KAFA OTKRIVA KARAKTER

Reci mi koju kafu i kako piješ i reći ću ti ko si i odakle si. Da li pijenje kafe otkriva vaš karakter

 

NAPITAK KOJI NAS RAZOTKRIVA – KAFA

Kafa je deo naše svakodnevice. Verovatno možete na prste jedne ruke da nabrojite osobe iz vašeg okruženja, koje ne piju kafu. U bilo koje doba dana (pa i noći), na različite načine pripremljena, u različitom ambijentu i sa uvek drugačijim društvom, postala je ritual. Ispijamo je sa ljubavlju i jedva čekamo taj prvi gutljaj, pa makar nam to bila i treća kafa tog dana. Preterivati ne treba, ne samo zbog zdravlja, nego i zbog toga što ćemo vrlo brzo pokazati svoj karakter – a na to ponekad treba sačekati.

Kafa i karakter Kafa je napitak koji nas razotkriva - pijenje kafe i karakter

Kafa i karakter osobe

ZAŠTO VOLIMO KAFU?

Naučnici sa Harvarda utvrdili su da genetika odlučuje ko će voleti kafu, a ko ne, odnosno razlike u DNK. Kako ćemo reagovati na kofein zavisi upravo od gena. Tačnije, njihovih osam varijanti.

Bez mnogo uplitanja u naučne dokaze, kafu volimo iz ličnih razloga. Ona nam bistri um, jer kofein utiče na našu budnost. Sveži smo, aktivni, a na to utiče i činjenica da nam podiže krvi pritisak. Samim tim, ona utiče i na naše dobro raspoloženje. Pristupamo joj i kada se odlučimo za dijetu, jer je čest slučaj da može da ubrza metabolizam, potpomogne čišćenje organizma i poveća izdržljivot tokom treninga.

Svakako, u kafi uživamo, jer nam prija posle napornog dana, kada želimo da se opustimo i da se posvetimo sebi.

Volimo da je pijemo i u društvu, jer su to trenuci zabave i druženja, kada pomalo tračarimo, a pomalo pričamo o ozbiljnim temama. Bilo da smo u školi, na fakultetu, na poslu ili čuvamo unučiće, ona obeležava periode u našem životu.

KAKVA KAFA – TAKAV KARAKTER

Dok uživate u jednom od omiljenih napitaka na svetu, sigurno i ne razmišljate o tome šta vaš izbor govori o vašem karakteru. Sledeći put kada sa nekim izađete na kafu, obratite pažnju na porudžbinu.

Domaću, crnu kafu rado ispijaju osobe koje stoje sa čvrsto na zemlji i veoma su jednostavne. Ponekad mogu da budu ćudljive i tihe.

Instant kafu biraju oni koji ne vole mnogo da rade, kao i oni koji svoje obaveze ne izvršavaju na vreme.

U kratkoj espresso kafi uživaju oni za koje je život stalna avantura, puna adrenalina. Ove osobe veruju da nema vremena za dugo uživanje u kafi, jer se time propuštaju važnije stvari u životu.

Kremaste kafe, poput kapućina, vole oni koji vole da imaju kontrolu nad situacijom. Takođe, oni su pravi uživaoci, jer je za njih ispijanje ovog napitka pravi ritual tokom koga ne vole da budu prekidani.

Ljubitelji kafe sa mlekom vole da usrećuju druge, ali često ne brinu dovoljno o sebi. Tako, makijato kafu biraju radoznale osobe, koje vole da isprobavaju razne stvari. Ponekad umeju da budu previše zahtevne. Avantura i život punim plućima njihova su shvatanja života. Dupli espreso s mlekom ili šlagom piju osobe gvozdenog karaktera, koje saMo deluju krhko. Odlučne su i znaju šta žele u životu.

Slatke napitke, ledenu kafu i druge mešavine piju osobe za koje mnogi kažu da nikada neće odrasti. Ako vi ili osoba sa kojom ste u društvu odaberete moku sa cimetom i šlagom, jasno je da ste ujedno i veoma izbirljiva osoba, koja voli sve konce da drži u svojim rukama.

RECI MI ODAKLE SI – REĆI ĆU TI KAKVU KAFU PIJEŠ

Italijani se smatraju pravim poznavaocima espresso kafe, posebno one u kratkoj varijanti. Piju je u dva, tri gutljaja, brzo i često. Ukoliko posle 11 sati naručite ovu kafu sa mlekom, velike su verovatnoće da ćete izazvati podsmeh.

Suprotno Italijanima, Etiopljani piju kafu čak i po nekoliko sati. Kolevka ove biljke osim tradicionalnog uživanja, ima u ponudi i uobičajeno ispijanje kafe u restoranima i kafićima, ali draž u samoj pripremi, oblačenju i posluživanju kafe na ovaj poseban način nikako se ne propušta.

Skandinavci su među grupom stanovnika sveta koji piju najviše kafe. Osim što se pije na svaka dva do tri sata, uz nju se grickaju slatka peciva, kolači i torte. Neobično je to što Norvežani i Šveđani kafu kuvaju sa – jajetom.
Brazilci su takođe velike kafopije. Obavezno je da bude slatka, odnosno zašećerena. Ne poznaju gorku kafu, ali i sto tako ni ledenu, pa se mogu naći u šoku ukoliko ovo bude vaša porudžbina.

Ukoliko se sretnete sa Beduinima na Bliskom Istoku, točiće vam crnu tečnost dok ih god ne zaustavite. Ipak, postoji pravilo kako se to radi – lagano protresite šoljicu i vratite je svom domaćinu.

Šta kažete? Vreme je za kafu? Uživajte!