RECEPT ZA INTEGRALNI HLEB BEZ BRAŠNA

 

Recept za pravljenje integralnog hleba bez brašna.

Sastav: Za 1 kg hleba, potrebno je: 750 gr žitarice (pšenica, ovas, ječam ili raž).

Recept kako da se napravi integralni hleb bez brašna

Recept kako da se napravi integralni hleb bez brašna

Priprema: Naliti vodu u zrno (da ogrezne) i ostaviti da stoji 24 sata. Menjati vodu na svakih 2 – 3 sata. Posle 24 sata, procediti vodu i prekriti vlažnom krpom. Čim se pojave klice u vidu sitnih belih tačkica, prekinuti klijanje. Odvojiti 10 % sa strane, a ostalih 90 % samleti u mašini za meso. Hleb će imati osobinu pudinga (lepljiva, blagokašasta masa). Dodati u masu malo tople vode, soli i 10 % proklijale žitarice. Sve dobro promešati i staviti u teflonski ili silikonski pleh. Visina ne bi trebalo da prelazi 2/3 visine pleha (ovo je vrlo važno). Ostaviti da stoji (nepoklopljeno), na sobnoj temperaturi, 12 sati. Posle tog, staviti hleb u hladnu pećnicu (i ovo je vrlo važno), uključiti termostat na 160⁰ C i, kad temperatura dostigne 160⁰ C, peći 2 sata. Izvaditi iz pećnice, uviti u hartiju pa u krpu i ostaviti da se ohladi.

Ovo je najzdraviji hleb koji se može zamisliti.

Autorka: Jasmina Mitrevski, dipl. ing. prehrambene tehnologije biljnih proizvoda

***************

Istorijat o hlebu

Vrlo je moguće da je čovek, pre nego što je počeo da priprema hleb, jeo sveže žitarice. Pretpostavlja se da je kasnije, u nekom trenutku, počeo da ih umače u vodu, a tek posle tog i da ih melje i peče. U početku se hleb pravio bez kvasca, ali, već u starom veku, kod Egipćana, koristi se kvasac, kao i različite vrste brašna (meko i tvrdo, tj., oštro).

Po Bibliji, tj., Svetom pismu, posle izlaska Jevreja iz Egipta, Gospod je Jevrejima 40 godina, koliko je put kroz pustinju do Obećane zemlje trajao, svako jutro bacao s neba sitne komadiće hleba – mana, kojima su se Jevreji hranili. Mana svojim oblikom podseća na naforu koju danas dobijamo u crkvi na kraju liturgije. Prilikom izgona Jevreja iz Egipta, žene nisu imale vremena a ni kvasca pa je hleb pravljen samo od brašna i vode…

Pečen na suncu, na sapima konja i kamila… u karavanu!

…Nije bilo mogućnosti da se peče pa je rezvijan tanko kao palačinka i pekao se na jakom suncu na sapima konja i kamila koje su bile u karavanu. Taj specijalan „hleb“ se zove „maces“ i jedu ga Jevreji tokom velikog praznika „Pasha“ (Jevreji i srpski Jevreji kažu „Pesah“). Ovaj događaj je opisan i u Bibliji, Stari zavet, Druga knjiga Mojsijeva.

Prve pekare…

Već od 168. godine pre nove ere, u Rimu postoje velike državne pekare… Od devetog veka, u većim evropskim gradovima, pojavljuju se pekarski esnafi; kvalitet, težina i cena hleba su propisani gradskim Statutima, a pekari koji ne poštuju ovu odluku,  najstrože se kažnjavaju…

Kvalitet hleba se značajno poboljšava početkom novog veka u severnoj Italiji, u 17. veku u Parizu, a u Beču se počinje proizvoditi luksuzno pecivo u 18. veku. Od 19. veka, proizvodnja hleba se sve više mehanizuje.

***************

Video-prilog

Integralan hleb bez brašna – Video-recept, trajanje: 12:50 minuta
Klikni, dole:

 

 

Izvor: https://www.youtube.com, http://www.zdravahranaolea.com, http://sr.wikipedia.org

Priredio: V. V. M.

oOOo