KAKO SE PRAVE LEKOVITA VINA

Recept kako se pravi vino sa lekovitim travama za mnoge bolesti. Proces pravljenja lekovitog vina. Vino za srce recept i priprema

 

Lekovito vino je jednostavno napraviti. Potrebno je samo malo iskustva i dobrih sastojaka. Vekovima unazad su naši stari pravili lekovita vina i lekovite rakije od smeše vina i lekovitog bilja. Danas je na internetu popularan recept za vino za srce koji je napisala opatica Hildegard von Bingen još pre 800 godina, a objavljen je kod Dr Hertzka u njenoj knjizi Vino za srce, kao i u knjizi Marije Treben – Zdravlje iz Božije apoteke. Ta formula i recept za lekovito vino za srce je dobar ali postoje mnogo bolji recepti u našoj tradiciji. Istražimo malo tu tradiciju.

Kako se pravi lekovito vino – Vino za srce recepti

Recept kako se pravi lekovito vino

Takodje, mislimo da je u receptu za vino koje leči srce opatice Hildegard von Bingen napravljena jedna greška u prevodu sa staronemačkog, zbog koje to vino i nema tako efikasno dejstvo na srce kao što ljudi očekuju. Mislimo da se umesto peršuna u receptu treba koristiti celer – listovi celera! Celer ima blagotvornije dejstvo na srce i nervni sistem nego peršun.

Pokušajte, pa nam javite kako deluje vino sa celerom.

Kako se pravi lekovito vino

Potrebno je da imate kvalitetno domaće vino. Kupovna vina izbegavajte jer su puna sumpora a često i drugih konzervansa, a samo vino je lošeg kvaliteta. Kvalitetno vino je samo po sebi lekovito. Otuda je potrebno da nadjete kvalitetno domaće vino, bez konzervansa, bilo belo ili crveno vino. Postoje iskustva travara koja biljka ide sa kojim vinom i za koje organe i bolesti ali to sada nije toliko bitno pitanje.

Zatim nadjete odgovarajuće lekovito bilje, za rakiju može da ide i sveže lekovito bilje ali za vino se koristi samo osušeno lekovito bilje, jer sa svežim lekovitim biljem vino će se brzo pokvariti i fermentisati. Pronadjite i kvalitetan domaći med, mi ga kupujemo isključivo u manastirima, jer je manastirski med prirodan i čist.

U jedan litar vina, belog ili crvenog vina, stavi se oko 10-15 grama usitnjenog lekovitog bilja – čaja. Lekovito vino se pravi potapanjem lekovitog bilja u vino i stajanjem 7-15 dana na tamnom. Vino treba da odstoji uz povremeno mućkanje. Drugi metod pravljenja lekovitog vina je blago kuvanje od 20 minuta. U prvom slučaju, dobija se sveže lekovito vino koje nema dugi rok trajanja i mora se od početka držati u frižideru, u drugom slučaju dobijate stabilno lekovito vino koje može duže vremena stajati na mračnom i hladnom mestu u zatvorenoj i tamnoj boci.

Recept za lekovito vino za smirenje

U litar crvenog vina stavite kašičicu matičnjaka, bosiljka i kašičicu odoljena. Zagrevate i blago kuvate pola sata ali da ne dodje do ključanja, samo do prvog ključa. Pred kraj kuvanja, stavite jednu dve kašike meda, prokuvajte 5 minuta i odstavite da se prohladi. Ako ste dijabetičar ne stavljajte med. Čim se malo prohladilo, procedite vino i sipajte u flaše, začepite i čuvajte na tamnom mestu. Ako je sve bilo higijenski ispravno, vino će trajati. Ako želite da budete sigurni da se vino neće pokvariti dodajte pola čašice jabukovog sirćeta u flašu vina kao konzervans.

Lekovito vino za smirenje se pije po jedna rakijska čašica 2 do 3 puta dnevno.

Lakši način da napravite vino za smirenje je da u litar vina stavite trećinu bočice Biorelax kapi za smirenje, promućkate i pijete po malu čašicu vina od 1 dcl i to 2 do 3 puta dnevno, ili ako patite od nesanice onda jednu čašu od 2 dcl vina popiti pred spavanje. To će brzo vam regulisati san.

