KO JE IZMISLIO AUTO

Prva vožnja automobilom jer bila kroz Manhajm 1885. Ko je bio Karl Friedrich Benz, izumitelj automobila

 

Karl Friedrich Benz (25. novembra, 1844 – 4. aprila, 1929) je bio nemački inženjer automobila. Smatra se da je Benz (čita se Benc) jedan od izumitelja (zajedno sa savremenikom Gottlieb Daimlerom) benzinsko-pokretnih automobila.

Jedan od prvih automobila - Ko je izmislio auto i provozao prvi automobil

Jedan od modela…

Rođen u Muhlburgu (danas deo Karlsruhe), Baden, Nemačka, školovan je u Karlsruhe Gramatičkoj školi i Karlsruhe Politehničkoj školi. Uspostavio je svoju prvu kompaniju za snabdijevanje sredstva za izgradnju, 1871.  Oženio se Berthom Ringer 1872. i zajedno su imali petoro dece…

Benz je započeo Benz & Co. 1883. u Mannheimu za proizvodnju industrijskih mašina. Tu je izumeo i patentirao razne vrste mašina. Kasnije je saznao o Gottlieb Daimleru, koji je u to doba radio na kolima s četiri točka. Zbog Daimlera, Karl je počeo da pravi svoj motorwagen s  posebnim mehanizmom. Benz je ne samo izumeo svoju mašinu, jednocilindričan mehanizam hlađen vodom, 958 cm³, i 0.75 hp (560 W), nego je, takođe, napravio cela kola! S tri točka, kola je prvo vozila njegova supruga Bertha Benz kroz Mannheim 1885.

A 29. januara 1886, dobio je patent za kola (DRP 37435) i u julu je predstavio svetu prvi benzinsko-pokretni automobil. Već 1903. Benz odustaje od Benz & Co. i postaje penzioner, ali zadržava mesto u Nadzornom odboru sve do smrti. Benz i Daimler firme su se kasnije ujedinjene da bi se stvorila Daimler-Benz firma 1926. Automobili te kompanije su otad poznati kao Mercedes-Benz.

Umro je 1929. u Ladenbergu.

Po njemu je pogonsko gorivo za automobil nazvano benzin (od Benz).

 

Izvor: http://www.haoss.org

Priredio: V. V. M.

oOOo