DOMINIQUE MASSAD

Biografija vodećeg francuskog ružara. Kako se nasledjuje ljubav prema ružama

 

Dominique Massad rose France

Dominique Massad

Dominique Massad je rođen u Marseju 28og Jula, 1955, od majke Paule Jeunet, koja vodi poreklo od Pierre Guillot, poznatog ružara iz druge polovine 19 veka. U ranom uzrastu je bio naklonjen biljkama i baštama. Želeći da od toga napravi svoju karijeru, diplomirao je na studijama za master stepen u Botanici, onda dobio diplomu kao agronom inžinjer na Ecole Nationale Supérieure d’Agronomie na Montpellier’u, zatim specijalne studije na Ecole Nationale Supérieure d’Horticulture za Hortikulturu u Versaju 1978e. Nakon što je diplomirao, grad Marsej ga je zaposlio kao jednog od inžinjera za parkove, i od tada su ruže, koje su do tada bile samo hobi, sada postale njegova strast.

Tokom boravka u Versaju, čitajući u njihovoj biblioteci knjigu “Les plus belles roses au début du siècle,” Dominique Massad je shvatio koliko je veliko nasleđe i doprinos ostalo od strane pet generacija uzgajivača ruža Guillot familije, čiji je on potomak – od Pierre Guillota koji potiče od strane njegove bake Marguerite Guillot i majke Paule Jeunet.

Njegova želja da ponovo pronađe neke od tih prvih Guillot varijeteta ga je navela da ponovo stupi u kontakt sa Jean Pierre Guillot (daleki rođaci po liniji svojih roditelja), i saznanje da dele strast ka ružama iz njihovog nasledja ih je dovela do bliske saradnje. Nekoliko putovanja u inostranstvo im je pomoglo da rekonstruišu kolekciju Guillot varijeteta kao i neke izuzetne primerke. Jedna od njegovih omiljenih ruža do danas je “Comtesse du Cayla,” pronađena u katalogu Léon Goarant-a. Korak od sakupljanja do stvaranja novih sorti je ubrzo načinjen, i 1980-te, nakon što je prvo radio sa irisima, napravio je prvu hibridizaciju ruža.

prieure de saint cosme-Dominique Massad – Francuski selekcionar ruža

Prieure de Saint Cosme – Dominique Massad roses

yvelines-Dominique Massad – Francuski selekcionar ruža

Yvelines – Dominique Massad roses

zoic-Dominique Massad – Francuski selekcionar ruža

Zoic – Dominique Massad rose

Njegovi prvi hibridi su bili od Chinensis (Bengal) i Wichuraiana ruža, izabrane pogotovo zbog svog dobrog cvetanja, sa ciljem stvaranja puzavica sa dobrim obnavljanjem cvetanja. Ovi prvi napori su dali, kao što je i očekivano, veoma mešano potomstvo, od kojih je jedna odabrana za komercijalizaciju: “Topaze”, mala Polijanta, mirisna i obnavljajućeg cvetanja. Kao dobar roditelj, “Topaze” je korišćen za oplodnju hibrida Rosa Felipes čije su semenke dobijene iz botaničke bašte u Bejing-u. Od njihovih izdanaka, ukrštenih sa Moschata hibridima dobio je varijetet “Rose Delacroix,” obnavljajuću puzavicu koja je naposletku postala predak od “Belle de Sardaigne,” otporna, obnavljajuća, sa pompon cvetovima lavanda roze boje.

florian massad-Dominique Massad – Francuski selekcionar ruža

Florian Massad – Dominique Massad rose

francoise de grignan -Dominique Massad – Francuski selekcionar ruža

Francoise de Grignan – Dominique Massad rose

monique-lestournelle-Dominique Massad – Francuski selekcionar ruža

Monique Llestournelle – Dominique Massad rose

Engleski ružar David Austin je za njega bio model uzgajivača, i David-ove prve tvorevine su ga podsećale na Galike ili ponekad Sentifolije, ili odredjene Burbone, koji su bili oblika koji su ga privlačili i više nego oni od poznatih hibridnih ruža čajevki.

U medjuvremenu je Dominique Massad stvorio veliki broj ruža tipa Generosa®, u veoma cenjenom Francuskom rasadniku Guillot i tako postao veoma poznat i cenjen selekcionar ruža.

casteu gombert-Dominique Massad – Francuski selekcionar ruža

Casteu Gombert – Dominique Massad rose

belle de segosa-Dominique Massad – Francuski selekcionar ruža

Belle de Segosa – Dominique Massad rose

Anna Mege - Dominique Massad – Francuski selekcionar ruža

Anna Mege – Dominique Massad rose

U zadnjih nekoliko godina rad Dominique Massad-a je vezan za Petales de Roses, a nove vrste ruža koje plasira su sve lepše i lepše. Zaljubljenici u ruže prepoznaju njegove varietete i sa oduševljenjem dočekuju svaku novu ružu koju napravi. Sudeći prema interesovanju ljubitelja ruža ovaj Francuski selekcionar, rodom iz Marseja, ima sve izglede da postane kultni odgajivač ruža.

Njegove ruže krase nadasve neobični cvetovi u starinskom maniru, kako one sa puno latica, tako i one sa prostim cvetovima, koje podsećaju na divlje ruže. Raskošni, mirisni cvetovi, neobičnih boja, bogato ispunjavaju bujne grmove različitih dimenzija, kao i nekoliko prelepih penjačica. Otpornost na bolesti i dugotrajnost cvetanja su takodje karakteristike ovih ruža.

Zbog lepote koju pružaju, idealne su za manje, ali i veće bašte, kao i za otvorene prostore.

Ekskluzivni zastupnik Dominique Massad ruža za Istočnu Evropu je “Petrovic Roses” iz Vrčina.

Sve fotografije Dominique Massad ruža su iz ružičnjaka Petrovic Roses u Vrčinu.

Radoslav Petrović

Profesionalni uzgajivač ruža

Rasadnik ruža Petrovic Roses (gde možete kupiti ruže sa slika)

Stevana Mokranjca 7,  11224 Vrčin

Mobile: +381 63 – 259 785

http://www.petrovicroses.rs/