RUSKA VOJSKA NA GODIŠNJEM ODMORU U UKRAJINI

Da li postoje ruski borci u Ukrajini i u kolikoj meri. Šta je istina a šta laž oko ruskih snaga u drugoj zemlji. Licemerne igre sa obe strane

 

Ukrajina je objavila da je izvršila novi talas regrutacije i da njena vojska broji 250,000 vojnika. U medjuvremenu, Ukrajinska vojska gubi teritorije, u njoj ima stranih plaćenika i ima sve modernije i razornije oružje, koje navodno ne dobija iz Evrope. Ako Ukrajinska armija ne dobija oružje iz Evrope, odakle joj stiže. I kako to da par stotina hiljada vojnika ne mogu da suzbiju pobunu par desetina ruskih rudara i traktorista na Istoku Ukrajine.

Ruska vojska i ruski borci u Ukrajini na godišnjem odmoru

Ruski vojnici na Krimu

S druge strane ti ruski rudari i traktoristi koji se bore u Donbasu ne izgledaju kao vojnici amateri, naprotiv, odlično su obučeni i snebdeveni, dejstvuju efikasno i ubitačno, imaju na raspolaganju savremene raketne sisteme, logistiku, tenkove. Otkuda im sve to? Rusija negira svoju umešanost u Ukrajinski gradjanski rat i samo se smeška dok rudari pobedjuju.

Evropa licemerno huška ukrajince u rat, javno im uskraćujući pomoć a tajno im dostavljajući opremu i ljudstvo. Svi igraju dvostruke igre, dok običan narod strada.

Kako na sve to gledaju Nemci i jedan tekst iz DW.

. . .

Ruski borci u Ukrajini

Da li postoje dokazi da su ruski vojnici zvanično uključeni u borbe u istočnoj Ukrajini? Novinari na licu mesta i borci za ljudska prava tvrde da postoje i opisuju kako ti vojnici pokušavaju da se prikriju…

Bilo je to iznenađujuće priznanje. U intervjuu za opozicioni ruski lit „Novaja Gazeta“ (izdanje od 2.3.2015), jedan ranjeni ruski vozač tenka potvrdio je ono što mnogi već dugo tvrde: da i aktivni ruski vojnici ratuju na strani separatista u istočnoj Ukrajini protiv ukrajinske vojske. I to verojatno veliki broj njih. Dan uoči objavljivanja intervjua, američki general Ben Hodžis izjavio je u Berlinu izjavio da vojska SAD polazi od toga da takvih ruskih vojnika ima oko 12.000.

I to nije prva takva priča: ruski list „Komersant“ je 19. februara objavio jednu čudno iskrenu reportažu o angažmanu ruskih vojnika u istočnoj Ukrajini na strani proruskih separatista. Posebno je zanimljivo to što je reportaža objavljena u internet izdanju lista koji je u vlasništvu Kremlju bliskog oligarha Ališera Usmanova. U tekstu je dopisnik Ilja Barabanov opisao kako je upoznao tri Rusa koji su još donedavno bili profesionalni vojnici ruske vojske na određeno vreme, ali su se zatim, navodno iz uverenja, u drugoj polovini januara uputili u istočnu Ukrajinu kako bi se tamo borili.

„Bivši rudari“

Prema sopstvenim navodima, ti vojnici se u istočnoj Ukrajini od 20. januara bore u različitim jedinicama separatističke vojske „Donjecke narodne republike“. Pre odlaska na to područje su, kako kažu, zatražili prekid ograničenog radnog ugovora, kao i zvanični otkaz iz ruske vojske. Ipak, nije poznato da li im je otkaz zaista uvažen kao i to kakav status imaju u Ukrajini. „Službeni put na neodređeno vreme“, kako to zove novinar „Komersanta“, odobrili su ruski oficiri, pričaju vojnici. Kasnije, u intervjuu za rusku informativnu radio-stanicu „Business FM“, Ilja Barabanov je izjavio da je stekao utisak da su ti mladi muškarci „sasvim dobrovoljno“ otišli u rat.

U svom tekstu novinar opisuje taktiku profesionalnih boraca iz Rusije u Donbasu. Bore se na prvoj liniji fronta, ali neprestano paze na to da ostanu neprimetni kada su u blizini novinari ili drugi nezvani posmatrači. „Da bi se odradili borbeni zadaci, iz kampova izlaze samo oni koji se stvarno bore. Odrađuju zadatke i vraćaju se. U mesta koja tako zauzimaju, zatim ulaze članovi lokalnih, građanskih policija (kako sami sebe nazivaju separatisti, op.red). Rado se predstavljaju kao bivši rudari“, piše Barabanov. Tako bi trebalo da se stvori utisak da se u istočnoj Ukrajini na strani pobunjenika bori samo domaće stanovništvo i niko drugi. Takvu verziju događaja širi i ruski predsednik Vladimir Putin. Tako se on nedavno, prilikom posete Budimpešti, „narugao“ ukrajinskoj vojsci, rekavši: „Sigurno da poraz uvek teško pada, posebno ako gubiš od bivših rudara i traktorista.“

