FOTOGRAFIJE HRAMA NA VRAČARU

Kako izgleda Hram Svetog Save na Vračaru tokom zime zabeležio je mladi fotograf amater gospodjica Sofija Šćepanović

 

Hram Svetog Save je najveći srpski pravoslavni hram, najveći pravoslavni hram na Balkanu i po površini i zapremini najveća pravoslavna crkva na svetu. On se nalazi u istočnom delu Svetosavskog trga, na opštini Vračar, u Beogradu.

Hram Svetog Save u Beogradu na Vračaru - photo by Sofija Šćepanović 9

Podignut je na mestu za koje se smatra da je Kodža Sinan-paša 1594. godine spalio mošti Svetog Save, osnivača Srpske pravoslavne crkve. Izgradnja crkve je finansirana dobrovoljnim prilozima, kao i plaćanjem doplatnih poštanskih markica. Nedaleko od hrama je parohijski dom, a tu će se nalaziti i predviđena zgrada patrijaršije. Ovaj spomen-hram predstavlja organski deo savremene živopisne siluete Beograda, čineći jedno od njegovih glavnih obeležja.

Hram Svetog Save u Beogradu na Vračaru - photo by Sofija Šćepanović 8

Sofija Šćepanović je polaznik početnog kursa za fotografiju koju organizuje agencija Fabrika Fotografa. Kursevi se sprovode tokom cele godine, i namenjeni su svim generacijama i svim nivoima znanja.

Hram Svetog Save u Beogradu na Vračaru - photo by Sofija Šćepanović 7

Hram Svetog Save se nalazi na kraju beogradske linije Kalemegdan – Trg republike – Terazije – Beograđanka – hram Svetog Save. Izgrađen je u srpsko-vizantijskom stilu, sa četiri zvonika visoka 44 m. Visina vrha kupole iznosi 70 m, dok je glavni pozlaćeni krst visok još 12 m, što vrhu hrama daje ukupnu visinu od 82 m, a nadmorsku visinu od 134 m (64 m iznad nivoa reke Save). Zbog toga ova crkva zauzima istaknuto mesto na beogradskom horizontu i vidljiva je sa svih prilaza gradu.

Hram Svetog Save u Beogradu na Vračaru - photo by Sofija Šćepanović 6

Hram zauzima površinu od 3.500 kvadratnih metara u prizemlju, uz dodatnih 1.500 m² na tri galerije na prvom nivou. Postoji još i galerija od 120 m² na drugom nivou, na kome se nalazi i spoljašnji vidikovac koji se prostire oko cele kupole. Hram se u pravcu istok-zapad proteže 91 m, a u pravcu sever-jug 81 m. Kupole su ukrašene sa osamnaest pozlaćenih krstova u tri veličine, dok se u zvonicima nalazi 49 zvona iz austrijske zvonolivnice Grassmayr.

Hram Svetog Save u Beogradu na Vračaru - photo by Sofija Šćepanović 5

Fabrika fotografa je sa radom počela 16. oktobra 2013-e godine sa idejom da kroz kreativnu praksu obuči osnovama fotografije, ručnim podešavanjima na profesionalnim aparatima. U februaru 2014-e prva grupa od petoro sadašnjih fotografa je krenula na napredni nivo kursa fotografije. Fabrika je odnedavno „Udruženje ljubitelja fotografije“ i ima preko 130 članova.

Hram Svetog Save u Beogradu na Vračaru - photo by Sofija Šćepanović 4

Crkva može da primi 10.000 vernika, a na zapadnu horsku galeriju može da stane 800 horista. Ispod poda hrama je izgrađena riznica i kripta svetog Save, kao i grobna crkva svetog kneza Lazara, ukupne površine oko 1.800 m².

Hram Svetog Save u Beogradu na Vračaru - photo by Sofija Šćepanović 3

Hram je obložen belim mermerom i granitom, u čemu je sudelovao i slovenački Marmor Hotavlje. Živopisanje, koje tek prestoji, biće urađeno u tehnici mozaika. Predviđeno je da se u glavnoj kupoli nalazi ogroman mozaik Hrista Pantokratora.

Hram Svetog Save u Beogradu na Vračaru - photo by Sofija Šćepanović 1

U Fabrici fotografa teorije je malo, sve se uči kroz praksu, u individualnom i grupnom radu, a najviše se nauči na čuvenim kritičkim radionicama gde se svaka posebna fotografija komentariše, odnosno kritikuje, pohvaljuje. Na kursu se uz osnovna tehnička pravila uči odnos sa ljudima, odnos aparata i lične perspektive.

Hram Svetog Save u Beogradu na Vračaru - photo by Sofija Šćepanović 10

Izgradnja hrama je tekla veoma sporo do 2002. godine. Hram je još uvek u izgradnji, koja se finansira dobrotvornim prilozima, i plaćanjem doplatnih poštanskih markica, koje su prilikom slanja pošiljki obavezni da plate svi građani Srbije bez obzira na veroispovest, a u skladu sa uredbom Vlade Srbije.

 

Sofija Šćepanović & Fabrika fotografa

Fabrika Fotografa – Srebrnička 3, 11000 Beograd, Srbija
[email protected] | 062/780745