NAJJAČI GUSAK JE MARGITARES

Gusan Margitares je bio bolji od gusana sa zvučnim imenom nindža ratnika – Makoto Nagano, a vlasniku poraženog,  Miroslavu Čeleketiću Mićku, preostalo je, samo, da čestita boljem…


Mokrin je dobio novog svetskog šampiona!

Pobednik 29. Svetskog prvenstva u nadmetanju guskova je gusan Margitares, vlasnika Milorada Ristića Korpara!

Najjači gusan na svetu je Margitares

Gusan Margitares je svetski šampion

U finalnoj borbi koja je trajala 9 i po minuta, Margitares je bio bolji od gusana sa zvučnim imenom nindža-ratnika – Makoto Nagano, a vlasniku poraženog, Miroslavu Čeleketiću Mićku, preostalo je, samo, da čestita boljem.

Godina dana pažljive pripreme…

Vlasnik pobedničkog gusana, 28-godišnji Milorad Ristić, od detinjstva se bavi guščarstvom i najzad je ostvario san i – pobedio! Banatske labudove treba voleti i paziti, a ovogodišnji šampion kaže da tu velikih tajni nema, guščar moraš biti tokom čitave godine:

– Nema tu velikih tajni. Jednostavno, gusan treba da se izrodi kao borac, da je od šampionske krvi, ali da se neguje i pazi. Za njih su osnovni voda, trava, kukuruz, sve prirodno. A, jako su mu važne i guske, kao podrška. One navijaju za njega…

Pobedilo iskustvo…

– U ovoj borbi, presudno je bilo iskustvo. Moj gusan, Margitares je petogodac, a protivnik je star tri godine, i ta razlika je, verovatno, bila presudna – izjavio je Milorad Ristić Korpar, vlasnik šampionskog gusana.

Mokrinsko udruženje Belo pero i svi učesnici ove tradicionalne manifestacije imaju za cilj, pre sveg, misiju očuvanja guščarstva, koja je u Banatu, gotovo, iščezlo. Sem ponekog belog pera u travi i povređenih sujeta poraženih, ni ove godine druge štete tokom Svetskog prvenstva u nadmetanju gusana u Mokrinu nije bilo.

Nek tako i ostane…

Video-prilog

Margitares najjači gusak na svetu, trajanje: 1:07 minuta

Klikni, dole:

 

https://www.youtube.com/watch?v=OE1Lq-1l9OM

__________

Komentari na webu oko borbe gusana:

Građanin  22. 02. 2015. 21:08

Sramota! Zaludni ljudi koji se bave protivzakonitim delatnostima… Trebalo bi osuditi ove primitivce, a ne da se o njima afirmativno govori i izveštava.

Rajko  23. 02. 2015. 00:41

U potpunosti se slazem sa gornjim komentarom. Ne zna se ko je gori, onaj ko učestvuje ili onaj ko prati ovo. Kao da smo u srednjem veku. Ne bi trebali ovakve stvari izveštavati jer to još više ohrabruje primitivce. U normalnim državama su ovakve stvari zabranjene i već bi protesti bili protiv ovog, dok se mi hvalimo onim čeg se drugi stide.

Lepa  23. 02. 2015. 10:49

A šta ćemo s primitivcima na stadionima i drugim sportskim utakmicama?! Ove životinje, bar, nikom ne ugrožavaju život!

 

Priredio: V. V. M.

oOOo