Sva čuda jedinog australijskog ostrva…

OSTRVO NA KRAJU SVETA – TASMANIJA

Kažu: mesto najsličnije biblijskom Raju!… Jedina ostrvska država u sastavu Australije

 

Tasmanija je jedina ostrvska država u Australiji. Ostrvo je u obliku srca, s pregršt bujnih zelenih dolina, bez pretrpanih gradova i sela i s još uvek nerazvijenim obalama. Jedno je od najpoznatijih planinskih ostrva i svetskih vrhova, jedinstveno po svom reckastom izgledu. Geologija se odražava na povezanost milionima godina s  Antarktikom, a Tasmanija je jedna od retkih mesta na svetu gde drevni doloriti stena dominiraju pejzažem.Nalazi se 240 kilometara južno od istočne strane kontinenta, a razdvaja ga Basov prolaz. Državu obuhvata ostrvo Tasmanija, 26. po veličini ostrvo na svetu, i okolna ostrva.

Stanley View - Tasmanija

Stanley vidikovac

Država ima 500.000 stanovnika (od decembra 2008), od kojih skoro polovina boravi u oblasti grada Hobart. Tasmanijsko područje zauzima 68.401 km2, od kojih glavna ostrva obuhvataju 62.409 km2.

Tasmanija je arhipelag od preko 300 ostrva koja se nalaze na samo 240 kilometara jugoistočno od kopna Australije. Iako je deo Australije, u mnogo čem je sasvim drugačije. Specifično je po: više od 1.000 planinskih vrhova, blaga četiri godišnja doba, preko 40 % ostrva je pod zaštitom države, a neke od najređih životinja na svetu su nastanjene, baš, tu…

Najčistiji vazduh na svetu!…

Klima je blaga, s redovnim kišama. Roaring Forty vetrovi koji ‘putuju’ preko ostrva donose najčistiji vazduh na svetu. Ali, u radijusu od svega 300 kilometara, vreme se može dramatično promeniti. Na zapadnoj obali prosek padavina je oko tri metra godišnje, a na istočnoj obali je manje od 20 cm. Hobart, glavni grad Tasmanije je drugi po starosti grad u Australiji. Glavno ostrvo se može porediti po veličini sa Zapadnom Virdžinijom, Republikom Irskom ili Hokaidom – to je dom za oko 500.000 ljudi. Neka od najpoznatijih ostrva Tasmanije su Bruny, Hunter Islands, King Island i Macquarie.

Jezero Oberon u Arturovima planinama Tasmanija

Jezero Oberon u Arturovima planinama

Zemlja Aboridžina…

Tasmanijska aboridžinska zajednica zadržava jake veze sa zemljom. U Tasmanijskim rečnim dolinama, šumama, obalama i ostrvima u blizini obale, važne kulturne znamenitosti su fizički i duhovno povezane s narodom Aboridžina u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti…

Vulkan na Tasmaniji - ostrvo Tasmanija

Tasmanija je zemlja Aboridžina

Životinjski svet Tasmanije…

Tasmanijska izolovanost od kopna Australije je obezbedila opstanak mnogim biljakama, životinjama i pticama koje su retke ili čak izumrle drugde u zemlji. Posetioci su često iznenađeni koliko su pristupačne divlje životinje. U mnogim oblastima možete naići na životinjske vrste slične kenguru – pademelon, wombat ili wallaby. A da ne zaboravimo, ovde se nalazi i čuveni tasmanijski đavo. Mnoge životinje su noćne, tako da su najbolje šanse za posmatranje uveče. Postoje 33 domaće kopnene životinje i 41 morski sisar u Tasmaniji.

Tasmanija predeo

Tipičan predeo Tasmanije

Pružite, samo, korak i… evo vas na samom kraju sveta!…

Tasmanijske morske životinje su među najimpresivnijim divljim životinjama, od veličanstvenih kitova koje možete videti ploveći kraj istočne obale, do delikatnih morskih zmajeva dok splavarite u blizini šume džinovskih algi. Možete krstariti pored neke od najviših morskih litica na južnoj hemisferi, u potrazi za fokama, delfinima i albatrosima. Čak i mnoge lako dostupne plaže imaju svoje tajne u suton, kao što je geganje malih pingvina iz okeana dok se vraćaju u svoja staništa…

Najbrže rastuće biljke u svetu, džinovske alge se nalaze,  isključivo, na istočnoj obali koja je idealna za ronjenje.

Lady Barron vodopadi Tasmanija

Lady Barron vodopadi

Aktivnosti i atrakcije na ostrvu…

Ako su Vaši odmori zasnovani na izazovima i adrenalinskom naboju ili tražite nešto što ste želeli već duže da isprobate, pokušajte s vožnjom terenskim vozilima i biciklima, ronjenjem, kajakom i kanuom, surfovanjem, raftingom…

Sve je tako pristupačno i dostupno: možete da stojite na vrhu planine rano izjutra i veslate morem boje azura posle podne; provozate se biciklom kroz istorijska sela i pijuckate vrhunsko rashlađeno vino ili putujete u dubinu divljine. Naravno, to sve možete da otkrijete u Tasmaniji.

Otputujte na kraj sveta i istražite ostrvo koje će vam doneti neverovatno iskustvo, za dugo pamćenje! A priča ima toliko da će ostati i za unuke!

Izvor: virtualnigrad.com

Priredio: V. V. M.

oOOo