Recept za vino za cirkulaciju i jači krvotok

Uzmite trećinu bočice kapi za cirkulaciju BioCapillary – to je oko 30 ml kapi i sipajte u flašu od 1 litra kvalitetnog crvenog vina, na primer Vranac, promućkajte i svako jutro i uveče popijte po jednu veću rakijsku čašicu tako dobijenog vina, pre ili tokom jela.

Vrlo brzo će vam se poboljšati periferna cirkulacija, ruke i noge neće više biti hladne, mozak će bolje funkcionisati. Vino za bolju cirkulaciju deluje i na regulaciju krvnog pritiska, smanjenje holesterola, bolji rad srca, smanjenje vrtoglavica, deluje protiv arteroskleroze i ateroskleroze, zakrčenja vratnih arterija i naslaga na krvnim sudovima.

Biocapillary kapi za cirkulaciju i krvotok

Fantastične kapi za cirkulaciju – klikni na sliku i naruči

BioCapillary kapi možete mešati i sa belim vinom ili sa rakijom, votkom, konjakom. Uvek sugerišemo da to bude domaće proizvedeno alkoholno piće bez hemije i da se pije umereno – kao lek, ne više od 3 rakijske čašice dnevno. Preterana upotreba alkohola može dovesti do problema sa jetrom.

Recept za lekovito vino za srce

Lekovito vino za srce se može napraviti na nekoliko načina jer ima raznih formula za stavljanje lekovitog bilja u vino. Naše lekovito vino za srce koje Priroda na Dar pravi za svoje potrebe se na primer ne kuva, a konzervacija vina se postiže prirodnim putem, specijalnim tehnološkim procesom, kako bi se sačuvala životnost koja u vinu postoji. Medjutim, za kućnu upotrebu, taj proces nije prikladan, pa vi vino prokuvajte po gornjem receptu.

Lekovito vino za srce recept broj 1 – crveno vino + tri kašike bobica gloga (ili cvetovi)

Sve je isto kao i u gornjem receptu za Lekovito vino za smirenje, samo što se stavljaju bobice gloga ili cvetovi, kuva se i dodaje med, kao i jabukovo sirće. Ovo vino za srce je namenjeno onima koji imaju oslabljeno srce posle infarkta. Pije se 3 puta dnevno po rakijska čašica pre jela.

Lekovito vino za srce recept broj 2 – crveno vino + 3 kašike matičnjaka

Ovo vino za srce je namenjeno onima koji imaju preskakanje srca, aritmije, nemir srca, anginu pektoris, grčeve i probadanja u predelu srca. Vino je jakog dejstva, smiruje i zna da omami. Pije se 3-4 puta dnevno.

Lekovito vino za srce recept broj 3 – belo vino i 2 kašike srčanika

Vino za srce se dobija potapanjem srčanika u belo vino i stajanjem 14-20 dana na tamnom mestu. Ovo je vino za srce i visok pritisak, kod zakrečenja arterija. Pije se tri puta dnevno pre jela.

Takodje, kao lekovito vino za srce može se koristiti i lincura, srdačica, hajdučka trava (se belim vinom), ruzmarin, žalfija (obavezno se mora kuvati najmanje 20 minuta! zbog tujona), valerijana, imela, kleka, divlja nana, kopriva.

Važno je napomenuti da se ne stavlja puno lekovitog bilja u vino, jer ćete dobiti prejaka vina u svakom pogledu, imaće jako i neuravnoteženo farmakološko delovanje i biće lošeg ukusa. Suština je da se dobije prijatan i lekovit napitak koji se duže vremena pije i koji dovodi do poboljšanja kroz vreme, jer ne postoji lekovito vino koje će vašu hroničnu bolest izlečiti za nedelju dana. Često su potrebni meseci lečenja i pijenja vina.

Najbolja lekovita vina su ipak sastavljena od kombinacije lekovitih biljaka koja se slažu medjusobno i koja se slažu sa samim vinom. Mi smo na tome radili u zadnje vreme i uspeli smo da dobijemo pitko a snažno lekovito vino za krvotok i srce. Više o tome u narednom tekstu.