KO SAM JA

Nikola Čuturilo Čutura i njegov singl Neko kao ja. Angažovana pesma i umetnik. Biografija Nikole Čuturila

 

U današnje vreme, retko se sreću angažovani muzički autori kao što je Nikola Čuturilo Čutura.

Nikola Čuturilo Čutura i pesma Neko kao ja

Nikola Čuturilo Čutura i pesma Neko kao ja

 

NIKOLA ČUTURILO (rođen 1962, godine u Banatskom Karlovcu) je izgradio renome gradskog rent a gitariste. Bogatu muzićku karijeru Čutura je počeo i pre dolaska u Riblju Čorbu septembra 1984, godine. Prva grupa u kojoj je svirao 1976. godine zvala se Kredit, a činili su je članovi koji su kasnije oformili Lake pingvine. Zatim je prešao u grupu Bicikli, pa u Siluete. Sa grupom Zamba je snimio LP „Udarac nisko“ (Jugoton 1983), a početkom 1984. godine svirao je na turneji grupe Električni orgazam. Tog leta je, umesto Bajage, došao je na mesto gitariste Riblje čorbe.

Za Riblju čorbu Nikola Čuturilo Čutura je napisao muziku za pesme „Propala noć“, „Da to sam ja“, „Crvena su dugmad pritisnuta“ i mnoge druge, Po objavljivanju prve solo ploče “9 lakih komada” 1988. godine napusta Riblju čorbu i formira svoj Laki bend. Prvi LP donosi pitke kompozicije: „Srećan sam“, „Ko sam ja“, „Skoplje“, „Razlog za san“. Čuturilo je autor kompletnog materijala, peva i svira gitaru, a na snimanju su mu pomogli basista Bogdan Arsovski (Leb i sol), basista Žika Jelić (YU grupa), bubnjar Dragoiljub Đurićić (Leb i sol), bubnjar Ivan Ranković (EKV), klavijaturista Saša Lokner (Instruktori) i gitarista Vlada Negovanović (Tunel). Specijalni gost u pesmi „Kad je Lojpur svirao“ bio je Mile Lojpur, legenda beogradske rok scene s početka 60-tih.

Dobar prijem ove ploče navodi ga da formira grupu u kojoj su gitarista Zvonko Dukić (Van Gog), bubnjar Dragoljub Đuričić i basista Dejan Grujić sa kojima 1989. godine snima drugi LP „Raskršće“. Producent ploče bio je Saša Habić, a na snimanju su učestvovali Laza Ristovski i Dejan Cukić, koji je pevao prateće vokale. Sa ploče se izdvajaju pesme „Voli me“ i „Nama je najbolje“. Te godine Nikola Čuturilo Čutura je radio muziku za pozorišnu predstavu „Najbolji ludi dan“ koja je postavljena u Novoj Gorici. Kao tekstopisac Nikola Čuturilo radi pesme za albume Dejana Cukića, YU grupe, Kerbera i drugih.

Za potrebe trećeg albuma formira sastav Oblaci koji čine basista Dejan Grujić, njegov brat klavijaturista Darko, bubnjar Zoran Radovanović- Baki i gitarista Saša Ranđelović, Ploča u produkciji Saše Habića donosi seriju radijskih hitova „Glorija“, „Pustiću radio“, „Reka ljubavi“, „Srećan put“. Nikola Čuturilo Čutura 1991. godine nastupa na festivalu Beogradsko proleće u okviru večeri kada su rok muzičari izvodili pesme sa ranijih festivala. On se odlučuje za obradu pesme „Molitva za Magdalenu“ iz repertoara Olivera Dragojevića i ona se pojavljuje na ploči „Beograde“ (PGP RTB 1991).

