SPOZNAJA

Štrajkuju radnici neradom. Neradnici štrajkuju glađu. Pesnik odbija da piše o životu. O svome sopstvenom i nema šta da kaže. A o onom univerzalnom, kaže, sve je rečeno. Stoji ispred dva platna; i plače.

Jan van Ajk - Arnolfini sa nevestom - Spoznaja nakon izvesnog broja godina

Jan van Ajk – Arnolfini sa nevestom

Na prvom platnu (Portret Arnolfinijevih, Jan van Ajk, 1434): savršena zemaljska ljubav u Trojici. Trudna žena, supruga, pruža desnu ruku, dlanom naviše, prema mužu – traži i očekuje od njega sve, po Božjem zakonu. Muž prihvata njenu šaku odozdo, čvrsto, zaštitnički, kao glava porodice. Ona levu ruku drži na stomaku, miluje nerođeno dete.

Rafaelo - Madona Sistinska kapela

Rafaelo – Madona iz Sistinske kapele

Drugo platno (Sikstinska Madona, Rafaelo, 1512): ljubav uzvišena i savršena – Boga prema čoveku, i čoveka prema Bogu. „Zašto mi niko ranije nije ovo pokazao? Sad se stidim svakog svog stiha o ljubavi.“

A sasvim je slučajno, u besparici i dokolici, ušao na dotično mesto: Besplatan ulaz, Izložba reprodukcija najvećih majstora… „Štrajkovaću do kraja života. Neću napisati više ni reč. I ćutaću. Mnogo se više i dublje kazuje bez reči.“ – izgovori, preplićući jezikom, i pruži ruku da uzme još jedno besplatno piće sa poslužavnika koji je kružio.

NAKON IZVESNOG BROJA GODINA

Skuvala sam kafu. da ublažim tugu… Nije uspelo. Kafa više nije ono što je bila. A nisam ni ja.

Smilja Arsić

Najlepša ostvarenja sa XIII konkursa za najkraću kratku priču IK Alma