ESPRESO KAFA UZ SLATKIŠ

Idealna užina su birane slatke poslastice i espreso kafa. Proverite kako se slažu seckane jabuke, Biscotti, Mafini i kafa

 

Bilo da uživamo u popodnevnoj kafi kod kuće, ili u šoljici espressa s vending aparata tokom pauze na poslu, većina nas voli da uz omiljeni topli napitak pojede i neku slatku grickalicu. Čak i oni koji paze na liniju mogu za sebe da nađu ili pripreme poslasticu koja će, uz šoljicu espresso kafe činiti idealan par za užinu. Među desertima koji se odlično slažu s kofeinskim napicima su mnogi kolači, torte, mafini i suvi keksi.

Poslastice uz espresso kafu su idealna užina - slatke poslastice i espreso kafa

Poslastice uz espresso kafu kao užina

U gastronomskom svetu postoje brojna pravila koja se tiču kombinovanja slatkih poslastica s kafom, kojima upravlja poreklo i vrsta kafe. Interesantno je da, pored slatkih poslastica, neke vrste kafe se sjajno slažu i sa slanim jelima, kao što su razne vrste omleta, sendviča ili slanih palačinki punjenih sirom i povrćem.

Evo nekoliko primera zdravih i jednostavnih poslastica koje možete pripremiti kao grickalicu uz šoljicu vaše omiljene espresso kafe.

Hrskavi zalogaji od jabuke

Za pripremu ovog deserta biće vam potrebna jedna veća jabuka, puter od kikirikija i jedna šolja muslija (granola) po izboru.

Način pripreme:

– očistite jabuku i isecite na tanke kolutove,

– premažite jednu polovinu kolutova puterom od kikirikija,

– pospite polovine namazane kikirikijem mrvicama muslija,

– poklopite drugim kolutom jabuke, i uživajte u ovom ukusnom i hrskavom „sendviču“!

Mafini od brusnice bez glutena

Sastojci za ovaj tip mafina ne sadrže u sebi gluten, što ih čini pogodnom poslasticom kako za one s preosetljivošću na ovu namirnicu, tako i za sve koji paze na svoju ishranu. Mafini se mogu praviti i s drugim suvim voćem, kao što su recimo suve kajsije, ali i s čokoladom. Zbog toga što omogućavaju lako kombinovanje sastojaka mafini su veoma jednostavni za pravljenje.

Sastojci:

dve šolje mlevenih badema

½ kašičice sode bikarbone

¼ kašičice soli

2 jaja

2 belanca

3 kašike meda

2 kašike (istopljenog) kokosovog ulja

1 kašika jabukovog sirćeta

1 kašilica ekstrakta od vanile

¾ sušenih brusnica

Način pripreme: u jednoj činiji izmešajte sve suve sastojke (bademi, soda bikarbona, so), a u drugoj umutite jaja i dodajte ostale vlažne sastojke. Sjedinite sve sastojke, a zatim im dodajte i brusnice. Po jednu kašiku smese stavite u kalup za mafine, a zatim ih pecite na 180 stepeni 20-25 minuta, dok mafini ne dobiju zlatnožutu boju.

Biscotti

Biscotti su tradicionalni italijanski keksići koji se služe uz espresso kafu, predstavljaju idealan par za ovaj gorki napitak. Za pripremu će vam biti potrebno:

200g badema (po želji možete koristiti i komadiće čokolade, pistaće ili sušeno voće)

3 jaja

250g šećera

3 kesice vanilin-šećera

malo soli

korica jednog limuna

400g brašna

kašičica praška za pecivo

Umutite posebno žumanca s šećerom i vanilin-šećerom, a u drugoj činiji belanca s malo soli. Zatim ih lagano spojite, dodajte kratko propržene i iseckane bademe, limunovu koricu, pa postepeno dodajte brašno. Ublikujte testo u loptu, zatim ga premesite tako da dobije oblik rolne i iseckajte na kriške širine 1-2 cm. Tako isečene i poređane komadiće testa pecite 30 minuta u rerni ugrejanoj na 170 stepeni.

Biscotti se služe hladni ili topli uz espresso ili napitak na bazi espressa, kao što je na primer kapućino.