MUZIČKA GRUPA FEUD

Socijalno angažovane pesme koje izvodi beogradska grupa Feud i koje ovde predstavljamo su Tajkun, Vlast, Televizija i Milion milja (Planeta majmuna)

 

Feud nije samo grupa. Feud je simbol. Simbol i opomena.

Muzička grupa Feud - Tajkun, Vlast, Planeta majmuna

Muzička grupa Feud – promo plakat

U današnjem svetu u kome vlada najsuroviji oblik liberalnog kapitalizma, gde je novac postao osnovno merilo i jedina vrednost, grupa Feud svojom muzičkom porukom želi da stane u odbranu osnovnih, a zaboravljenih vrednosti.

Odnosi u društvu, koji sve više podsećaju na poredak iz vremena najsurovijeg oblika feudalizma – gde je šačica bogatih vlastodržaca upravljala imovinom i životima podanika – moraju da se menjaju.

Neophodno je vratiti se pravim vrednostima, koje su kroz vekove odžale generacije ljudi u borbi za njihova osnovna prava dostojna čoveka.

Vrednostima poput časti, poštenja, viteškog ponašanja, ljubavi ali i vrednog rada u humanijim uslovima.

Feud se zalaže za ponovno uspostavljanje takvog društvenog poretka i sistema vrednosti.

Društva u kojim će se voditi računa o individualnim kvalitetima, i koji će razvijati nezavisne i jake pojedince, bez obzira na njihovu stalešku i društvenu pripadnost.

Pesma i spot su namenjeni vama, ljudima dobre volje i namere, koji uzdrhte kada vide desničarsko/levičarske parole na zidovima svog grada..

 

FEUD – Tajkun

Ako je društvo bogato i uređeno u takvom društvu je sramota biti siromašan. Ako je društvo siromašno, u haosu i korumpirano, u takvom društvu je sramota biti bogat.

FEUD – Vlast

Kada su došli po intelektualce, ja sam ćutao; jer nisam bio intelektualac.

Zatim su oterali prosjake, odbili azilante, pretukli i prebili pedere, sklonili prostitutke, nahranili nas sumnjama i strahovima, ja sam ćutao; jer oženjeni treba da se drže svojih kuća.

Kada su zatvorili nezavisne novinare, ja sam ćutao; jer nisam bio novinar.

Kada su došli po sindikalce, ja se nisam pobunio; jer nisam bio sindikalac.

Kada su došli po mene, nije preostao niko da se pobuni..“

 

FEUD – Televizija

U današnje vreme uticaj medija je najveća atomska bomba čovečanstva. Ovaj singl ima funkciju da ukaže na posledice kulturnog genocida medija i gde sve slepo nekritičko prihvatanje virtuelne realnosti može odvesti današnjeg čoveka jer se realan život ne može odbaciti i zameniti nekim serviranim, virtuelnim.

Pesma i spot su namenjeni vama koji ste često neshvaćeni samo zato što ste odustali od namere da budete glupi i što ne prihvatate da gutate sve šta vam se servira. Birajmo život a ne njegovu imitaciju..

 

 

FEUD – Milion milja (Planeta majmuna)

Ne možete biti fer igrač, koji pošteno ide kroz život, a da vas tokom vremena neizostavno počne sve jače prožimati osećaj – da živite na planeti majmuna.. Singl i spot su namenjeni vama – zadnjim preostalim pokretima otpora sveopštoj dehumanizaciji, da vam skrenemo pažnju da niste usamljeni u svojoj borbi..

Milion milja daleko od vas
Hiljadu u proseku od svih

 

I svet da misli drugacije od mene
I zemlja u kontra smeru da krene
I da ostanem sam i tada bi znam
U trenu tom ostao pri svom

Nikada se neću miriti sa vama
Što nemate razuma ni grama

Milion milja daleko od vas
Hiljadu u proseku od svih