DAN ŽALOSTI …

Jeste li se nekad zapitali šta je, sve, neophodno da bi se ispoštovao Dan žalosti?

Dan žalosti – kako se ponašati?…

Mnogi građani Srbije, iako upoznati s proglašenjem Dana žalosti… nisu, baš, upoznati sa svim detaljima…

Mada, to, propisuje Zakon o obeležavanju Dana žalosti, čini se da se sve zakonske odredbe ne poštuju ubek i kako je predviđeno…

Dan žalosti i pravila kako se ponašati za dan žalosti

Pravila kako se ponašati za dan žalosti

Pored Vlade koja donosi odluku o obeležavanju žalosti na teritoriji cele države, zakon isto ovlašćenje daje i autonomnoj pokrajini, opštini ili gradu Beogradu ukoliko se radi o događaju od lokalnog značaja.

Odredbe ovog zakona pripisuju i način obeležavanja Dana žalosti koji se mora poštovati na teritoriji na kojoj je žalost proglašena.

Prema zakonu, Dan žalosti se proglašava u slučaju teške nesreće koja je za posledicu imala smrt i ranjavanje većeg broja ljudi, ili u slučaju smrti neke osobe za koju vlada proceni da je imala visoke zasluge za zemlju.

Spuštanje zastava na pola koplja…

Tog ili tih dana sve zastave u zemlji, oblasti ili gradu, zavisno od teritorije na kojoj je žalost proglašena se spuštaju na pola koplja uz adekvatno noćno osvetljenje. Zastave, kako državne tako i obeležja klubova i sportskih organizacija se spuštaju i na sportskim borilištima ako se tih dana održavaju neke igre. Zakon ne predviđa otkazivanje sportskih nadmetanja, ali je obavezano održati Minut ćutanja koji započinje sudija tako što zviždukom daje znak da svi, i igrači i publika, ustanu…

Minut ćutanja…

Poštu minutom ćutanja moraju da organizuju i poslodavci u svojim kolektivima, a isto su dužne da urade i obrazovne ustanove na početku prvog časa.

Mediji, ustanove kulture i javna mesta…

Zakon o obeležavanju Dana žalosti posebno propisuje ponašanje medija i ustanova kulture tom prilikom. Pored tog što moraju javnost da obaveste o proglašenju žalosti i javnim skupovima koji se povodom tog organizuju… svi mediji moraju detaljno da prilagode svoju programsku šemu situaciji.

Zabranjeno je emitovanje humorističkih, zabavnih i muzičkih sadržaja. Televizijeske emisije se moraju prilagoditi Danu žalosti kao i muzika koja se emituje, a to u praksi uglavnom znači emitovanje klasične, horske ili instrumentalne muzike.

Isto važi i za muzeje, pozorišta, bioskope i druge ustanove gde ima scenskog/javnog programa. Zakon ne predviđa prekid njihovog rada, ali nalaže prilagođavanje sadržaja Danu žalosti.

Emitovanje zabavne ili narodne muzike tokom dana žalosti, odnosno održavanje zabavnog programa, zabranjeno je na javnim mestima, uopšte, a to podrazumeva i ugostiteljske objekte (restorane, kafiće, održavanje koncerata zabavne ili narodne muzike…).

Ponašanje pojedinca na javnom mestu (ulica, kafana, sportski objekat…) takođe je ograničeno zakonom o Danu žalosti. Svako nedolično ponašanje kojim se namerno krše odredbe zakona može biti novčano sankcionisano uz prekršajnu prijavu.

Kazne…

Za nepoštovanje Zakona o obeležavanju Dana žalosti,  predviđene su novčane kazne u vredosti od 2.000 do 200.000 dinara.

1. za neisticanje zastava na pola koplja uz odgovarajuće osvetljenje,
2. za neomogućavanje odavanje pošte Minutom ćutanja,
3. radiodifuzna organizacija (televizija ili radio) koji se ne pridržava zakonskih odredaba,
4. obrazovna ustanova ako ne obeleži Dan žalosti,
5. ustanove u oblasti kulture ako ne prilagode svoj program Danu žalosti,
6. sportska organizacija ako se ne pridržava odredaba zakona,
7. vlasnici turističkih, ugostiteljskih i sličnih objekata ako se ne pridržavaju odredaba zakona,
8. fizičko lice koje na javnom mestu namerno povredi obavezu obeležavanja Dana žalosti.

Izvor: vesti-online.com

Priredio: V. V. M.

oOOo