UAE – UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI

Ujedinjeni Arapski Emirati – UAE – predstavljaju federaciju 7 emirata, Abu Dabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain, Ras Al Khaimah i Fujairah, lociranih na jugoistočnoj strani arapskog poluostrva.

 

Ujedinjeni Arapski Emirati su se ujedinili 1971. godine.

UAE

Abu Dabi je najveći emirat, zauzima 87 % ukupne površine, a najmanji je Ajman, samo 259km². Najniža tačka u UAE je u Persijskom zalivu, na 0 m nadmorske visine, a najviša tačka je na granici s Omanom, 1910 m nadmorske visine. Glavni grad i najveći je Abu Dabi i nalazi se u istoimenom emiratu.

Sheikh Zayed – otac nacije, prvi predsednik UAE je kroz svoju vladavinu razvio UAE u jednu od najbogatijih zemalja sveta. Vladao je sve do svoje smrti novembra 2004. kad ga je nasledio njegov sin Sheik Khalifa bin Zayed Al Nahyan.

Ujedinjeni Arapski Emirati mapa UAE

Ujedinjeni Arapski Emirati mapa UAE

Od ukupnog broja stanovnika, samo oko 25 % su državljani UAE, a ostatak čine strani radnici privučeni naftnim bogatstvom, dolaze uglavnom iz južne Azije i susednih arapskih država. Državljani UAE su uglavnom Arapi, muslimani Suniti, iako ima i Šita.

Od 60-ih godina, glavni prihod UAE čini proizvodnja nafte. Danas se UAE smatra trećim proizvođačem nafte na Bliskom Istoku, iza Saudijske Arabije i Irana. Najvećim rezervama raspolaže Abu Dabi, a pretpostavlja se da su rezerve Dubaija pri kraju. U poslednjh dvadeset godina,  porastao je značaj ne-naftnog sektora, naročito trgovine, finansija, industrije i turizma. Bruto društven proizvod je u 2006. bio 130 bilona $.

Klima Ujedinjenih Arapskih Emirata je vruća i suva tokom  godine, malo je vlažnija uz obalu. Leti temperature dostižu i do 43° C. Jaki sezonski vetrovi donose povremene peščane oluje.

Osim palmi urmi u oazama, rastinje je u UAE uglavnom retko. Vegetacija se nalazi u i oko najvećih gradova gde uspeva rasti jedino navodnjavanjem.Od divljih životinja najčešći su pustinjski glodari.

Zvaničan jezik je arapski, ali je engleski široko u upotrebi.

Zvanična valuta je arapski dirham (1€ je oko 5.3 dirhama).

RAS al – KHEIMA

Ras al-Kheima (Arapski: رأس الخيمة‎, rās el-Kheima, u prevodu znaci: “Na vrhu satora”, poznat kao Julfar – jedan je od emirata Ujedinjenih Arapskih Emirata ( UAE). Nalazi se na jugozapadu Persijskog zaliva i graniči se s  Omanom. U ovom emirate živi oko 300.000 ljudi i pokriva površinu od 1700 km², uglavnom se prostire po pustinji. Ovim emiratom upravlja Sheikh Saqr bin Mohammad al-Qassimi.

Glavni grad i dom većine stanovnika je Ras El Kheima gde živi oko 263.217 stanovnika. Grad je sastavljen iz dva dela: stare Ras El Kheima-e i Nakheel, na svakoj strani obale.

Abu Dhabi

Abu Dhabi je glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Najveći je grad u UAE i jedan od najmodernijih gradova na svetu. Abu Dhabi ima nešto više od 1,5 milion stanovnika, i kao takav je glavno sedište brojnih naftnih kompanija i ambasada. Grad ima dosta vrtova, parkova, zelenih bulevara duž ulica i puteva, ali i sofisticirane visoke zgrade, luksuzne međunarodne lance hotela i raskošne tržne centre.

Jezgro Abu Dhabija, leži na ostrvu klinastog oblika i povezano je s kopnom mostovima Maqta i Musaffah. Širok kraj ostrva formira gradski centar zajedno s Corniche-m duž obale. Abu Dhabi nudi turistima kulturne i istorijske znamenitosti, među kojima su najpoznatije džamija Sheikh Zayed, Corniche, najviša zgrada na svetu, Khalifa park (koji ima sopstveni akvarijum, muzej, voz, igralište i vrtove).

