VAKCINE U IME ZAKONA

Do juče je vakcinacija u Nemačkoj bila stvar izbora roditelja ali se situacija menja, vakcinisanje dece možda brzo postane obaveza

 

Vakcinacija: na korak do prinude?

Diskusije o vakcinaciji protiv malih boginja u Nemačkoj već danima ne prestaju. Vladajuća koalicija najradije bi uvela obavezu vakcinisanja za svu decu. Opozicija je protiv.

Vakcinacija u Nemačkoj je na korak do državne prinude

Vakcinacija u Nemačkoj više neće biti stvar izbora roditelja?

Posle smrti jednog jednoipogodišnjeg deteta u Berlinu – od, kako je saopšteno, posledica malih boginja – u Nemačkoj su se razvile velike javne diskusije o vakcinaciji. Politički i medijski mejnstrim čini sve da bi ubedio Nemce da vakcinišu svoju decu. Na radiju, televiziji i u štampi iz dana u dan se objavljuju izveštaji o opasnostima koje prete od malih boginja i koristima koje donosi vakcinacija dece u Nemačkoj. Vladajuća koalicija (CDU/CSU i SPD) je predložila da se uvede obaveza vakcinisanja dece. Opozicija (Zeleni, Levičarska stranka) se ne slaže sa tim predlogom i preporučuje da se poboljša rad na zdravstvenom prosvećivanju, koje bi trebalo da dovede do povećanja broja vakcinisane dece.

Prema anketi zdravstvenog osiguravajućeg društva DAK iz 2013, 80 odsto Nemaca smatra da bi vakcinisanje dece trebalo da bude obavezno. Reklo bi se da je to dovoljno velika većina da oko potrebe za vakcinisanjem uopšte ne bi trebalo da se vode velike rasprave. Ipak, zagovornicima vakcinacije veoma smeta stav žilavih protivnika te mere koji, prema procenama medija, čine četiri do pet procenata građana Nemačke. Ono što im još više smeta jeste činjenica da ti protivnici ostvaruju uticaj na 20 do 30 odsto građana koje mediji zovu „skeptičarima“.

Opasna ili bezopasna bolest?

Većina lekara, baš kao i vlada u Berlinu i velika većina medija, tvrdi da male boginje nisu bezopasne i da je reč o bolesti koja može da se teško iskomplikuje. Magazin Špigel navodi da „do 15 odsto inficiranih dobija upalu srednjeg uha, deset odsto upalu pluća a jedno od 1000 dece – upalu mozga“, te da „jedno do troje od 1.000 obolele dece umiru od infekcije“. Isti magazin prenosi da su eventualne teške posledice vakcinacije ekstremno retka pojava i da „prema jednom nemačkom istraživanju, dolazi do sedam komplikacija na 16 miliona doza seruma“; pominju se „upala moždane opne, razgradnja mozga i delimična paraliza sa smetnjama u hodu“, ali i naglašava da ni u jednom takvom slučaju „nije dokazano da je oboljenje zaista bilo posledica vakcinacije ili je slučajno nastupilo neposredno posle nje“.

Za protivnike vakcinacije u Nemačkoj, među kojima takođe ima dosta lekara, male boginje su bezazlena dečja bolest koja u pravilu protiče bez komplikacija. Izdavač medicinskog časopisa Impf-report Hans Tolcin prenosi da 20 do 30 procenata pacijenata ortodoksne medicine obolelih od malih boginja biva hospitalizovano, dok niko od pacijenata alternativnih ordinacija za lečenje prirodnim metodama ne dospeva u bolnicu. Tolcin i njegovi istomišljenici ukazuju da nema studija koje dokazuju da vakcinisanje protiv malih boginja donosi prednost. S druge strane, on piše da je u Nemačkoj između 2001. i 2012. godine bilo više od 1.500 slučajeva lakših i težih posledica vakcinisanja – među kojima i 15 smrtnih slučajeva.

Politika nemoćna spram farmaceutskog lobija?

Jedan od argumenata protivnika vakcinisanja koji ima najveću težinu tiče se uticaja farmaceutske industrije na medicinu. Ova industrija se bavi velikim biznisom u kome se obrću milijarde. Njene sprege sa politikom i privredom te nastojanje da generalno sprovede koncept vakcinisanja, već više puta su dovodile do problematičnih studija, izostanka validnih istraživanja ili iskrivljenog prikaza mogućih kontradindikacija. Mnogi protivnici vakcinacije rado citiraju bivšeg nemačkog ministra zdravlja (i sadašnjeg premijera Bavarske) Horsta Zehofera koji je 2005. u intervjuu za televiziju ZDF priznao da je politika nemoćna spram farmaceutskog lobija.

Pristalice vakcinisanja dece u Nemačkoj obično nazivaju protivnike neodgovornim ljudima koji zarad sopstvenog egoizma rizikuju zdravlje svoje, pa i tuđe, dece. No, kao i u mnogim drugim oblastima u kojima globalno postoji protivljenje mejnstrimu, i u ovom slučaju dve strane imaju potpuno različita polazišta. Zagovornici vakcinacije veruju zvaničnoj medicini koju oličava Svetska zdravstvena organizacija. Protivnici u nju nemaju poverenja i traže alternativne puteve sprečavanja i lečenja oboljenja. Onaj ko smatra da se visokotiražnim novinama, radiju i televiziji može bezrezervno verovati, nema razumevanja za ljude koji su poučeni drukčijim iskustvima. I obrnuto: oni koji su mejnstrim, pa i onaj medicinski, više puta zatekli u laži, u njemu više neće videti blagonakloni izvor pouzdanih znanja.

 

Izvor: DW