CHEESECAKE – KOLAČ OD SIRA

Recept za Čizkejk, poznati italijanski kolač koji se pravi od Maskarpone sira. Sastoji se od kore, belog fila od sira i voćnog preliva.

 

Čizkejk ili Cheesecake je kako mu i samo ima kaže Sir-kolač. Nastao je u Italiji a globalnu popularnost je stekao širom sveta zahvaljujući time što je postao sastavni deo restorana fast food hrane. Svoj uspeh Čizkejk zahvaljuje odličnom i osvežavajućem ukusu mlečnog sira i kombinaciji sa voćnim prelivom od jagode, borovnice ili šumskog voća.

Recept za Čizkejk sa jagodama Cheesecake

Recept za Čizkejk (Cheesecake) sa jagodama

Kada pravite vrhunski Čizkejk sve je bitno, i kako će izgledati i kakav će ukus imati, počev od kore, fila do na kraja preliva. Probali smo na stotine čizkejkova i ono što vam nikako ne bi savetovali je da kao preliv stavljate želatinozni sos koji ste napravili od voća i želatina. Bolje je staviti dobro slatko umesto želea.

Takodje, pošto mnogima ide teško da naprave koru, daćemo recept za Čizkejk sa korom od plazma keksa, koja se odlično slaže sa filom i prelivom. Kako je Maskarpone sir kod nas skup, možete koristiti neki mladi neslani sir kojih ima u ponudi. Bitno je da sir ima što neutralniji ukus, da nije slan i da nije kiseo, jer onda Čizkejk dobije čudnu aromu.

Kore za Čizkejk

– 300 grama mlevenog Plazma keksa

– 200 gr margarina

– pola šolje mleka

– kašika lomljenog lešnika

– par kašika slatke pavlake

Fil za Čizkejk

– 500 grama Maskarpone sira (ili beli neslani sir)

– 500 grama slatke pavlake

– 200 grama šećera u prahu

– aroma vanile

– kesica želea

– malo vode po potrebi

Preliv za Čizkejk

– tegla domaće slatko od jagoda (borovnica, šumsko voće)

Kako se pravi Čizkejk

Kore: Mleveni Plazma keks pomešati sa istopljenim margarinom, dodati malo slatke pavlake i lomljenih lešnika i sve dobro izmešati da se napravi suvlje testo. Kada je sve dobro izmešano, napraviti kore prst debljine i staviti u kalup. Kore za Čizkejk su gotove. Staviti ih u fružider dok se fil za Čizkejk ne spremi.

Beli fil za Čizkejk: Želatin stavite u malo vode da se rastopi. U medjuvremenu, pomešajte sir, šećer u prahu i slatku pavlaku. Kada dobro umesite smesu, dodajte par kapi arome vanile. U medjuvremenu u želatin stavljajte po malo belog fila i mešajte dok ne popunite posudu od želatina, a onda sve prespite u glavnu posudu gde vam je beli fil za Ćizkejk i sve dobro izmešajte. Fil za Čizkejk je gotov, pa ga stavite u kalup preko kora. Ostavite Čizkelj da se ohladi.

Voćni preliv za Čizkejk: Uobičajeno je da se preli za Cheesecake pravi sa želeom, ali to zna da bude lošeg ukusa, ako napravite jak žele. Zato predlažemo da se Čizkejk samo prelije dobrim slatkim od jagoda. Ili da kupite jagode i da sa šećerom i malo želea spremite sveže slatko od jagoda koje će bili malo želatnoznije i tako prelijete kolač. Posle toga kolač ostavite u frižideru pola dana da se stegne.

Cheesecake se jede uz Cappuccino. Uživajte!