Čitajte i pamtite ovaj supervažan tekst…

Za ovakve važne savete treba da imate svešćicu, blokče… da zapišete jer vam ovo treba svaki dan!…

Ako nemate beležnicu, zabeležite na dlan pa pročitajte kad vam zatreba (kao kad smo bili đaci!)… Dok ne naučite, napamet!…

 

NAJZDRAVIJE KOMBINACIJE NAMIRNICA

Ne sećam se kad sam pročitao nešto ovako lepo i pametno!… Šteta, autor je nepoznat…

Jabuka i vino - Koje su to najzdravije kombinacije hrane - slaganje namirnica

Jabuka i vino

Ova jabuka i ovo crveno vino – nisu, samo, efektna uvodna ilustracija u ovaj predivan tekst – nego i prava kombinacija!


Istraživanja pokazuju da određena hrana može naglo postati zdravija ako se jede zajedno s nekom drugom!…  Od spanaća i cvekle, do crvenog vina i jabuke. Sledi 10 parova najzdravije kombinacije hrane koje izuzetno poboljšavaju osobine druge namirnice!…

Zašto je sok od pomorandže tako dobar uz ovsenu kašu?… I šta, to, u maslinovom zejtinu, poboljšava svojstva paradajza?…

Novi dokazi pokazuju da određene kombinacije namirnica nude daleko veće koristi nego što bi to mogle ijedna od njih zasebno!…

Epidemiolog Dejvid R. Džejkobs, ovaj fenomen naziva „sinergija hrane“. Pogledajte najzdravije kombinacije hrane koje snažno povećavaju apsorpciju poželjnih elemenata i isteruju nepoželjne iz našeg tela!!!…

. .

NAJZDRAVIJE KOMBINACIJE HRANE SU:

 .

Spanać i cvekla

Nutricionistkinja Joanne Larsen ističe da je tamnozeleno lisnato povrće poput spanaća i kelja najbolje jesti u kombinaciji s drugim povrćem bogatim C vitaminom poput cvekle jer se apsorpcija gvožđa poboljšava uz vitamin C. Paradajz i paprike su, takođe, dobar izvor ovog vitamina pa se mogu jesti umesto cvekle!

Paradajz i maslinov zejtin

‘Po glavi’ stanovnika, Grci jedu više maslinovog zejtina i paradajza nego iko drugi pa ne čudi da imaju zavidnu dužinu života. Paradajz je bogat antioksidantom likopenom koji dokazano smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka. A kako je likopen topljiv u masti, kombinovanje paradajza sa  zdravim mastima poput maslinovog zejtina poboljšava apsorpciju likopena!

Govedina i šargarepa

Vitamin A iz šargarepe, najbolje se apsorbuje u kombinaciji s proteinima. Osim tog, govedina donosi dodatnu dozu cinka koji jača imun sistem!

Zelen čaj i limun

Zelen čaj podstiče metabolizam, a kad ga pijete s limunom, telo prima 13 puta više antioksidanata nego kad ga pijete bez njega!

Beo luk i riba

Riblji zejtin koji smanjuje holesterol i sastojci belog luka koji koriste srcu – u kombinaciji deluju kao protivupalna (protivzapaljenska) terapija (tj., lečenje)!

Jogurt i laneno seme

U stomaku živi više od 400 vrsta bakterija. Neke su korisne, a neke ne. Kad loše nadvladaju dobre, dolazi do smetnji u varenju, do nadimanja, gorušice, podrigivanja, bolova… Jogurt je probiotik koji povećava nivo dobrih bakterija u telu i tako reguliše varenje. Idealan izbor za zdrav stomak je – laneno seme. Svakog drugog jutra u 2 dl jogurta stavite dve kašike lanenog semena i smetnje s varenjem će nestati!

Crveno meso i ruzmarin

Crveno meso ne sme biti svakodnevna namirnica, ipak, biftek možete naručiti tu i tamo. Antioksidativne kiseline iz ruzmarina mogu natopiti meso i neutralisati slobodne radikale iz mesa!

