PRIRODA KAO INSPIRACIJA

Mladi slikar i pejzažista Kristijan Filipović stvara lepe slike prirode i predela. Živi i radi u Leskovcu i želimo da predstavimo njegov rad

 

Kratak intervju sa mladim i talentovanm slikarom Kristijanom Filipovićem iz Leskovca. Slika pejzaže na ulju koji dočaravaju mitsku snagu prirode. Talenat je prisutan i evidentan. Razgovarali smo sa njim i napravili mini intervju o njegovom radu i slikama. Njegove slike su ilustracija ovog članka.

Kristijan Filipović slikar

Kristijan Filipović slikar

 

Bašta Balkana: Predstavite nam se u nekoliko reči, istaknite najbitnije detalje iz vašeg života?

Kristijan Filipović: Zovem se Kristijan Filipović, imam 27 godina i po zanimanju sam slikar. Od malih nogu sam se bavio nekom vrstom likovnog rada, u početku je to bila za mene samo igra a kasnije je preraslo u moj životni poziv.Još dok sam bio u osnovnoj školi znao sam da ću upisati neku srednju Umetničku školu.To sam i uradio 2003-e, prošao sam prijemni ispit i upisao srednju Umetničku školu u Nišu. Tu sam stekao svoje prvo likovno obrazovanje. Sticajem odredjenih okolnosti fakultet nisam upisao odmah, nego sam to učinio 2013-e godine i sada sam na drugoj godini studija.

Zitno polje 70 x 50 cm Kristijan Filipović - talentovani slikar prirode iz Leskovca

Žitno polje

Od kada ste postali svesni vaše ljubavi ka slikarstvu?

Kristijan Filipović: Mogu reći još u ranom detinjstvu, oduvek me privlačilo da na belom listu papira ili platnu prenosim slike iz svoje mašte.

Koji slikari su vam bili uzor i inspiracija?

Kristijan Filipović: Ruski slikari i njihov način slikanja, motivi i tehnika su oduvek bili najpribližniji mom poimanju slikarstva i stvaranja slike. Najveći uzor mi je ruski slikar Ivan Ivanovic – Siskin.

Na planini 42 x 32 cm Kristijan Filipović - talentovani slikar prirode iz Leskovca

Na planini

Kom slikarskom pravcu pripadate?

Kristijan Filipović: Oduvek sam pripadao realizmu, privlačio me je jedno vreme impresionizam, ali se ipak nisam pronašao u tom pravcu. Sada sebe smatram realistom i sledbenikom, po meni, najkvalitetnije škole realizma – ruske škole.

Kako bi opisali vaš slikarski pravac i umetničko stremljenje? Postoji li nešto što je autentično, što bi vas razlikovalo od stotina drugih slikara?

Kristijan Filipović: Ja stremim realnom slikarstvu, analitičkom pristupu i studioznom posmatranju i pristupu slici. Zaista se ne opterećujem sa tim po čemu i u koliko ću se razlikovati od ostalih slikara, sledim svoj unutrašnji poriv i to iskazujem na platnu.

Letnj pejzaz 50 x 40 cm Kristijan Filipović - talentovani slikar prirode iz Leskovca

Letnj pejzaž

Da li menjate tehnike slikanja, ili se samo držite jednog pravca – ulje na platnu?

Kristijan Filipović: Ulje na platnu jeste moja omiljena tehnika slikanja, ali sam se oprobao i u drugim slikarskim tehnikama od kojih bi izdvojio akvarel koji mi pored ulja najviše odgovara zbog svoje svežine i transparentnosti i zato što trazi veliku slikarsku veštinu.

U kojim pravcima imate želju da eksperimentišete sa temama, bojama, tehnikama slikanja ili samo želite da usavršite postojeće?

Kristijan Filipović: Želeo bih da najpre usavršim postojeće, s tim da povremeno pravim izlete u drugim motivima i u drugim tehnikama.

Suton 60 x 45 cm Kristijan Filipović - talentovani slikar prirode iz Leskovca

Suton

U ranim radovima je primetna preciznost i statičnost vaših slika, jedna zamrznutost pokreta, dok u sadašnjoj fazi dominira bujnost, voluminoznost i odmeren pokret, oseća se silina i snaga prirode. Da li je to uticaj slikarske akademije ili vaše unutrašnje metanoje (promene duha)?

Kristijan Filipović: Svakako da jeste uticaj studija slikarstva, akademsko znanje mi je pomoglo da se razmahnem i da svoj unutrašnjji doživljaj još bolje prenesem na platno.

Gde mislite da leži vaš najveći kvalitet kao slikara a gde slabost, nešto što morate da popravite?

Kristijan Filipović: To je teško pitanje. Mislim da moj najveći kvalitet leži u boji, a slabost u liniji na kojoj radim i na kojoj ću raditi dokle god budem slikao. Zato što je crtež osnova bilo kog likovnog stvaranja.

Jutarnja izmaglica 70 x 50 cm - Kristijan Filipović - talentovani slikar prirode iz Leskovca

Jutarnja izmaglica

Koje teme vas najviše inspirišu za svoje slike, vidimo da je veliki uticaj priroda na vašim slikama? Da li naturalnost koja provejava na vašim slikama je odraz vašeg duha, da li ste to što slikate ili je slika izraz nečeg drugog?

Kristijan Filipović: Priroda me je uvek privlačila i bila glavna tema na mojim slikama i sebe smatram pejzažistom koji tezi vernosti, naturalnosti. Priroda je uvek bila deo nas i mi smo deo nje i to je nešto neodvojivo i kao tema će uvek biti neprolazna.

Kakva životna i umetnička filosofija stoji iza vašeg slikarstva?

Kristijan Filipović: Priroda je nešto savršeno i predstaviti je onakvom kakva jeste je krajnji cilj mog slikarskog stremljenja.

jesenji-suton-120x90 cm Kristijan Filipović - talentovani slikar prirode iz Leskovca

Jesenji suton

Da li je teško biti slikar u Leskovcu, koliko sredina i okruženje razumeju vaš slikarski poriv?

Kristijan Filipović: I u Leskovcu, kao i u ostaloj Srbiji teško je baviti se slikarstvom pre svega sa finansijske strane ali naš narod je sklon umetnosti, voli sve što je lepo i prirodno ima zdrav odnos prema svemu tome pa i prema mom slikarskom porivu. I ja sam srećan da je tako.

Imate li kao slikar ideju da bojom i kičicom menjate svet i pojedinca, ili je slikarstvo lični proces izmedju vas i slikarskog platna, gde je posmatrač samo slučajni beležnik umetničkog stvaranja?

Kristijan Filipović: Menjati svet je jako težak i nezahvalan posao. Stoga se ja trudim da taj svet prikažem u što lepšem i prijatnijem koloritu, da ljudima oko sebe skrenem pažnju sa nebitnih stvari, da se ne odvajaju od onog što jesu i onoga čiji su deo.

Pašnjak 50 x 40 cm Kristijan Filipović - talentovani slikar prirode iz Leskovca

Pašnjak

Devojcica u sumi - Kristijan Filipović - talentovani slikar prirode iz Leskovca

Devojčica u šumi

Buket 42 x 32 cm - Kristijan Filipović - talentovani slikar prirode iz Leskovca

Buket

Petao 70 x 50 cm Kristijan Filipović - talentovani slikar prirode iz Leskovca

Petao