RATATOUILLE

Recept kako se pravi Ratatuj mediteransko vegetarijansko jelo

 

Ratatuj (Ratatouille) je hladno vegetarijansko jelo, ali se može poslužiti i kao prilog uz glavno jelo, kao što je grilovana ili pržena riba ili meso, a ponekad se koristi kao preliv za testenine ili pirinač.

Recept za Ratatuj - kako se pravi Ratatouille

Ratatuj – Ratatouille

Preporučujemo ovo jelo kao idealan obrok za sve one koji žele zdravo da se hrane.

Sastojci za Ratatuj za 4 osobe

Tikvice – 2 komada
Patlidžan – 2 komada
Crvene paprike – 2 komada
Crni luk – 2 glavice
Svež paradajz – 6 komada
So
Biber 100 g
Belo sirće 150 ml

Kako se priprema Ratatuj

Očistite i iseckajte luk; očistite i isecite patlidžan i tikvice na kockice i ostavite odvojeno. Operite paradajz, isecite i uklonite semenke i sok. Operite i ispecite paprike u posebnoj posudi.

Kada se strelica na termokontroloru nađe u zelenom polju, skinite poklopac i ispecite papriku tako da ljuska potpuno potamni.

Dok su paprike još tople, oljuštite ih, uklonite drške i semenke i isecite na četvrtaste komade. Zagrejte drugi tiganj – griler, i ispržite patlidžan i tikvice da porumene.

Sklonite sa šporeta i začinite. U velikoj posudi nekoliko minuta propržite luk, lovorov list i čen belog luka. Pomešajte u istoj posudi patlidžan, tikvice i luk i sipajte malo vode (do 0,5 dl) da biste omogućili kruženje pare u posudi.

Dodajte biber, paradajz, začinsko bilje i kajensku papriku; poklopite i dinstajte na minimalnoj temperaturi, da povrće omekša.

Ostavite ratatuj u posudi da se ohladi. Uklonite lovorov list i beli luk. Kada se jelo ohladi, dodajte 2 supene kašike maslinovog ulja.

 

Izvor: Zepter kuvar