NE VREDJAJTE PROROKA MUHAMEDA I ISLAMSKU VERU

Saopštenje SPC za javnost povodom blasfemičnih karikatura proroka Muhameda u srpskim medijima

 

Ovih dana, kada treba da u miru i radosti proslavljamo praznike Roždestva Hristovog, sve je duboko ožalostila i zapanjila vest da su teroristi u Parizu, na radnom mestu, ubili dvanaest ljudi. Čitav civilizovani svet osuđuje ovo gnusno nedelo. Zajedno sa vascelim pravoslavnim srpskim narodom izražavamo saučešće njihovim porodicama i upućujemo molitve Gospodu za pokoj duša postradalih.

Saopštenje SPC - Ne objavljujte karikature proroka Muhameda

Prorok Muhamed dobija prvu objavu sa neba od andjela

U isto vreme, zapažamo da su neki naši elektronski i štampani mediji preneli karikaturalne prikaze islamskog proroka Muhameda, ne vodeći računa o tome da na taj način najgrublje vređaju verska osećanja i ubeđenja naših sugrađana islamske vere i da – nehotice ili iz elementarnog neznanja, što ih ne oslobađa odgovornosti – podstiču netrpeljivost, pa i otvoreno neprijateljstvo prema pripadnicima muslimanske vere, odnosno Islamske zajednice.

Ruganje istorijskim ličnostima koje su formirale verski identitet stotina miliona naših savremenika nalazi se izvan granicâ zakonom zajemčenog slobodnog izražavanja i apsolutno je nedopustivo.

Pozivamo poslenike naših medija da odmah prestanu sa ovakvim duhovnim nasiljem i da poštuju verska osećanja svih građana.

Braći muslimanima izražavamo solidarnost i uveravamo ih da vernici Srpske Pravoslavne Crkve, čija verska osećanja su u pojedinim medijima na isti ili sličan svetogrdni način izložena ponižavajućim prikazima, ni na koji način ne odobravaju takvo shvatanje slobode stvaralaštva i prirode sekularnog društva.

Na provokacije ove vrste mi reagujemo Hristovom molitvom: Oče, oprosti im jer ne znaju šta čine! i molitvom prvog mučenika novozavetne Crkve, svetog arhiđakona Stefana: Bože, ne uračunaj im ovo u greh! Prva od ovih rečenica izrečena je, valja naglasiti, sa krsta, posle raspeća Hristovog, za one koji su Ga razapeli, a druga neposredno pre nego što će sveti Stefan izdahnuti, kamenovan od strane lažnih revnitelja za veru u Boga.

Slava na visini Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja!

Episkop bački Irinej

Portparol Srpske Pravoslavne Crkve