MISO SUPA SA KOPRIVOM

Za proleće i leto predlažemo recept za miso supu sa koprivom

 

Miso supa s koprivom

Miso supa je japanska supa koja se smatra lekovitom, zbog miso začina. A o tome koliko je kopriva zdrava, napisano je na hiljade strana. Kopriva je puna gvožđa, hlorofila, vitamina C i supstanci koje obnavljaju organizam, tako što pomažu detoksifikaciju i izbacivanje otrova. Zato skupljajte svežu koprivu kad god se nađete u prirodi. Uz rukavice na rukama da vas ne ožari, naberite mlade listove koprive koji su upravo u proleće i najukusniji. Birajte mlade korpive ili listove sa vrha biljke, izbegavajte stare listove koprive.

Recept kako se pravi Miso supa s koprivom

Kako se pravi Miso supa s koprivom

Miso supa sa koprivom – Sastojci za 2 osobe

2 pune šolje listića koprive

10 cm vakame alge

2 ravne kašičice miso paste

parče praziluka

1 šargarepa

2 kašičice susamovog ulja

peršun ili divlji vlašac, za ukrašavanje

Priprema Miso supe sa koprivom:

Izmrvite i potopite vakame algu u 2 šolje vode. Isecite malo praziluka i propržite ga sa par zrnaca morske soli na susamovom ulju. Isecite šargarepu dijagonalno, na duguljaste kolutove, pa dodajte praziluku, sa par zrnaca soli. Pržite samo 1 minut, pa dodajte alge i vodu od natapanja. Kuvajte 10 minuta supu.

Ubacite koprivu u buduću miso supu, zajedno sa malo iseckanih zelenih delova praziluka. Kuvajte 30 sekundi, samo toliko da kopriva izgubi “bockavost”.

Izmešajte 2 kašičice miso paste sa malo vrele supe, pa sipajte nazad u supu. Ostavite supu poklopljenu da odstoji još 3 minuta, na ivici vrele ringle ili na gotovo neprimetnom plamenu na plinskom šporetu. Miso supa sa koprivom je gotova. Ukrasite je peršunom ili još bolje – seckanim divljim vlašcem.

Prijatno!