ALOJA VERA – ALOE ARBORESCENS

Šta leči Aloja i kako se upotrebljava sveži sok aloje. Kako se dobija ekstrakt aloje i gde se primenjuje, piše Dr Jovan Tucakov

 

Aloja se u reklamnim porukama promoviše kao čudesna biljka koja leči rak i maltene svaku bolest jer podiže imunitet, čisti organizam i regeneriše tkiva i ćelije. Kod nas su poznate dve vrste aloje, Aloa vera koja se najviše reklamira u vidu preparata koji se prodaju i Aloa arborescens za koju se tvrdi da leči rak. Recept za lečenje raka sa Alojom imate u članku ovde – Aloja leči rak. Recept za rak sa alojom.

Šta leči Aloja - Aloa vera i Aloe arborescens

Aloe arborescens u prirodi

Savremena nauka ceni Aloju kao lekovitu biljku ali ne smatra da je Aloja lek za rak i teške bolesti. Priznaje joj se dejstvo na opekotine i na stomak, aloja je često sastavni deo raznih preparata kao što je eliksir Šveden biter, postoji na tržištu značajan broj preparata od nje, ali jedno treba znati – najbolje deluje sveža aloja. Preparati od aloje koji su konzervirani, sterilisani, gube mnogo od svoje delotvornosti. Svima koji žele da se leče alojom, preporučujemo da koriste samo svežu aloju koju će samu spremiti ili će nabaviti od nekoga ko je svežu sprema. Aloja je takva biljka, puna vode i soka, da je njena najveća vrednost u svežem soku koji ima bioaktivne supstance.

Pročitajte u nastavku šta je naš slavni akademik profesor Dr Jovan Tucakov napisao za Aloju.

Recept za rak sa Alojom. medom i rakijom

– pola kilograma domaćeg meda (mora biti domaći, bez dodatog šećera!)

– 40 – 50 ml domaće rakije, vina ili 50% alkohola – 50 ml je jedna šoljica za kafu

– 350 gr svežih listova Aloje – 3 do 4 komada

List Aloje se očisti od bodlji i prljavština, izreže na kocke, stavi u blender zajedno sa medom i rakijom i izmiksuje kao frape dok ne postane zelenkasti krem od aloje. Tu smesu aloje držati u frižideru i uzimati jednu supenu kašiku pola sata pre jela, tri puta dnevno u nizu od 10 dana, pa napraviti 10 dana pauzu. Ponoviti uzimanje aloje 10 dana, pa opet pauza 10 dana. Ako ima potrebe, ponoviti ponovo ciklus uzimanja aloje. 

– –

Zlatni veliki Šveden biter eliksir dugovečnosti - Golden Grosse Schwedenbitter Elixir Ad Vitam Longam

Zlatni veliki Šveden biter eliksir dugovečnosti – Golden Grosse Schwedenbitter Elixir Ad Vitam Longam

ALOJ DRVOLIKI, BIJELA SABLJICA

Aloe arborescens Mill. – Liliaceae

Aloja je do 4 m visoko sukulentno drvo iz Južne Afrike. U Rusiji, Poljskoj i u nekim drugim zemljama Aloja se gaji posle II svetskog rata kao jednogodišnja zeljasta biljka radi dobijanja svežeg soka, emulzije i preparata „Biogenih stimulatora“ po V.P. Filatovu.

U toku leta zakidaju se mnogobrojni mladi izdanci Aloje sa biljke i stavljaju u rasadnike – staklene vrtove – da se ožile. U proleće se Aloja rasadjuje na stalna mesta, gde se u toku leta i polovine jeseni podbiraju krupni, sočni, zdravi listovi, a vršni mladi listovi se koriste za ožiljavanje u staklenicima za narednu godinu.

Sveži sok Aloje, koji iscuri iz svežih, tek odsečenih listova Aloje, konzerviše se alkoholom (80 g soka i 20 g alkohola). Sok od Aloje deluje baktericidno na razne grupe mikroba. Primenjuje se spolja za lečenje opekotina, gnojnih zapaljivih procesa u obliku obloga i za zapiranje rana, a iznutra protiv zatvora, anacidnih gastrita i kolita.

Vodeni ekstrakt Aloje iz stimuliranog lišća aloja, načinjen po Filatovljevom metodu, sadrži biogene stimulatore koji povećavaju zaštitne funkcije bolesnog organizma. Primenjuje se uglavnom za lečenje očnih bolesti, a i protiv hroničnog artrita, čira u želucu i u dvanaestopalačnom crevu, u kozmetologiji i drugde.

Filatov, znameniti sovjetski oftalmolog (očni lekar), pošao je od hipoteze da se posle smrti životinja i biljaka u tkivima odigravaju suprotni biohemijski procesi, i da se pri tom javlja sinteza hemijskih supstancija koje treba da pobude, stimulišu životne procese tkiva koja se gase. Te supstancije je nazvao »biogeni stimulatori«.

Odsečeni sočni listovi aloja mogu da izdrže dugo pod nepovoljnim uslovima i da za to vreme sintetizuju znatnu količinu biogenih stimulatora.

Preparat od Aloje se izrađuje na ovaj način: mlado, neozleđeno, sočno lišće aloje čim se odseče s biljke, da bi se izbeglo curenje soka, drži se 12 dana u tamnoj odaji na 4-8 stepeni Celzijusa. Zatim se udalje bodlje, Aloja se izreže na komade, sterilizuje u staklenim posudama u autoklavu na 120 stepeni i pod sterilnim uslovima komadi aloje čuvaju se za implantaciju, tj. ušivanje pod kožu. Osim toga, od njih se izrađuje ekstrakt za parenteralnu upotrebu: delići Aloje se samelju, pomešaju s destilovanom vodom ili fiziološkim rastvorom (1 : 5), sve se ostavi 1-2 sata, zagreje do ključanja, procedi, ponovo prokuva da ključa 2 minuta, filtruje, razlije u ampule, zatopi, sterilizuje u autoklavu 1 čas na 120 stepeni. Ovaj ekstrakt aloje se upotrebljava potkožno po 1 ml dnevno u toku od 30 do 35 dana.

Emulzija Aloja, izrađena od stimuliranih listova aloje i ricinusovog i eukaliptusovog ulja, upotrebljava se za sprečavanje i lečenje suvog i vlažnog epidermita i opekotina II i III stepena nastalih posle zračenja.

ALOJE, ALOJ, SABUR

Vrsta ekstrakta Aloje izrađena na mestu proizvodnje ukuvanjem soka iz lišća raznih vrsta Aloe. To je tvrda i mrka smolasta masa staklastog preloma, vrlo gorkog i neprijatnog ukusa. To je spor, ali pouzdan purgans u dozi od 0,2 do 0,6 g. U maloj dozi (0,05-0,20 g) aloje se upotrebljava kao sredstvo za jačanje i popravku apetita. U velikim dozama je ekstrakt Aloje škodljiv: iznad 8 g može izazvati smrt. Deci se ne sme davati.