DUVAN ČVARCI

Recept kako se prave duvan čvarci. Kako da sami napravite duvan čvarke kod kuće

 

Duvan čvarci su jedinstven i zanimljiv oblik čvaraka za koje se smatra da potiču iz Valjeva, gde se i prave najbolji čvarci nalik na duvan. Ko voli čvarke, voleće i duvan čvarke koji su končasti, pikantni, interesantni. Prepečena i prepržena slanina, presovana i procedjena, čvarcima daje poseban ukus i aromu koju gurmani cene, bez obzira na količinu kalorija. Duvan čvarci spadaju u srpsku nacinalnu kuhinju i služe se kao predjelo. Jedu se samostalno sa hlebom ili kao prilog uz druga predjela, sendviče, kajmak, urnebes salatu ili druge salate.

Recept za Duvan čvarke - kako se prave Duvan čvarci

Gotovi Duvan čvarci

Sastojci za duvan čvarke

– 2 kg svinjskog sala prožetog krtinom
– 2 kg mesnate slanine,
– so i voda

Način pripreme Duvan čvaraka

Salo i slaninu iseći na manje komade, staviti u veliku posudu, dodati 2–3 litra vode i kuvati uz stalno mešanje drvenom varjačom sve dok komadići sala ne počnu da žute. Tada posudu skloniti s vatre i procediti masnoću kroz čisto gusto belo platno.

Čvarke vratiti u istu posudu, još malo propržiti da dobiju tamniju boju, zatim ponovo procediti kroz isto platno.

Učvrstiti krajeve platna i uvrtati da se čvarci što bolje ocede, pri tome druga osoba treba da pritiska „zavežljaj“ sa čvarcima sa dve drvene daščice sa jedne i druge strane. Cediti dok se i poslednja kap masnoće iz čvaraka ne ocedi. Zatim odviti krajeve platna i istresti čvarke u posudu u kojoj se topila mast, po ukusu posoliti i protrljati ih rukama da se izjednače i izdrobe. Duvan čvarci su gotovi.

Napomena: Duvan čvarci se u Srbiji različito pripremaju i svi su podjednako ukusni. Duvan čvarci se spremaju u
zapadnoj Srbiji, posebno u okolini Valjeva i Čačka, a nazivaju ih tako jer podsećaju na seckani duvan.

 

Izvor: Srpski narodni kuvar – Milijan Stojanić