OTVOREN KARNEVAL U RIJU…

Ceo svet se trese od muzike, igre i lepote!…
Otvoren je karneval u Riju de Žaneiru 1
Glavni događaj karnevalskih proslava u Rio de Žaneiru su parade škola sambe. Škole sambe su udruženja građana, obično stanovnika gradske četvrti, koji zajednički pripremaju nastup.
Otvoren je karneval u Riju de Žaneiru 2Dvanaest najboljih škola paradira na sambodromu u dva dana (nedelja i ponedeljak). Svaka škola ima oko 3000-5000 učesnika u paradi. Učesnici su bogato kostimirani. Svaka škola ima svoju temu nastupa, pesmu za tu godinu, kao i određen broj pokretnih scenografija – alegorija. Poseban žiri ocenjuje nastupe u više kategorija i saopštava svoje rezultate u sredu, posle karnevala. Najboljih šest škola paradira i u subotu na paradi šampiona.Otvoren je karneval u Riju de Žaneiru 3Sličan sistem škola sambe i parada na sambodromu postoji u Sao Paulu.Otvoren je karneval u Riju de Žaneiru 4

Manje neformalne grupe učesnika karnevala se nazivaju blokos (Blocos). Oni paradiraju gradskim ulicama i takođe imaju temu nastupa. Njihovi nastupi nisu takmičarskog karaktera. U Riju postoji oko 30 blokosa.

Otvoren je karneval u Riju de Žaneiru 5

Muzičke grupe koje sviraju ulicama grada se nazivaju bandas (Bandas).

Otvoren je karneval u Riju de Žaneiru 6

Ostavljajući po stranu ekonomske probleme, korupcionaške skandale i nedavni poraz na fudbalskom terenu, stanovnici Brazila su se danas prepustili veseloj atmosferi petodnevne non-stop žurke koja je počela otvaranjem karnevala u Riju de Ženeiru.

Otvoren je karneval u Riju de Žaneiru 7

Posle simbolične ceremonije primopredaje ključeva grada, na koju je došao u lizmuzini, u društvu kraljice festivala i dve princeze, „kralj Momo“, simbol lude zabave, zvanično je otvorio najpoznatiji karneval na svetu.

Otvoren je karneval u Riju de Žaneiru 8

„Proglašavam karneval u Riju otvorenim“, uzviknuo je „kralj Momo“, 29-godišnji Vilson Dijas da Kosta Neto, dok ga je razdragana masa obasipala konfetama.

Otvoren je karneval u Riju de Žaneiru 9

Dvanaest škola sambe, svaka sa po nekoliko stotina igrača, nadmetaće se u nedelju i ponedeljak tokom Specijalme parade na čuvenom „sambadromu“ koji svake godine privuče oko 70.000 posetilaca.

Otvoren je karneval u Riju de Žaneiru 10

Rio već odzvanja od uličnih proslava, tzv. „blokosa“, od kojih svaka pokušava da nađača druge bukom i šarenilom.

Otvoren je karneval u Riju de Žaneiru 11

One čine tradicionalni deo Karnevala još od početka 18. veka.

 

 

Video-prilog

Karneval u Riju – RIO CARNIVAL 2015 MARDI GRAS PREQUEL, PAUL HODGE, 5th PLACE: „GRANDE RIO“

SAMBA SCHOOL, Ch 89, trajanje: 5:57 minuta
Klikni, dole:

 

https://www.youtube.com/watch?v=IzTo2G97hVY

 

Priredio: V. V. M., web novinaroOOo