BUDIM I PEŠTA NA DUNAVU

Budimpešta je najlepši grad Mađarske i jedan od najlepših gradova u regionu, a i u celoj Evropi. Njegova toplina, kao i bogat kulturni i zabavni sadržaj, privlače turiste širom sveta i navode ih da mu se iznova i iznova vraćaju

 

Najraniji istorijski zapisi koji govore o Budimpešti potiču još iz 89. godine pre nove ere. Tadašnje romansko naselje prostiralo se od velikih ravnica na istoku do prelepih budimskih brda na zapadu. Prema istorijskim navodima savremeni oblik je poprimila tek 1873. godine kada su se ujedinili Obuda (Stari Budim), Budim i Pešta. Budimpešta danas broji više od dva i po miliona stanovnika.

Mađarska prestonica je udaljena od Beograda samo 378km što je i više nego povoljno po nas ukoliko imamo malo slobodnih dana i želimo da ih iskoristimo na najbolji mogući način. Možemo je posetiti autom ili pak veoma udobnim i brzim kombi prevozom i tako lako bar na kratko pobeći od svakodnevnice i uživati u lepotama Budimpešte.

Možemo reći da je Budimpešta zaista jedinstven umetnički dragulji koji u pogledu arhitekture predstavlja sjajnu kombinaciju neoklasicizma, baroka i secesije. Pravi biser budimpeštanske arhitekture je svakako fantastična zgrada Parlamenta, izgrađena još u doba Ugarske. Verujemo da nećete pogrešiti ukoliko svoj obilizak grada počnete od okoline ove velelepne građevine.

Svima je poznat, bar iz priče i sa interneta, fascinantni Trg heroja koji predstavlja muzej na otvorenom i istoriju Mađarske u malom. Čine ga polukružne kolade koje predstavljaju čuvene Mađare, dok centralno mesto zauzima milenijumski stub sa arhanđelom Gavrilom na vrhu.

Dame će sigurno poželeti da posete ulicu Vaci u kojoj mogu otiću u shopping ili sesti na piće, u restoran. Nalazi se u samom centru grada i čini je pešačka zona, nešto nalik na našu Knez Mihajlovu. U njoj možete probati razne mađarske specijalite, kao što je gulaš, i da uživate u vrhunskom vinu, zabaljate uz cigansku muziku i čardaš. Budite uvereni da je usluga vrhunska, a kvalitet njihovih proizvoda i više nego odličan.  Svaki korak je prilagođen turistima i jedini problem jeste to što Mađari slabije govore engleski, ali ne brinite, snaćićete se u svakom slučaju.

Mostovi su nešto po čemu je Budimpešta čuvena. Ima ih devet i od kojeg god da krenete obilazak, nećete pogrešiti. Oni na poseban način ukrašavaju Dunav i celoj Budimpešti daju posebnu draž. Starosedeocima su omiljeni Erdžebet, Margitin most I Most slobode. Lančani most je prema rečima turista možda ipak najlepši. Prema legendi 1849. otvaranje ovog mosta je krenulo u pogrešnom smeru. Jedan od šegrta je primetio iznenada da lavovi na mostu nemaju jezik, nakon čega je Adam Klark, graditelj ovog mosta, je počinio samoubistvo skočivši u Dunav.

Budimpešta Dunav

Most u Budimpešti

Ne smete propustiti da posetite Citadelu, Budimski dvor i Ribarski bastion sa kojeg se može videti neverovatan pogled na severni deo Pešte i Dunav.  Najlepše slike i sećanja iz Budimpešte ćete verovatno poneti baš sa ove panorame.

Ono što će muškom delu biti najzanimljivije jeste svakako trkačka staza Hungaroring, koja se nalazi na samo 17 km od Budimpešte, pored mesta Mođorod. Autentični zaljubljenici mogu tokom cele sezone uživati u svetski poznatim trkačkim serijama kao što je Formula 1.

Formula 1 Budimpešta

Hungaroring – Formula 1 u Budimpešti

Ljubitelji slatkiša, a pogotovu deca, će sigurno uživati u najstarijoj poslastičarnici u Evropi, koja se nalazi na Veresmarti trgu. Poznata je najviše po čuvenoj žerbo torti. Mađari su generalno popularni po slatkišima, jer su zaista velemajstori kada je u pitanju poslastičarstvo još od doba Austrougarske. Ukoliko nađite vremena probajte i esterhazi, saher i doboš tortu. Sigurni smo da vas neće ostaviti ravnodušnim.

Predstavili smo vam samo mali deo atrakcija mađarske prestonice koje su najpoznatije i najdraže većini posetilaca ovog prelepog grada. Svakako vam savetujemo da skoknete do Budimpešte i sami istražujete male uličice i kutke Budimpešte kako biste spoznali njenu autentičnu dušu.

Autor teksta:

Selena Vignjević