Istorijski igrani film u dva dela, ponos ruske kinematografije, s prevodom na srpski…
Igra i naš glumac Vladimir Antonić…

PRVOBITNA RUSIJA

 

Ruski film i istorijski spektakl Prvobitna Rusija sa prevodom

Ruski istorijski spektakl Prvobitna Rusija

Film je sniman 1986. i 1987.

Filmska radnja se dešava u drevnoj Rusiji, u VI veku, u vreme kad se Sloveni, pod komandom Ratibora, sina Vseslava, ujedinjuju i ostvaruju svoje prve pobede protiv Hazara i Romejaca…

Rana istorija Rusije

Preslovensko doba

Karta na kojoj se vide kulture koje su postojale u Evropskom delu Rusije u vreme dolaska Varjaga

Tokom praistorije prostrane stepe južne Rusije nastanjivala su brojna nomadska plemena. U antičko doba ova teritorija je bila poznata kao Skitija. Arheološki ostaci naroda koji su živeli na ovom prostoru pronađeni su tokom 20. veka. Krajem 8. veka p. n. e. duž severnih obala Crnog i Azovskog mora, Grci su osnovali veliki broj kolonija, među kojima su najveće bile u Tanaisu i Fanagoriji. Bosforsko kraljevstvo, koje je nastalo iz grčkih kolonija, pretrpelo je između 3. i 6. veka nekoliko varvarskih invazija .

Tokom 8. veka, tursko pleme, Hazari, vladalo je stepama u basenu donje Volge, između Kaspijskog i Crnog mora. Oni su bili značajni saveznici Vizantijskog carstva i predvodili su niz uspešnih ratova protiv Arabljana. U 8. veku primili su judaizam.

Rani Istočni Sloveni

Preci Rusa su bila staroslovenska plemena čija je prapostojbina, prema tvrdnjama nekih naučnika, bila šumovita oblast oko Pripjatske močvare. Istočni Sloveni su nastanili teritoriju zapadne Rusije u dva talasa. Jedan talas je išao od Kijeva do današnjeg Suzdalja i Muroma i drugi koji je išao od Polocka do Novgoroda i Rostova. Od 7. veka Istočni Sloveni su bili većinsko stanovništvo u zapadnoj Rusiji i oni su polakao i mirnim putem asimilovali Ugrofinska plemena koja su ovaj prostor nastanjivala pre njih.

Kijevska Rusija

Varjazi (Vikinzi) su se prvo nastanili u oblasti jezera Ladoga, a zatim su dalje krenuli na jug ka Novgorodu. Bavili su se piratstvom i trgovinom. Sredinom 9. veka su počeli da se kreću duž plovnih puteva od istočnog Baltika prema Kaspijskom i Crnom moru. Prema legendi, koja je opisana u letopisu pod nazivom Povest minulih leta, vareški knez Rjurik je izabran za vladara Novgoroda, negde oko 860. godine. Njegovi naslednici su proširili svoju vlast na jug zauzevši Kijev, kojim su pre toga upravljali Hazari.

Prva ruska država, Kijevska Rusija, nastala je u 9. veku u dolini reke Dnjepar. Trgovački interesi gradova su doveli do njihovog ujedinjenja pod vlašću Kijeva, jer su gradovi nastojali da obezbede sigurnost za svoje brodove koji su održavali trgovačke veze između Skandinavije i Vizantije. Na taj način Kijevska Rusija je preuzela kontrolu nad rutama za transport kože, voska i robova duž reka Dnjepar i Volhov.

Do kraja 10. veka manjinski Varjazi su bili gotovo u potpunosti asimilovani od strane većinskih Slovena. Tokom svojih brojnih pohoda na Carigrad oni su došli u kontakt sa grčkom kulturom.

Kijevski Rusi su stvorili slovensku varijantu pravoslavnog hrišćanstva, na taj način produbljujući sintezu vizantijske i slovenske kulture, koja će karakterisati rusku kulturu tokom narednih hiljadu godina. Hrišćanstvo je zvanično primljeno 988. činom javnog krštavanja stanovnika Kijeva, koji je sprovedeno po nalogu Vladimira I. Nekoliko godina posle toga proklamovan je prvi zakonik, Ruska Pravda. Kijevski vladari su sledili primer vizantijskih vladara, da drže crkvu u zavisnom položaju, pa su kroz istoriju u Rusiji crkva i država uvek bili blisko povezani. U 11. veku, a naročito tokom vladavine Jaroslava Mudrog, Kijevska Rusija je doživela procvat u privredi, arhitekturi i literarnom stvaralaštvu.

Wikipedia

Назив филма: Првобитна Русија
У оригиналу: Русь изначальная
Држава: СССР
Језик: руски
Режија: Генадиј Васиљев
Жанр: историјски

Глумци:
Људмила Чурсина… Борис Невзоров…
Инокентиј Смоктуновски… Маргарита Терехова …
Јељена Кондулајињен… Арњис Љицићис…
Игор Дмитријев… Влађимир Талашко…
Владимир Антонић …

Video-prilozi, film u dva dela

Prvobitna Rusija, 1. deo

Prvobitna Rusija 1 deo. (1986) (Ruski film) (Srpski prevod), trajanje: 1:17:32 sati

Klikni, dole:

 

https://www.youtube.com/watch?v=3S70tanVjU0

Prvobitna Rusija, 2. deo

Prvobitna Rusija 2 deo. (1987) (Ruski film) (Srpski prevod), trajanje: 1:01:05 sati

Klikni, dole:

https://www.youtube.com/watch?v=glknAfkE3qk

Priredio: V. V. Mihić

oOOo