MILKA KRESOJA

Intervju za Tv emisiju Goli život koju vodi Milomir Marić na TV Happy

 

Milka Kresoja je bila gost u emisiji Goli život na Happy televiziji. To je popularna emisija – intervju koju vodi Milomir Marić i u kojem se predstavljaju najinteresantniji dogadjaji iz života gosta emisije.

Milka Kresoja

Milka Kresoja

Milka Kresoja govori o sebi, svom životu, karijeri, o Nikoli Tesli i njegovom značaju, poznanstvima sa poznatim ljudima u Srbiji i Rusiji, o staroj Jugoslaviji, nekadašnjoj i sadašnjoj Rusiji, o spletkama i zaverama političara.

 

 

 

 

Ko je Milka Kresoja – biografija

Milka Kresoja je rodjena u Vojvodini 21 aprila (Hetin, Zitiste, Srbija) – na taj dan su rodjene Katarina Velika,ruska carica i engleska kraljica Elizabeta

Obrazovanje:                     Fakultet Politickih Nauka,Magistar Politickih nauka,

                                             (Diplomatski smer), Beograd.

                                              Prosek ocene na Fakultetu 9,10

Inostrani jezici:                 Engleski i Nemacki (oba VII semestar,

                                              Ministarstva inostranih poslova RS)

                                              i Ruski jezik (tecno govori i pise).

Karijera:    

 1. Od 1971-1986 radila u  Predsednistva SFRJ,Beograd   

– Visoki savetnik u sluzbi za ekonomske i medjunarodne  odnose,

– licni oficir za vezu sa visokim drzavnicima za vreme konferencija Nesvrstanih zemalja koje su se odrzavale u Beogradu,

 2. Od 1986-1990 radila kao sef Kabineta clana Predsednistva CKSKJ,zaduzenog za medjunarodne odnose i bivseg ambasadora  SFR Jugoslavije u Moskvi

– nosilac sluzbenog pasosa MIP iz tog perioda sa naznakom ‘’clan diplomatske misije SFR Jugoslavije”.

3. Od 1990-do danas radi u Rusiji:

– Radila  10 godina na poslovima izvoza uglja i celika iz Rusije, iz Sibira,koji su joj omogucili da upozna Rusiju i stekne visoku i cenjenu specialnost u tako slozenoj profesiji i da ostvari ogromne poslovne komunikacije ne samo u Rusiji, vec i u celom svetu, od Japana, Koreje, Kine, Tajvana, Indonezije, Indije, Turske, Engleske, Francuske, Italije, USA, Spanije. I sa ambasadama ovih zemalja u Moskvi odrzavaju se odlicni odnosi na nivoima prvih lica.

Krupni izvozni poslovi se obicno prate akreditivima krupnih evropskih banaka, pa je takvo iskustvo u radu dobijeno i u radu sa bankama iz Svajcarske i Kipra. Takvi izvozni poslovi zahtevaju i specijalnost u logistici (tj. u obezbedjivanju transporta robe do Ruskih luka i do utovara brodova), tako da je njeno znanje i u ovoj oblasti dovelo do mesta Generalnog direktora u ogromnom holdingu “Sibuglemet” (firma “Unicom”).

-Radila 5 godina na poslovima izvoza pamuka iz Uzbekistana, preko zakljucenih ugovora sa Ministarstvom za ekonomske odnose sa  inostranstvom Uzbekistana.

Radi do danas kao predsedavajuci saveta direktora  u opremanju i gradnji “projekata pod kljuc” u Sibiru, Moskvi, Sociju i  Parizu. Na objektima rade samo majstori iz Srbije. Ima direktne kontakte i saradjuje sa vise od 300 italijanskih fabrika ekskluzivnog namestaja, lustera, tkanina, mermera, granita – koje uvozi za Rusiju, cime je stekla poverenje i ima preporuku italijanskog ambasadora za svoje poslove sa Italijom. Saradjuje sa vise od 150 engleskih americkih i francuskih fabrika ekskluzivnog namestaja.

Njeni radovi, kao rukovodioca „projekata pod kljuc“ se publikuju u casopisu “Salon” u Moskvi. Ima za sobom uradjenih preko 100 objekata.

Za 25 godine rada u Rusiji stecene su ogromne komunikacije kako sa ljudima iz krupnog biznisa, tako i sa investitorima, zainteresovanim za ulaganja u Srbiju.

Duboki poznavalac politickih i ekonomskih prilika u Rusiji.

Licni kontakti sa licima koja okruzuju Predsednicku i Premijer ministra za Administraciju.

Sposobna da privuce strateske partnere po biznisu, specijaliste, ekspertne grupe, investitore, finansiste, koristeci svoju profesiju – diplomatsku komunikaciju i pomogne razvijanju saradnje izmedju Rusije i Srbije na obostrano korisnim osnovama.

4. Od 2006 – Vice President Fonda Mihaila Pletneva (Ruski Nacionalni Orkestar), jednog od najpoznatijih ruskih pijanista i dirigenata na svetu.

5. od 2007 – Pise scenario za TV Kulturu Rusije (najpoznatiji od njih je “Srpsko Ruski Mars Cajkovskog).

6. Od 7 01 2013 godine, posle decenijskog proucavanja Teslinih radova, postaje Osnivac i mecena “MEDJUNARODNOG CENTRA ZA ISTRAZIVANJE NASLEDJA NIKOLE TESLE” u Beogradu.

 

Izvor: Tesla Heritage