Iz mamine ‘KUHARICE’

RECEPT ZA SIR OD DUNJA

Recept kako se pravi neobičan slatkiš od dunje – slatki sir od dunje

 

Ovo svakako nije sir, ali tako se zove – sir od dunja. To je zapravo slatkiš od dunja. Isprobajte.

Plod dunje je sličan plodu jabuke ili kruške (odakle i potiču dve sorte dunje; jabukolika i kruškolika dunja). Od dunja je moguća priprema kompota, želea, kao i sokova.

Recept za sir od dunja

Kako se pravi sir od dunja

Dunje valja očistiti, ali ih ne ljuštiti. Očišćene dunje se kuvaju u vodi s vanilom, ili rumom – po ukusu. Vodu od kuvanja treba baciti. Kuvane dunje, zatim, treba ispasirati. Oceđena masa se meri i dodaje joj se šećer. Na kilogram dunja, kilogram šećera. Kuvati dok se ne dobije ujednačena tvrđa masa, ali dovoljno retka da može da se razlije u pleh.

Plod dunje sadrži veoma puno vitamina C, zatim kalijum, natrijum, cink, gvožđe, bakar, mangan, pektin i druge organske i neorganske kiseline. Ima oko 20% sluzi, pektina, oko 8% raznih šećera, oko 1% jabučne kiseline, 15% masnog ulja, amigdalina (0,5%), emulzina, protida i tanina.

Posle kuvanja, u masu treba dodati cele četvrtine oraha u količini koju želimo. Ako neko voli, uz orahe može da doda i suvo grožđe koje se prethodno natopi u mlakoj vodi i ocedi. Zatim valja pokvasiti plitak pleh i razliti toplu masu debljine od jedan i po do dva centimetra. Kad se masa ohladi i stegne, izrezati je po dužini pleha na kriške širine pet do sedam centimetara i ostaviti uvijenu u platno na promaji da se suši. Kad se kitnikes osuši, pre serviranja iseći na štanglice i uvaljati u prah-šećer.

Napomena: može da se desi da niste u stanju da prestanete da jedete kad počnete. Zato, imajte jaku volju!

Dunja važi za simbol ljubavi, sreće, plodnosti, pameti, ljepote, postojanosti i neprolaznosti.
U antičkim legendama, dunjom su bogovi određivali sudbine. Ona je bila plod Afrodite i Gaje. Paris ju je, po obećanju lijepe Helene, predala Afroditi kao najljepšoj od svih boginja.

Izvor: Politikin zabavnik

Priredio: V. V. M.

oOOo