https://www.youtube.com/watch?v=89nDToWQCfY

U trenutku kada kreće na koncertnu promociju, počinje rat. Nikola Čuturilo Čutura novembra 1991. odlazi u London gde živi i svira sa renomiranim klupskim sastavima do povratka u Beograd 2003. godine. U Londonu sa britanskim muzičarima snima povratničku ploču „l.D.“ koju miksuje sa Vladom Negovanovićem u Beogradu jeseni 1997. godine. Po povratku u Beograd 2003. godine radi muziku za reklamne spotove, numeru za film „Potraga za Srećkom“ i muziku za pozorišne predstave „Ukroćena goropad“ i „Baš čelik“, Novi album „Nemir“ snima u toku 2005. godine sa Dejanom Grujićem – bas i Blagojem Nedeljkovićem – bubnjevi u produkciji Nikole Vranjkovića (Bločk Out). Album donosi 10 novih autorskih pesama tvrdjeg zvuka inspirisanog britanskom rok scenom i veoma je zahvalan za, pre svega, živo izvodenje. U toku 2006 i 2007. Nikola Čuturilo Čutura sa bendom promoviše album po malim klubovima sve do danas, a paralelelno radi na albumu “Drvo života“ Laze Ristovskog kao koautor, tekstopisac i producent. Na albumu su kao interpretatori učestvovali izmedju ostalih i Dado Topić, Tijana Dapčević, Dragi Jelić i mnogi drugi.

Osim rada na albumu Nikola Čuturilo Čutura je i kompletan autor singla “Tiho” koji je posebna posveta Lazi Ristovskom.

U narednom periodu Nikola Čuturilo Čutura radi muziku za naslovnu numeru tv serije “Sva ta ravnica”. Naslovnu numeru peva Ogi Radivojević, a ona se nalazi i na njegovom albumu “Tebe dostojan”. U tom periodu komponuje i za album Tanje Banjanin “Igra” gde je autor numera “Pamtim” I “Sama na ulici”. Na albumu Zdravka Čolića “Kad pogledam te preko ramena” radi kao autor na kompozicijama “Lili” i “Pričaj mi brate”. Potpisuje muziku za pozorišnu predstavu “Bunar” teatra Kult u Beogradu u režiji Egona Savina i autor je oficijalne himne Rukometnog prvenstva Evrope 2012 u Srbiji “Nikad ne zaboravi” (Handball fantasy).

U martu 2012 u izdanju PGP-RTS izašao je šesti studijski album Nikole Čuturila – Čuture „Tu i sad”

 

 

Muzika i tekst – Nikola Čuturilo
Aranžman i produkcija – Pedja Milanović
Dizajn – Jelisaveta Tatic Čuturilo
Režija – Stevan Filipović

 

NEKO KAO JA – tekst pesme

U PEKARI JEDNOG JUTRA
VRATIO SAM KVARAN JOGURT
A NI BUREK NIJE BIO
BOG ZNA STA

CEKAO SAM NA TROLEJBUS,
DESIO SE PREKID STRUJE
AL’ CE SOFER DA SE PSUJE,
CIM SE POJAVI

NASAO SAM NEKU STAMPU
I USPUT CITAO ZA DZABE,
GDE SU KURVE I BARABE
BILE PROSLU NOC.

STIGO SAM NA BIRO RADA,
SA SALTERA ZENA BRADA
MRSTILA SE JER JA NE ZNAM
DA JE PAUZA!

VISE NE ZNAM DA SE LJUTIM,
KO OD LOSEG FILMA SMOREN,
NAJBOLJE JE KADA CUTIM,
JA ZA OVO NISAM STVOREN.

GLEDAO SAM U RACUNE
NEPLACENIH RUKE PUNE
KOG’ DA ZOVEM KO JOS DRZI
IZNAD VODE NOS

OPASNO SE BEDA PENTRA
GUZVA KOD URGENTNOG CENTRA
SUBOTA JE
PA SU SPORTSKE PRIREDBE

DILERI SU OKO SKOLE
DJACI TURBO DZIHAD VOLE
VECNE ISTRAGE U TOKU,
A JA SEM V KURCU

OPASNA JE HEMISFERA
U TOM CARSTVU AMATERA
NEDAO TI BOG DA NESTO
ZNAS DA URADIS

NE ZAMERI MAJKO ZEMLJO
STO TI BOLJE NA ZNAM DATI
EVO MENE MOZES MIRNO
SVOJIM KOPILETOM ZVATI

ZA HIPNOZU NOVE VRSTE
SKLOPIO JE COVEK PRSTE
GLUVA BUKA USHICENJA
I APLAUZA

STAROG KERA U MOM LIKU
TESKO UCIS NOVOM TRIKU
ZA MARGINU NEMA KLJUCA
NI KALAUZA.

JA NE ZELIM DA SE PREDAM
JA SAM VERNIK OPTIMIZMA
JA U BOLJE SUTRA GLEDAM
TU SA IVICE LUDIZMA

LAVOVI SU U EGZILU
SAD HIJENE KOLO VODE
IL’ SI LOVAC, IL’ SI MESO
IL’ NEKO KAO JA !

 

Izvor: PGP RTS