TERI PRAČET

Upoznajte magični književni svet Terija Pračeta

 

Naravno da sam čula za Terija Pračeta. Ko nije? Pratim književnu scenu od kad znam za sebe i bile su mi simptomatične prve knjige prevoda koje su se pojavile kod nas. Priznajem, pre toga nisam čula za njega. Studirala sam englesku književnost ali o njemu nam nisu ništa rekli ali da ne grešim dušu svi su od asistenata do profesora bili moderno i savremeno orijentisani. Eto, desilo se tako.

Teri Pračet i Disksvet - Svet Terija Pračeta

Disksvet

Teri Pračet je objavio svoju prvu knjigu, „Boja magije“ 1983. godine a ista je bila i prva koja je prevedena kod nas 1998. godine. Tada ju je mladi prevodilac Dejan Papić, oduševljen Pračetovim knjigama preveo i osnovao izdavačku kuću Laguna da bi otkupio autorska prava i objavio knjigu. Ostalo je istorija.

Moja lična istorija sa Terijem Pračetom je da sam sretala pračetoljupce ali nisam se upuštala u knjige. Može biti da je razlog sasvim banalan ali kada sam na jednoj skorašnjoj književnoj tribini čula da je to mnogim ljudima bio razlog – shvatila sam da sam bila jedna od njih.

Naime, naslovne strane knjiga Terija Pračeta su u crtežima a ljudi obično misle da su onda knjige sasvim dečje. Nemam ništa protiv knjiga za decu, naprotiv, ali nešto sa tim naslovnim stranama nije „kliktalo“. Prosto, za sve postoji vreme.

Tako je u mojoj priči učenica pozajmila knjigu Terija Pračeta profesorki. Meni. Da, i to se dešava. Pitala sam klince za savet odakle da počnem i dobila sam momentalni i munjeviti odgovor. Pošto je ta preporučena, ispostavilo se „Straža! Straža!“ rasprodata i kod izdavača i na internetu, potražila sam pomoć od učenika (oni uvek znaju šta je dobro i razumeju se u crteže i smešno-nestašno-ozbiljne stvari).

Volim smehotresne knjige koje se bave ljudskom prirodom koja je, opet, smešna a jedini lek za nju je smeh te je to jedan začarano-očarani krug. A Teri Pračet je stvorio svoj krug, svoj svet, basnoliko-fantastični, šašavo istiniti sa patuljcima, zmajevima, vešticama, smešnim vampirima i ostalim pojavama.

Teri Pračet je srećnik koji je zbog uspeha svojih knjiga uspeo da napusti prethodni posao portparola elektrana. Doduše, još „prethodniji“ posao mu je bio novinarski a tu je, vala, mogao da vidi kakav je ovaj naš svet. Onda ga je lepo izvrnuo, prevrnuo, dodao maštu i stvorio nov, drugačiji i čudnovat Disksvet a opet sličan jer kako bismo se toliko smejali karakterima ako ih prethodno nismo upoznali?

Slojevi magije zaklanjaju bića u knjigama Terija Pračeta, ima i bogova i raznoraznih ludosti, a čitaoci se kuvaju u kaznačićima nestrpljenja i plaču od smeha. E to je uspeh.

Dakle, ja sam počela sa knjigom „Straža!Straža!“. U njoj tajno društvo u gradu Ank-Morporku pod vođstvom Vrhovnog Velikog Majstora pomoću ukradene knjige ispred nosa Bibliotekara čovekolikog majmuna pokušava da u grad ponovo domami zmaja čija bi pojava dovela do zbacivanja aktuelnog vladara sa vlasti. I tako se zmaj pojavljuje a peripetije umnožavaju pogotovo što policija tj. straža ne radi ništa. Ko je u stražu došao da poštuje pravila? To ćete videti i sami.

Kad su me kolege videle sa Pračet knjigom u ruci mnogi su ponovili ono očekivano – to je jedan od mojih omiljenih pisaca. Čujem da je u drugim knjigama koje su sve fantastičnije i fantastičnije omiljeni i neodoljivi lik Smrt.

Proverićemo.

 

Ana Atanasković

www.anaatanaskovic.com