SARMA IZ DALMACIJE

Recept kako se pravi Dalmatinska sarma. Šta vam je sve potrebno za dalmatinsku sarmu i u čemu se razlikuje od klasične sarme

 

Reč sarma, proizlazi od turskog glagola ‘sarmak’ što znači umotati. Sad je jasno od kog smo je naučili i dobili naziv, a da li je izvoran turski ili su je i Turci od nekog dobili pa nama, samo, preneli, ne znam…

Dalmatinska sarma - recept za dalmatinsku sarmu

Dalmatinska sarma sa vinovom lozom

Sarma se, i ova, Dalmatinska sarma, priprema od mlevenog mesa, pirinča, crnog luka i različitih začina. Smeša se,  zatim, zamota u listove, najčešće kupusa (svežeg ili kiselog), blitve, vinove loze, i sl. Umotano meso, kuva se, istiha, nekoliko sati s dodacima slanine i/ili suvog mesa. Na kraju se dodaje brašno poprženo na zejtinu.

Sarma je toliko slična turskoj ‘dolmi’ da se oba izraza  koriste za sarmu, a kako bi ih se razlikovalo, najčešće se, samo, doda vrsta povrća i naziv, kao, na primer, lahana sarma (kupus) ili japrak sarma (listovi vinove loze; neprskani listovi). Narodi jugoistočne Evrope, uglavnom, za umatanje koriste kiseo  kupus.

Kod nas se u sarmu dodaje dimljena slanina isečena na kockice, a kuva se u loncu sa sušenom svinjetinom, pršutom i/ili kobasicama, ljutim ili neljutim, po ukusu.

U Dalmaciji su poznati ‘harambašići’ u koje ne ide pirinač, meso je seckano a ne mleveno, a od začina se koriste limun, cimet, muškatno orašče (dodaje se, npr., slavskom žitu, mada nije obavezno) i klinčić (kod nas se kaže karanfilić; dodaje se kuvanom vinu).

Убаци слике 1

Video-prilog

Dalmatinska sarma, trajanje: 4:26 minuta

Klikni, dole:

 

 

Priredio: V. V. M.

oOOo