Abu Dhabi ima pustinjsku, suvu klimu. Od juna do septembra je najtopliji period godine, s prosečnom temperaturom oko 35 stepeni, dok je od novembra do marta znatno prijatnija klima, uz povremenu pojavu magle. Sunce tokom godine, netaknute plaže, spektakularne peščane dine i kosmopolitski način života očekuju svakog ko poseti Abu Dhabi. Sve navedeno u kombinaciji s  karakterističnim arapskim gostoprimstvom, čini Abu Dhabi očaravajućom destinacijom za turiste.

Ujedinjeni Arapski Emirati -Dubai

Dubai

DUBAI

Dubai je drugi po veličini emirat kojim upravlja porodica Al Maktum. Poznat je u svetu kao jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija. Posle Šangaja, Dubai je grad sa najbržom stopom razvoja, svakog dana se u proseku izgradi 800 novih stanova i kuća.

U prošlosti, ovaj grad, kao uostalom i veći deo ovog dela sveta, živeo je od ribolova i lova na školjke. Pronalaskom nafte 1966. situacija se drastično promenila. Znajući da rezerve nafte neće trajati večno, šeik Dubaija Rašid bin Saed Al Maktum je počeo s detaljnim planovima za njegov razvoj. Novac dobijen od nafte, usmeravan je u naglu izgradnju grada.

Luksuzni hoteli, dugačke peščane plaže, bazari, shopping centri, zabava i čuda modernog graditeljstva su ono što privlači sve više turista iz celog sveta.

Sharjah

Istorijski gledano, Sharjah je bio jedan od najbogatijih gradova ovog regiona. Treći je po veličini od sedam emirata koji čine Ujedinjene Arapske Emirate (UAE). Zauzima površinu od 2.600 км ² i ima preko 800 000 stanovnika. Graniči se s Dubaijem i Ajmanom. Od Abu Dhabija, udaljen je 170 km. Jedini je emirat koji se prostire na obe obale Arapskog zaliva i Zaliva Oman. Poseduje tri oblasti – Kalba, Dibba Al-Hisn i Khor Fakkan. Šeik Sharjah-e je Dr Sultan bin Mohammed Al Qasimi. Sadrži glavne administrativne i trgovačke centre, uporedo s  impresivnim kulturnim i tradicionalnim znamenitostima, među kojima su poznatije Heritage, tvrđava Al Hisn, Bait al-Naboodah.

Karakteristični orijentiri su dva velika pokrivena suka al-Arash i Blue Souq, koja odražavaju islamski dizajn. Krase ga brojni parkovi kao što su Al Jazeirah Fun Park i Al Buheirah Corniche. Takođe je poznat i po velelepnim džamijama. Sharjah je popularan zbog svojih bogatih i kulturnih mesta u arapskom regionu, među kojima se nalaze i sedamnaest muzeja, zahvaljujući kojima je osvojio prestižnu nagradu UNESCO-a za kulturnu prestonicu arapskog sveta 1998. Sharjah je jedini emirat u kom je zabranjena prodaja, posedovanje i konzumiranje alkohola. Vreme je pretežno toplo i suvo. Najtopliji periodi su od juna do septembra kad temperatura dostiže i do 45 stepeni. Najbolje vreme za posetu je od oktobra do aprila, s toplim i suvim periodima kad temperatura iznosi od 22 do 27 stepeni. Sharjah je mešavina tradicionalnog i novog poslovnog doba, stoga je prilagođen svim mogućim zahtevima turista.

FUJEIRAH

Fujeirah (arapski الفجيرة, al-fuǧayrah) je jedan od sedam emirata koji se nalaze u sastavu Ujedinjenih Arapskih Emirata i jedini koji izlazi na Omanski zaliv. Emiratom od 1974. upravlja šeik Hamad bin Mohammed Al Sharqi. Fujeirah je sa površinom od 1.165 km2 (1,5% površine Emirata) peti po veličini emirat u UAE. Ima oko 130.000 stanovnika. Glavni grad ovog emirata je istoimeni Fujeirah u kom živi oko 50.000 ljudi. Fujeirah je jedini pretežno planinski emirat, za razliku od drugih koji su pretežno pustinjski. Prosečna letnja temperatura je od 30-40° C, a zimska 25-30° C. Kišna sezona je tokom zime. Fujeirah je najmlađi emirat u sastavu UAE, pridružio se Emiratima 1971. U ovom emiratu se nalazi najstarija džamija u UAE, sagrađena 1446.  Ekonomija ovog emirata se oslanja na naftu i turizam.

Izvor: http://www.neobas.org

Priredio: V. V. M.

oOOo