MODRA RIJEKA

Arsen Dedić peva čuvenu pesmu koju je napisao novinar i pesnik Mak Dizdar. Jedna od nalepših pesama iz doba Jugoslavije

 

Poema Modra rijeka je remek delo jednog od najvećih bosanskohercegovačkih pesnika – Maka Dizdara. Ovo delo je okrunilo Dizdarev pesnički put i njena hermetičnost i višeznačnost, njena melodija i njena struktura, u kojoj se ritam narodne pesme i začuđujuća zvukovna orkestracija prepliću sa neslućenim naznakama nečega što se nagoveštava, što postoji, a što se ne zna, privukli su mnoge koji su dali svoj sud o ovoj Dizdarevoj pesmi. Poetsku zbirku Modra rijeka s istoimenom pesmom, evropska kritika apostrofirala je kao „evropsku pesmu“.

Modra rijeka - Mak Dizdar i peva Arsen Dedić

Na stihove pesme Modra rijeka grupa Indexi su davne 1978. godine napisali muziku, a prije njih je to uradio i Arsen Dedić.

. .

Mehmedalija Mak Dizdar, Mehmed Alija Dizdar, (Stolac, 17. oktobar 1917. – Sarajevo, 14. juli 1971.) je jedan od najvećih bosanskohercegovačkih pjesnika. Njegovo pjesništvo objedinjuje utjecaje iz bosanske hrišćanske kulture, islamske mistike i kulturnih ostataka srednjovjekovne Bosne, a posebno s njenim kamenim nadgrobnim spomenicima. Njegova djela Kameni spavač i Modra rijeka su vjerovatno najznačajnija bosanskohercegovačka pjesnička ostvarenja 20. vijeka. Ona su ujedno i vrhunac Makova stvaralaštva i jedan od najznačajnijih događaja u cjelokupnoj bosanskohercegovačkoj umjetničkoj i duhovnoj historiji. Njegov portret je prikazan na novčanici od 10 konvertibilnih maraka.

Mak Dizdar je uspio uspostaviti pravu vezu sa tradicijom ne čineći nasilja nad njom, obnavljajući stari jezik otkrivajući u njemu potpuno nova značenja, on je uspio premostiti značenja sa srednjovjekovnih natpisa na misli i osjećaje savremenog čovjeka. – Meša Selimović

 

Modra Rijeka

Niko ne zna gdje je ona
Malo znamo al je znano
Iza gore iza dola
Iza sedam iza osam
I još dalje i još gore
Preko gorkih preko mornih
Preko gloga preko drače
Preko žege preko stege
Preko slutnje preko sumnje
Iza devet iza deset
I još dublje i još jače
Iza slutnje iza tmače
Gdje pjetlovi ne pjevaju
Gdje se ne zna za glas roga
I još huđe i još luđe
Iza uma iza boga
Ima jedna modra rijeka
Široka je duboka je
Sto godina široka je
Tisuć ljeta duboka jest
O duljini i ne sanjaj
Tma i tmuša neprebolna
Sto godina široka je
Ima jedna modra rijeka
Ima jedna modra rijeka
Valja nama preko rijeke

Mak Dizdar