Obećana naplata“

Ali to nije u skladu s činjenicama, tvrdi u izjavi za Dojče vele Dmitrij Pislar iz Komiteta majki vojnika Rusije. Ruski vojnici se itekako bore u istočnoj Ukrajini, a učestvovali su i u napadu na Debaljcevo, čak i nakon dogovorenog prekida vatra. Međutim, pošto se sve to odvija tajno, veoma je teško doći do opširnih podataka. Nemoguće je, kaže Pislar, odrediti broj vojnika koji učestvuju u takvim operacijama. „Mi smo to pokušali i nismo uspeli. Jedni idu, drugi dolaze. Stanje nije takvo da se tamo (u Ukrajini) čitavo vreme nalazi jedna trupa.“

Borci za ljudska prava sumnjaju u tvrdnju raširenu u Rusiji da ruski vojnici samo „provode svoj odmor“ na frontu u Donbasu i da se čak dobrovoljno i bez važećeg ugovora s ruskom vojskom tamo bore. Valentina Melnikova iz „Udruženja komiteta majki vojnika“, razgovarala je s vojnicima, ali za te tvrdnje nije našla dokaze. „O tome nam niko nije pričao“, kaže ona za DW i navodi da je vojnicima s kojima je ona razgovarala čak obećana „naplata“, eventualno odlikovanje ili legitimacija veterana. Često ta obećanja, međutim, nisu održana, kaže Melnikova: „Žalili su nam se, nisu hteli po drugi put u Ukrajinu, jer ništa od obećanog nisu ni dobili.“

Vojnici koji nestaju, pa se opet pojave

U Rusiji postoji samo jedan zakon koji državi dozvoljava da nekog pripadnika vojnih snaga pošalje u inostranstvo: ako je profesionalni vojnik na određeno ili neodređeno vreme i ako se izričito složio s tom operacijom van Rusije. Ali postoji više slučajeva u kojima su vojnici odbili da učestvuju, kaže Valentina Melnikova. „U tom slučaju, rusko vojno tužilaštvo odmah pokreće krivični proces zbog ‘bekstva iz vojske’. Isto se događa i onim ruskim vojnicima koji budu zarobljeni“, kaže Melnikova.

Jedan takav slučaj je uz pomoć Melnikove zabeležio „Njujork tajms“. Vojnik po imenu Pjotr Hohlov je 2014. potpisao ugovor na određeno vreme sa ruskom vojskom. Jednog dana je odjednom nestao iz svoje kasarne, bez da je svojoj ženi i bratu išta rekao. Određeno vreme nakon toga, mogao se videti na jednom video-snimku ukrajinskih vlasti – kao zarobljeni ruski vojnik. Njegov brat je kasnije saznao da je Pjotr zamenjen s ukrajinskim vojnicima i da je završio kod proruskih separatista. Ali predstavnici ruske vojske o tome nisu hteli ništa da znaju: zvanično Hohlov je dezertirao. Zatim se Pjotrov trag ponovno izgubio. Tek nekoliko meseci kasnije, jedan novinar „Njujork tajmsa“ ponovno je pronašao Hohlova – na jednom kontrolnom punktu separatista u istočnoj Ukrajini. Novinaru je izjavio da se tu nalazi dobrovoljno.

Na „godišnjem odmoru“, a ratuju u Donbasu

Vlada u Moskvi ponavlja da u Ukrajini „nema regularnih ruskih trupa“. I zaista, ta izjava bi mogla da bude i točna: do sada u istočnoj Ukrajini nisu viđene formacije ruske vojske. Samo jednom, krajem avgusta prošle godine, viđena je velika grupa ruskih vojnika u Ukrajini. Objašnjenje ruskih vlasti tada glasilo je: izgubili su se i prešli granicu bez da su uočili da su već u Ukrajini.

To je zvanični stav Kremlja. Međutim, ruski političari sve otvorenije govore o „dobrovoljcima“ s vojnom obukom, a koji su na sopstvenu odgovornost otišli u region Donbasa. Viktor Savarsin, poslanik i član Odbora za pitanja odbrane ruske Dume, u vezi s tim je izjavio: „Mi zastupamo stav da svako ko je otpušten iz vojske ili se nalazi na godišnjem odmoru može da putuje kuda god želi. Činjenica je da postoje oficiri i vojnici koji putuju tamo i učestvuju u borbama i tu činjenicu ne krijemo.“

 

Izvor: DW