ŠTA SU RUŽE STABLAŠICE

Medju obiljem raznih vrsta ruža, čudesno raskošne, nalaze se i ruže stablašice. Kakve sve vrste ruža stablašica imamo

 

Zasto baš ruže stablašice i kakve su to ruže?

Ruža stablašica je u stvari ruža koja se sastoji iz 3 različite vrste ruža. Prva ruža je ona koja daje koren stablašici. Onda se na nju zakalemi posebna vrsta ruže koja stablašici daje dugačak, prav prut – stablo ruže. Tek na kraju dolazi treća ruža i to ruža stablašica koju mi želimo da imamo u našoj bašti i da uživamo u njenoj lepoti.

Ruže stablašice – vrste ruža stablašica by Petrovic roses

Ruža stablašica iz rasadnika Petrovic roses – Vrčin

S obzirom da se ruže mogu kalemiti na različitim visinama, tako i biramo koju ćemo vrstu ruže kalemiti na vrhu stablašice. I to ružu stablašicu moramo kalemiti na 3 mesta na jednoj visini, da bi smo dobili gustu krošnju stablašice. To se smatra da je prva klasa ruže stablašice, kada imamo 3 mesta kalema od odredjene vrste.

Kao profesionalni ružar uvek sam nekako najviše voleo da to bude na što je moguće većoj visini, jer tada ruža stablašica dolazi do izražaja. Naravno, ona mora imati grane dovoljno savitljive da mogu lepo padati. To je žalosna forma ruže, jer podseća na žalosnu vrbu. Sama ruža daje jako puno cvetova i time krošnja izgleda impresivno. Naravno, možete stablašicu uvek korigovati, tj. orezati i zadržati da krošnja ne pada sasvim do zemlje, nego da izgleda recimo kao kišobran. Takve ruže stablašice se kaleme na visini od 1.8 m ili čak i na 1.5 m.

Naravno, ruže stablašice mogu biti i manje visine, ali se onda kaleme druge vrste, kao što su floribunde, čajevke ili mini ruže.

Za visoke ruže stablašice najpogodnije za kalamljenje su ruže penjačice, puzavice ili polegle ruže.

Održavanje ruža stablašica je slično kao i za sve ostale ruže, jedino se njihova krošnja treba zaštiti tokom zime. Razlog je u tome što se kalem kod njih nalazi dosta iznad nivoa zemlje i nema šta da ga štiti od mraza. Može se staviti slama ili omotati jutanim džakom.

Ruže stablašice – vrste ruža stablašica iz rasadnika ruža Petrovic roses

Razne vrste ruža stablašica iz rasadnika Petrovic Roses u Vrčinu

Potpora za ruže stablašice je uvek neophodna, da bi ste je sačuvali od lomljenja zbog jakih vetrova.

Iako ce stablo ruže stablašice vremenom odebljavati i ruža stablašica zaista postati kao neko manje drvo, uvek trebate imati barem jednu šipku vezanu uz njeno stablo. Ako ništa drugo, da se ne bi iskrivila pod teretom veoma bujne i jake krošnje.

Posle treće godine života, ruža stablašica će davati impresivan izgled svake godine. Stotine cvetova ce blistati od zadovoljstva što se nalaze u vašoj bašti I što će mamiti poglede i uzdahe svih koji je budu videli.

Ruža stablašica nadvisivaće mnoge biljke svojom grandioznošću i lepotom i biti zaista kraljica cveća u vašem vrtu.

 

Posetite tokom sezone spektakularni rasadnik Petrovic Roses u Vrčinu, jedan od najvećih i najboljih u Evropi, i svetski poznat rasadnik za antiučke ruže, koji ima nekoliko hiljada različitih vrsta ruža i izaberite ružu po vašoj želji. 

 

Radoslav Petrović

Profesionalni uzgajivač ruža

Rasadnik ruža Petrovic Roses (gde možete kupiti ruže stablašice sa slika)

Stevana Mokranjca 7,  11224 Vrčin

Mobile: +381 63 – 259 785

http://www.petrovicroses.rs/