PARALELNA SRBIJA

 …IMAJU LI OVE DVE SRBIJE NEŠTO ZAJEDNIČKO?

SADA NEMAJU NIKAKVIH DODIRNIH TAČAKA, A IZGLEDA DA IH NEĆE IMATI NI U BUDUĆNOSTI…

 

ŠTA SE TO DEŠAVA U ZEMLJI SRBIJI?

Šta je to izazvalo reakciju aktuelnog režima da se, kao u predizbornoj kampanji, lepe po gradu plakati sa slikom premijera? I ne samo to – toliko se premijer pojavljuje na Pinkovim programima da se neki opravdano zapitaše da li će se oženiti „malom nevestom“. Ništa ga manje nema ni na ostalim televizijama sa nacionalnom frekvencijom i u štampanim medijima. Kad bi se merio rejting medijskog pojavljivanja zabeležio bi apsolutni rekord, samo što rejting pojavljivanja nije i rejting gledanosti. Mnogi su prestali da čitaju novine, što zbog nemaštine što zbog sadržaja, a spas od televizijske torture traže u omiljenoj spravi – daljinskom upravljaču.

Otkud odjednom da se toliki broj evropskih zvaničnika odluči da poseti Srbiju ovih dana i pruži podršku hrabrom premijeru i njegovim neverovatnim merama za oporavak Srbije? Čak nam odaju priznanje na unapredjenju zaštite ljudskih prava, očigledno izjednačavajući sve gradjane Srbije sa nacionalnim manjinama ili gej populacijom, čija prava moraju da se poštuju za razliku od ostalih gradjana Srbije. Možda su fascinirani premijerovom izjavom da je bolje njega da nazivaju pederom nego Novaka Djokovića, jer Djoković je legenda i to ne zaslužuje. Koji bi premijer to izjavio – ne mogu da zamislim da to učini Merkelova, Kameron, Medvedev. Nemaju oni „petlju“ da daju takvu izjavu i pošalju jasnu poruku svom narodu.

I retorika koju koristi premijer u svojim nastupima je prava predizborna. Tajkuni, kriminalci, neprijatelji, opozicija koja samo hoće vlast i zbog toga na sve načine minira sprovodjenje mera koje počinju da daju rezultate. Nastup premijera na televiziji nije više onako ležeran i spontan, kakav je bio do sada. Možda se varam, ali mi se čini da su mu pogled i izgled drugačiji.

Da li ste primetili da u poslednje vreme nema uterivanja straha sa kontrolorima BUS-plusa, privatnim izvršiteljima, notarima, obustavom električne energije, sudskim izvršiteljima, legalizacijom i rušenjem. Izgleda da se stvarno nešto dešava.

BUDJENJE ELITE

Pravi intelektualci i prava intelektualna elita, za razliku od samozvane devalvirane srpske elite, uputili su u poslednje vreme više poruka aktuelnoj vlasti, upozoravajući je na svu destruktivnost politike koju vodi. Poruke su uputili ekonomisti, pravnici, arhitekte, prosvetni radnici, radnici u kulturi, pa čak i zdravstveni radnici. Argumentovano i stručno, jasno i glasno. Možda se te poruke nisu mogle čuti u „slobodnim“ medijima, ali su ipak našle put do onih kojima su upućene – i vlasti i narodu. Na društvenim mrežama, kojima nema pristup predsednik Srbije kao i kompjuterski nepismen narod, vodjena je neprekidna diskusija o tome šta je za ove tri godine uradila Vučićeva vlast. Nisam pročitao ni jedan pozitivan komentar.

Možda su ove diskusije i zabrinule aktuelnu vlast, pa se zato i ponaša nervozno. Nikakve najave više ne mogu da vrate izgubljeno poverenje – ni imaginarni Beograd na vodi, ni rekonstrukcija javnih preduzeća koja se odlaže već treću godinu, ni strani investitori koji ne dolaze, ni lažno smanjenje nezaposlenosti, ni deflacija, ni nepostojeći suficit. Pogotovo ne uliva poverenje najava rekonstrukcije vlade, jer angažovanje novih ljudi ili koalicionih partnera za sprovodjenje iste, pogubne politike samo je kupovina vremena i pokušaj da se sačuva nešto što se sačuvati ne može.

U emisiji Danice Vučinić, koja će uskoro prestati da se emituje iz još do sad neutvrdjenih razloga, popularan glumac, univerzitetski profesor, najbolje je opisao sadašnju situaciju: „Kad bordel loše radi ne menja se posteljina, već devojke“.

 

Aleksandar Zlatar