POVRATAK DUHOVNIM KORENIMA

Pokrstio se Mahmud Bušatlija i postao Stanko Crnojević, vratio se veri predaka

 

Ded mi je, jednom prilikom, rekao: „Znaš li da je krsna slava naše porodice Sveti Nikola? To je slava naših predaka Crnojevića. Znam da te, to, sad, mnogo ne zanima, ali nekad ćeš se, možda, setiti!“ – rekao je Bušatlija …

Pokrstio se i postao hrišćanin Stanko Crnojević

Stanko Crnojević danas – hrišćanin nakon 500 godina duhovne tame


Konsultant za strana ulaganja Mahmud Bušatlija, vratio se pravoslavlju 500 godina pošto su se njegovi preci poturčili. I postao Stanko Crnojević. Veru i ime je promenio 15. februara 2014. godine.

– Nije bilo nikakvog posebnog rituala u kom se odričem islama. Samo sam prošao kroz ritual krštenja, kroz koji prolaze i ostali – kaže Bušatlija.

Povratak srpskim korenima …

Ime je promenio samo u crkvenim knjigama, dok je u dokumentima ostao Mahmud Bušatlija. Krštenje je, kako kaže, bilo njegova lična želja jer je hteo da se vrati korenima.

– Ded mi je jednom prilikom rekao: “Znaš li da je krsna slava naše porodice Sveti Nikola? To je slava naših predaka Crnojevića. Znam da te, to, sad, mnogo ne zanima, ali nekad ćeš se možda setiti!“ – A ja sam tad bio mlad komunist, i nije me se, to, mnogo doticalo – priča Bušatlija.

Ded je, kako se pokazalo, bio u pravu. Bušatlija je veru promenio, tek, nedavno, ali se u njihovom domu poslednjih godina skromno obeležavao Sveti Nikola. Kako kaže naš sagovornik, pre sveg, zbog dece.

– Obe kćeri su nam krštene u pravoslavnoj crkvi, a supruga Dubravka je, takođe, pravoslavne vere. Od ove godine ćemo i zvanično slaviti Svetog Nikolu – navodi on.

Dodaje da Ramazan nikad nije slavio, a u kući Bušatlija se svinjetina ne izbegava. I ded je jeo svinjetinu, priznaje on.

„Mislio sam da je teletina …“

– Posle Drugog svetskog rata smo dobijali hranu kao pomoć od Amerikanaca. Ded se “ubio” od šunke, a kad su mu rekli da je to svinjetina, odgovorio je: “Nisam znao, mislio sam da je teletina. To je onda na njihovu dušu” – seća se naš sagovornik.

Na pitanje zašto je lutao između – komunizma, islama i pravoslavlja, Bušatlija kaže da dileme, zapravo, i nema.

– Nikad se nisam osećao kao musliman, mi, Bušatlije smo uvek bili Srbi s muslimanskom podlogom. Marksist, jesam bio, ali to nije nepomirljivo s verom. To sam rekao i mitropolitu Amfilohiju i beogradskom nadbiskupu Hočevaru. Oni se slažu – kaže Bušatlija i navodi da su i posle rata mnogi deklarisani komunisti slavili slavu.

Potomak Skender-bega …

Mahmud Bušatlija je potomak Stanka – Skender-bega Crnojevića i Mahmud-paše Bušatlije, koji su se prvi iz te loze poturčili.

Stankov otac Ivan Crnojević, bio je pravoslavne vere i vladao je Zetom 1490.

Izvor: http://www.kurir.rs

Priredio: V. V. M.oOOo