivno su oni koji pripadaju ovom lancu, koji broji oko 13.500 objekata. Na meniju postoji gotovo bezbroj varijanti pizza, ali se svojom kreativnošću izdvajaju restorani u Pakistanu, koji nude pizze sa začinjenim i ljutim kebabom, i Egiptu, koji ukus obogaćuju kuglicama od mesa i sira.

Domino’s Pizza

„Domino’s Pizza“ restorani broje preko 8.000 i drugi su vodeći lanac pizzerija u svetu. Dnevno se posluži više od milion mušterija u njihovim objektima.

Arby’s

Sa 3.500 restorana u svetu, „Arby’s“ je najpoznatiji po svojoj pečenoj govedini, kao specijalitetu kuće, ali i po tome što je prvi lanac restorana brze hrane koji je na jelovnik uvrstio salate i lagane sendviče sa manje kalorija.

Wendy’s

Najpoznatiji u SAD-u po čizburgerima i čikenburgerima, restorani „Wendy’s“ , kojih ima preko 6.500 širom sveta, prilagođavaju se i lokalnoj kulturi, pa je tako na Jamajci na meniju i sušena, marinirana piletina.

Izvor: El Toro