ANDRIĆEV I TESLIN FONT

Projekat Udruženja novinara Srbije Ćirilični fontovi za pc – Pišite kao znameniti Srbi

 

Elektronske rukopise (fontove) Iva Andrića, Isidore Sekulić, Laze Kostića i patrijarha Pavla možete sada besplatno preuzeti i koristiti na svom računaru. Pored rekonstrukcija rukopisa, uradili smo i jedan novi ćirilički font – Veternica.

Ćirilični fontovi za pc poznatih ličnosti - font Nikola Tesla, Ivo Andrić, Patrijarh Pavle

Kako izgledaju ćirilični fontovi za pc poznatih ličnosti – font Patrijarh Pavle, font Nikola Tesla i font Ivo Andrić,

Za dizajn fontova koristili smo rukopisnu građu Iva Andrića (arhiv SANU), Isidore Sekulić (repozitorijum Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“), Laze Kostića (Arhiv Matice srpske, arhiv SANU) i patrijarha Pavla (knjiga patrijarhove unuke Snežane Milković „Moj deda patrijarh Pavle“ i bogatu rukopisnu građu koju nam je ustupila SPC).

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture, a fontove su uradili studenti Filološko – umetničkog fakulteta iz Kragujevca. Studente grafičkog dizajna vodio je profesor Dragan Pešić.

Naš cilj je da promovišemo upotrebu ćirilice u svetu računara, ali i da podsetimo da su istaknute ličnosti iz sveta umetnosti i kulture pisale ćirilicom.

Uputstvo za preuzimanje ćiriličnih fontova

Raspakujte fontove u poseban folder i instalirajte u sistem. Koristite tastaturu Serbian (Cyrillic). Ukoliko imate problema sa instalacijom fontova pišite na adresu [email protected]

Font Ivo Andrić – Preuzmite sada besplatno font Ivo Andrić: Ćirilični font Ivo Andrić

Font Isidora Sekulić  – Preuzmite sada besplatno font Isidora Sekulić: Ćirilični font Isidora Sekulic

Font Laza Kostić – Preuzmite sada besplatno font Laza Kostić: Ćirilični font Laza Kostic

Font Patrijarh Pavle  – Preuzmite sada besplatno font Patrijarh Pavle: Ćirilični font Patrijarh Pavle

Font Veternica  – Preuzmite sada besplatno font Veternica: Ćirilični font Veternica

Sa našeg sajta možete besplatno preuzeti i druge ćiriličke fontove, među kojima je i elektronski rukopis Nikole Tesle (Teslin font).

Font Tesla – Preuzmite sada besplatno Font Tesla: Font Nikola Tesla

Udruženje „Tipometar“, čiji je jedan od osnivača i Olivera Stojadinović, profesorka pisma na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, uporno izrađuje fontove koji se mogu koristiti u svim medijima. Svi ti ćirilički fontovi su besplatni i do sada ih je sa sajta www.tipometar.org preuzelo nekoliko desetina hiljada ljudi.

Link za preuzimanje fontova je ovde.

Milorad Simić, dugogodišnji saradnik Instituta za srpski jezik SANU, autor je i finansijer brojnih programa i digitalnih projekata i vlasnik agencije Srbosof. Njegov softver za srpski jezik – Programski paket RAS omogućuje preciznu konverziju između ćiriličkog i latiničkog teksta, a tu je i korektor sa povelikom bazom od 2.300.000 oblika, koji obavlja pravopisno-daktilografsku proveru otkucanog teksta. Ovaj jedinstven programski paket za profesionalnu obradu teksta i poslovnu prepisku omogućuje svima da, bez straha od grešaka, otkucaju poslovno pismo, naučni rad, knjigu, novinarski tekst… Zahvaljujući ovom paketu, priprema teksta je olakšana i ubrzana i 50 odsto. www.srpskijezik.com

Izvor: Ćirilovanje.srb