RECEPT ZA NAPULJSKU PIZZU

Napuljska pizza je kandidat za listu UNESCO-a. Originalna pizza Napolitana karakteristična je po ukusu i hrskavoj, zlatnoj kori koju dobija pečenjem u peći na drva.

 

Italija je izabrala napuljsku pizzu -Pizza napolitana kao svog kandidata za UNESCO-vu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa, pišu italijanski mediji.  Italijanska nacionalna komisija za UNESCO odlučila je da na ovaj način oda priznanje „umetnosti napuljskih pizza majstora“. Napulj već duže vreme radi na izgradnji i očuvanju reputacije duhovne kolevke Napuljske pizze, jednog od najomiljenijih jela na svetu.

Recept za Napuljsku pizzu pod zaštitom UNESCO-a

Napuljska pizza je osnov za sve druge pizze – Kaprićoza pizza

Pizza napolitana karakteristična je po hrskavoj, zlatnoj kori koju dobija pečenjem u peći na drva, gustoći tijesta i kiselkastom ukusu paradajza, uz dodatak origana, belog luka, bosiljka i mocarele. Na ukus pizze utiče presudno spremanje i pizza majstor koji nadgleda pripremu.

Kako prenosi AFP, podloga za pizzu ne sme biti u sredini deblja od tri do četiri milimetra i peče se 60 do 90 sekundi u peći koja se loži hrastovim drvetom.

Kako je nastala Napuljska pizza 

Pizza Napolitana je nastala u Napulju, gradu na jugu Italije između 1715. i 1725. dok je prva pizza Margarita pripremljena tek 1889. godine.

Prema legendi, kraljica Margarita Savojska zatražila je od jednog od najčuvenijih pizza – majstora Napulja da smisli neko jelo za narod. Rezultat je bila pizza u bojama barjaka tek ujedinjene Italije: zeleni bosiljak, bela mocarela i crveni paradajz – to je bila prva pizza Napolitana na svetu.

Italija je, takođe, izdvojila i veštinu dresiranja sokola (falconeria), ali kao kandidata za transnacionalnu baštinu UNESCO-a Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu.

Za pizza Napolitanu, simbola italijanske kuhinje i stila života, kao i za sokolarenje, ovo je tek prva etapa u dugom procesu priznavanja.

Procena obe kandidature, koju će obaviti nezavisni stručnjaci organizacije sa sedištem u Parizu, trajat će od 1. maja 2015. do 15. novembra 2016. godine.

.  .  .

RECEPT ZA PIZZA NAPOLITANA

Kako se pravi Napuljska pizza. Recept za testo i nadev originalne Napolitana pizze

Napolitanska pizza je vrlo jednostavna za izradu i čini se da nema mnogo sastojaka, na prvi pogled ne izgleda bogato sastojcima, nije prepunjena šunkom, sirom, pečurkama, kečapom. Ali kada se dobro spremi, kada imate odličnog pizza majstora, oduševi vas svojom jednostavnošću i sjajnim ukusom. Hrskava, ukusna, zavodljiva.

Kako izgleda originalna pizza napolitana

Kako izgleda originalna pizza napolitana

Prenosimo jedan recept kako se pravi originalna Pizza Napolitana.

Testo za pizzu

Umesite tijesto: ulijte litru vode u mikser, otopite oko 50-55 g soli, dodajte 0,2 kg brašna i 3 g kvasca. Mešajte smesu i postupno dodavajte još 1,8 kg brašna dok ne postignete željenu konzistenciju testa.

Nakon 20-ak minuta mešanja trebala bi se formirati lopta od testa. Smesa testa treba biti lepljiva, glatka i elastična. Stavi se na radnu ploču i ostavi da stoji dva sata pokrivena vlažnom krpom da naraste.

Potom se uz pomoć noža ili špatule podeli na nekoliko jednakih komada i formiraju loptice testa. To se radi isključivo rukama – naziva se proces staglia a mano. Originalna napuljska pizza Verace Pizza Napoletana ima loptice testa (panetti) težine između 180 i 250 g.

Nakon što ste formirali loptice testa, ostavite ih u plastičnim kutijama da se polako dižu na sobnoj temperaturi. Ova faza traje između 4 i 6 sati – testo mora da oživi. Nakon odležavanja, kuglice su spremne za upotrebu. Stavite ih radnu površinu koju ste pobrašnjavili.  Testo se zatim rukama razvlači i okreće više puta, a na kraju formirate krug testa, gde podloga za pizza napolitana treba biti oko četiri milimetara tanka u sredini a maksimalno 1-2 cm debela po krajevima kruga.

Nadev za pizzu

Kašikom kružnim potezima namažite sveže, viljupkom zdrobljene ili propasirane plodove paradajza (svež paradajz možete potopiti u vrelu vodu da biste im lakše ogulili kožicu). Premažite celu pizzu osim nekoliko santimetara rubnog dela. Dodajte malo soli (ako već nije u poseoljen paradajz), a potom tanko narezane šnite sira mozzarelle složite po celoj pizzi, osim po rubu. Mozzarela sir treba da bude dosta zastupljen jer on daje karakterističan ukus pizzi – obični sirevi nisu dobro rešenje. Posle redjanja sira, možete staviti krugove isečenog paradajta po površini kao ukras. Na kraju se dodaju iseckani ili celi sveži listovi bosiljka i mirisni origano, te sve lagano prelije kvalitetnim devičanskim maslinovim uljem, koristeći kružne poteze, od sredine prema rubovima. Možete dodati i malo sitno seckanog belog luka, ko voli.

Pizza se u napolitanskoj pizzeriji peče na jakoj vatri od drveta manje od minuta, no u klasičnoj rerni će to trajati barem 15-20 minuta pa je u tom slučaju bolje da se bosiljak i origano dodaju kada je pizza napolitana već pečena.

Uživajte!