KAKO IZGLEDA VRHUNSKA KAFA

Nekoliko saveta kako prepoznati kafu vrhunskog kvaliteta i kako se priprema odlična šoljica kafe

 

Ukoliko sebe ne smatrate velikim ljubiteljem kafe, onda ste verovatno pri čitanju naslova ovog teksta pomislili „Šta to može toliko da razlikuje vrhunsku kafu od svake druge šoljice kafe?“. Međutim, profesionalci u pripremi ovog napitka, bariste s dugogodišnjim iskustvom, kao i drugi zaljubljenici u ovaj napitak, nikako se ne bi složili sa Vama.

Vrhunska kafa - Kako prepoznati kafu vrhunskog kvaliteta

Kako prepoznati kafu vrhunskog kvaliteta

Ono što razlikuje sjajno pripremljenu kafu od ugrejane smeđe tečnosti jeste proces koji stoji iza nje, od samog uzgoja zrna kafe do njihovog kuvanja. Bilo da preferirate kafu iz vending aparata, ili imate svoju omiljenu kafeteriju, korisno je znati kako da prepoznate kada se pred Vama nađe zaista kvalitetna kafa. Takođe, vrhunsku kafu moguće je pripremiti i u kućnom uslovima, i to uz pametno ulaganje u pravu opremu.

Priprema kafe uključuje korišćenje mnogih uređaja, a kvalitet svakog od njih utiče na ishod procesa. Na prvom mestu tu je mlin za kafu. Bariste tvrde da bez dobrog mlina nema ni dobre šoljice kafe, te je savet broj jedan: nabavite dobar mlin.

Drugi savet jeste da se upoznate s tim kakva je ponuda kafe Vama dostupna. Koje je to mešavine moguće pronaći u Vašem okruženju, šta ih odlikuje i na koji način se razlikuju? Upoznavanje s detaljima poput mesta odakle dolazi kafa ili kakve nijanse ukusa odlikuju koju vrstu kafe pomoći će Vam da odredite profil kafe koji Vama najbolje odgovara. Uz to, dobićete priliku da istražujete kombinacije ukusa s drugim napicima i jelima, kao što su recimo slatkiši.

Moderna oprema za pripremu kafe u profesionalnim uslovima zaista ima da ponudi više nego što biste mogli i da zamislite. Koristeći opcije koje ovakva oprema nudi, moguće je odabrati tačno zamišljeni ukus koji želite da dobijete, ili uticati na način pripreme do najsitnijih detalja. Iako ovakva vrsta opreme nije namenjena kućnim uslovima (i kućnom budžetu nažalost), nije zgoreg upoznati se s osnovama njihovog rada. U najmanju ruku, upoznavanje s opremom omogućiće Vam da prepoznate aparate vrhunskog kvaliteta, te kada se nađete u kafiću koji koristi jedan ovakav aparat, možete pouzdano znati da Vas kvalitet kafe neće ostaviti ravnodušnim.

Vrhunska kafa je poput vrhunske muzike, ili barem tako tvrde oni koji je najbolje poznaju, a to su bariste. Bariste, profesionalci u svetu pripreme kafe s ogromnim iskustvom, znaju da prava, dobra kafa podseća na najbolja dela klasične muzike. Kao što muzika u sebi sadrži nijanse zvuka i ritma koje ne primećuje svako, tako i jedna šoljica majstorski spremljene kafe može onom ko je konzumira da ponudi pravo uživanje, na višem nivou od onog na koji smo navikli svakodnevno.

Međutim, savet koji je najbitnije poštovati pri proceni kvaliteta kafe svakako je: verujte svom nepcu. Uprkos tome šta bariste tvrde, svako od nas oseća ukus na različit način. Stoga ne dozvolite sebi da slepo verujete u natpise i hvalisanja o kvalitetu kafe na nekom mestu. Nakon što saznate što je moguće više o procesu proizvodnje, prerade i pripreme kafe, dajte sebi priliku da sednete, i uživate u šoljici ovog napitka. Vaš osećaj Vas neće izneveriti, i stoga je najbolje da njemu date glavnu reč u proceni ukusa kafe.