STARI GRAD KOTOR

Kotor je jedan od najlepših gradova Crne Gore, nalazi se u samom srcu Boke, u dnu planine Lovćen. Smešten je na dnu jednog od najlepših zaliva na svetu. Krije mnoga kulturna bogatstva koja potiču još iz srednjeg veka i danas mu daju poseban šarm i doprinose njegovoj današnjoj vrednosti.

Kotor je jedan bajkoviti grad u koji se ulazi na tri kapije (Glavna, Severna i Južna kapija). O njima postoje razna predanja koja svedoče o burnoj prošlosti i istorijskoj vrednosti ovog područja.

Glavna ili Morska kapija potiče iz 16.veka, a građena je u doba mletačkog providura Bernarda Renijera. Dobila je naziv Morska kapija, jer je u to vreme more dopiralo čak do njenog ulaza. Izgrađena je u renesansno-baroknom stilu, a krase je i veliki masivni stubovi. Severna kapija je značajno manja od Glavne kapije i izgrađena je 1450. godine. Deo ove kapije je i most kojim se može preći preko reke Škundre. Južna kapija ili vrata od Grudića, kako je još nazivaju, je sačinjena od tri pojasa kapija, koja su sagrađena u različito vreme.

Oko Starog grada, koji je u obliku trougla, dižu se zidine duge čak oko 5km, kao i brdo Sveti Ivan gde se nalazi tvrđava San Giovanni koji potiče još iz ilirskog doba. Ovaj deo Kotora krasi posebna lepota i priče. Danas je pun restorana i konoba u kojima se uvek može pojesti sveža riba. Krasi ga i bogati noćni život, koji je poznat u celom regionu.

kotor kaldrma

Tipična ulica u Kotoru

U Kotoru možete posetiti veliki broj znamenitosti i saznati više o istoriji ovog područja. Jedno od takvim mesta je i najveći gradski trg koji se zove Trg od oružja. U mletačkom dobu je služio za skladištenje i popravljanje oružja. Na ovom trgu se nalazi Toranj za sat, Kneževa palata, zgrada Arsenala, Napoleonovo pozorište i Kula gradske straže. Veoma bitan deo ovog trga zauzima Toranj od sata koji potiče iz 17.veka ispod koga se nekada nalazio Stub srama na kom su osuđenici javno kažnjavani.

Postoji jedna zanimljiva legenda o Palati Beskuća koja je takođe jedna od znamenitosti Kotora. Konte Jozo Beskuća je pripadao siromašnoj porodici koja je živela u 18.veku. Imao je plan da u životu sagradi sto kuća i da onda promeni prezime u Stokuća, međutim to mu nikada nije uspelo. Bez obzira na to je uspeo da dobije plemićki status. Palata Beskuća je građevina koja je veoma jednostavne forme i nema mnogo dekorativnih elemenata.

kotor ulice

Palata Prima u Kotoru

Među poznatijim trgovima su i Trg od brašna i Trg Svetog Tripuna. Na Trgu od brašna se danas nalaze palate plemićkih porodica Buća i Pima, dok su se nekada na tom mestu nalazili magacini za brašno. Na Trgu Svetog Tripuna se danas nalaze sve najvažnije institucije Kotora, među kojima i Biskupija, zgrada Opštine, Zavod za zaštitu spomenika kulture, katedrala Svetog Tripuna, kao i mnoge druže važne institucije. Katedrala Svetog Tripuna je izgrađena 1166. godine. U pitanju je romanička crkva koja je više puta renovirana posle zemljotresa koji je Kotor pogodio 1667. godine. Napoleonovo pozorište je još jedna veoma zanimljiva građevina, koja potiče iz 18.veka, ali je 1810.godine renovirana od strane francuske okupacione vlasti koje su ga pretvorile u stalno pozorište.

kotor grad Katedrala Svetog Tripuna u Kotoru

Katedrala Svetog Tripuna u Kotoru

Kotor je veoma bogat i raznovrsnim kulturnim i zabavnim sadržajima, kao što su razni festivali, među kojima su najpoznatiji: međunarodni festival klapa, Bokeljska noć, Festival ribarske večeri i mnogi drugi.

Kotor krase i peščane plaže i betonski molovi, koji se nalaze na severu crnoogorske obale, u skrivenom delu Bokokotorskog zaliva. Ovaj zaliv čini najdublji prirodni fjord Sredozemnog mora. Okolina Kotora zaista čini prelep prizor, a njegove zidine su danas pod zaštitom UNESCO-a. Srednjovekovne građevine, uske ulice, prelepi trgovi, stare crkve i palate, su ono što daje posebnu notu duhu Kotora.

Do Kotora je danas prilično lako doći, jer postoji sve veći broj raznih mogućnosti. Dosta ljudi putuje do njega svojim automobilom, ali i avionom do tivatskog ili dubrovačkog aerodroma. Od ove godine postoji i nova opcija, udoban i brz kombi prevoz koji vozi do skoro svih delova Crne Gore. Izbor o načinu prevoza je vaš, a užitak i hedonizam ukoliko posetite ovaj sjajni crnogorski grad je svakako zagarantovan.

 

Autor: Selena Vignjević