TITOVO TAJNO SKROVIŠTE

Titov bunker – mamac za turiste

Da postoji, SFRJ bi slavila Dan Republike, a jedan od simbola te države bilo bi skrovište čiju je izgradnju naredio vrhovni komandant strahujući od atomskog napada!…

Titov bunker - Titovo tajno sklonište pod zemljom hodnik

Titov bunker iskopan duboko u planini Zlatar, čija je izgradnja trajala 26 godina i koštala 4,6 milijardi američkih dolara, danas je turistička atrakcija.

Jednostavan nameštaj, još u celofanu, portreti Tita i komunistička obeležja vraćaju u daleku prošlost a turistički radnici u Konjicu, nadaju se da će im vojni objekt tek doneti novac…

**********

Predsednički blok

Tito nije dočekao da vidi kompleks sa 100 spavaćih soba, „predsedničkim blokom“ u kom su bile prostorije namenjene, samo, njemu…

**********

– Pojedinačne posete i dalje nisu dozvoljene, ali organizujemo grupne odlaske – kažu turistički radnici u Konjicu i nadaju se da će vojska još više pojednostaviti proceduru.

Izgradnju kompleksa u obliku latiničnog slova „U“ (?!),  nedaleko od Konjica, 40 kilometara od Sarajeva, Josip Broz Tito je naredio 1953.

O postojanju bunkera koji je mogao da izdrži nuklearnu eksploziju od 20 kilotona – znatno jaču od one koju je prouzrokovala bomba bačena na Hirošimu – znali su, samo, Tito, njegovi najbliži saradnici i „šačica“ vojnika koji su ga čuvali.

Titov bunker - Titovo tajno sklonište pod zemljom kancelarija osoblja

Spremni za napad …

Atomsko sklonište 300 metara ispod zemlje, u narodu poznato kao Titov bunker, koje se prostire na površini od 6.500 kvadratnih metara, trebalo je da omogući da 350 ljudi šest meseci živi i radi u njemu bez dodira sa spoljašnjim svetom. Imalo je svoje generatore, snabdevanje vodom i rashladan sistem.

Autorka: Maja Anastasijević

Izvor: blic

Priredio: V. V. M.

oOOo