SVAKODNEVNA MOLITVA

Molitva je – voda živa,
kojom duša gasi žeđ.

Svi ljudi žude za molitvom, više nego što drveće ima potrebu za vodom. Zato što niti drveće može da daje plodove ukoliko ne upija vodu kroz korenje, niti ćemo mi moći da donosimo skupocene plodove pobožnosti ukoliko se ne napajamo molitvom.

Svakodnevna molitva je voda živa za žedj duše

Manastir Hilandar i svakodnevna molitva za spas Srbije

Zato treba i kad ustanemo iz postelje da preduhitrimo Sunce službom Bogu; i kad sedimo za stolom radi obeda i kad se spremamo za počinak.

Ili, bolje rečeno – svakog časa treba da uznosimo molitvu Bogu prelazeći tako pomoću molitve put koji je jednak dužini dana. – SV. JOVAN ZLATOUST

Ako su demoni preklinjali Gospoda da ih ne pošalje u bezdan i molba im beše ispunjena, koliko li će, pre, biti uslišene molitve nas koji smo se obukli u Hrista, kad se molimo da se izbavimo od umne (duhovne) smrti?

Posvetimo se, stoga, molitvi jer je velika njena sila. – ANTIOH PANDEKT

 

Video-prilog

Svakodnevna molitva, trajanje: 6:20 minuta

Klikni, dole:

Svakodnevna molitva

Gospode, daj da mirno primim sve što mi donese današnji dan, i da se potpuno predam Tvojoj svetoj volji.

Upućuj me i pomaži svakog časa u toku ovoga dana. Bilo kakve vesti da dobijem, nauči me da ih primim mirno i s čvrstim uverenjem da sve biva po Tvojoj svetoj volji. Upravljaj mojim mislima i osećanjima i u svim delima i rečima.

Ne dopusti da u nepredviđenim slučajevima zaboravim da sve dolazi od Tebe. Nauči me da se pravilno odnosim prema svojim roditeljima i svojim bližnjima, da nikog ne razgnevim i ožalostim. Gospode daj mi snage da podnesem zamor današnjega dana i sve što se u toku dana dogodi.

Upravljaj mojom voljom i nauči me da se molim, da verujem, da se nadam, da trpim, da praštam i volim. Amin.

Priredio: V. V. M.

oOOo