Brza hrana fast food Koje su to najzdravije kombinacije hrane - slaganje namirnica

Zdrava kombinacija hrane nasuprot fast food hrani

Sok od pomorandže i ovsena kaša

Kombinacija ove dve namirnice dokazano sprečava srčane udare i dvostruko bolje čisti arterije nego ove dve namirnice zasebno! Obe sadrže fenole koji stabilizuju holesterol!

Jabuke i crveno vino

Jabuke sadrže protivupalni flavonoid kvercetin, a crveno vino flavonoid katehin. Zajedno ometaju stvaranje krvnih ugrušaka i poboljšavaju cirkulaciju.

Borovnice i grožđe

Obe namirnice ‘pršte’ antioksidantima ali kako im se sezone ne poklapaju – treba ih smrznuti i konzumirati u miksu s jogurtom! (Ovo, ovde, što sam pročitao, vredi TRI CAREVA GRADA!)

Orašasti plodovi, semenje i suvo voće

Nutricionistkinja Lauren Talbot ističe da su orašasti plodovi i semenke puni proteina i sadrže malo vode pa je probava lakša nego inače!

Ovsena kaša i jabuke

Ovsena kaša sadrži beta-glukan, supstancu koja snižava nivo holesterola u krvi i utiče na izbacivanje slobodnih radikala iz organizma. Jabuka je bogata pektinom koji sprečava apsorpciju holesterola u crevima i podstiče njegovo izbacivanje iz organizma. Ako u činiju s ovsenom kašom narendate jabuku s korom – zaštitićete organizam!  Bilo bi idealno da ovsenu kašu jedete,  bar, tri puta sedmično! (Nemam reči, ostao sam bez reči!)

Grašak i papričica

Ako ste stalno umorni i nemate energije, onda u jelovnik morate da ubacite namirnice bogate gvožđem. A da bi se to gvožđe apsorbovalo, neophodno je da jedete namirnice koje će pomoći da se to gvožđe maksimalno iskoristi! Zato je važno da uz spanać, crveno meso i grašak, koji su prava mala riznica gvožđa – jedete ljute papričice!… One su bogate vitaminom C koji vezuje gvožđe direktno za krvna zrnca! Idealna mera je da jednom dnevno pojedete po 200 g graška i spanaća, a tri puta nedeljno po 250 g crvenog mesa – i jednu papričicu! (O, Bože, ko me je dosad učio!… Učile su me neznalice!)

Brokoli i jaja

Ako imate jake grčeve svakog meseca pred ciklus ili veoma teško podnosite klimaks, neophodno je da povećate unos kalcijuma i vitamina D. U toku sedmice,  pojedite, bar, kilogram brokolija, 400 g morske ribe i tri jajeta! Ukoliko imate problema s povišenim masnoćama u krvi, jaja zamenite čašom mleka s minimumom mlečne masti! (Ovaj savet vredi dve klinike!)

Mleko i med

Toplo mleko sadrži triptofan, aminokiselinu s prirodnim sedativnim dejstvom i kalcijumom koji uz sva druga svojstva pomenutoj kiselini omogućava da prođe kroz ceo  organizam. Ukoliko u toplo mleko dodate i 1 kašičicu meda, miran san je zagarantovan!

Pomorandže i šargarepa

Mandarine, pomorandže i šargarepa – prava su riznica vitamina A koji je neophodan za očuvanje vida. Osim tog, ove namirnice sadrže enzime koji obezbeđuju dodatnu apsorpciju ovog vitamina u organizam, pa zato navalite na narandžasto voće i povrće čim primetite da vam vid slabi. Idealna mera je 300 g dnevno bilo koje od ove tri namirnice!

Bademi i banane

Magnezijum koji se nalazi u bademima može da ublaži glavobolju! Takođe, osim badema možete da jedete banane, sušene kajsije, integralan pirinač ili indijski oraščić. Idealna doza je 50 g dnevno.

Jeste li se povratili od iznenađenja?… Ja ne… Trebaće mi mnogo vremena, s tugom se sećam svog jadnog promašenog školovanja… za 16 godina… niko mi ovo ni jednom nije rekao!… Ali, BOLJE IKAD NEGO NIKAD!!!

Izvor: http://glas.rs

Priredio: Velibor V. M., web-novinar

oOOo