JACOB ROTHSCHILD: Svetska ekonomija je u haosu

Bankar Lord Jacob Rothschild i predsjednik investicionog fonda RIT Capital Partners upozorio ulagače na haos, ekstremizam i agresiju širom svijeta.

 

Britanski investicioni bankar i član poznate bankarske porodice Rothschild, lord Jacob Rothschild, upozorio je da je aktuelna geopolitička situacija najteža još od Drugog svjetskog rata.

On je u godišnjem izvještaju investicionog fonda RIT Capital Partners, čiji je predsjednik, upozorio ulagače na „haos, ekstremizam i agresiju“ širom svijeta, posebno ukazujući na „užasne probleme u Evropi“, prenio je britanski list Telegraph, prenosi Tanjug.

Jacob Rothschild Svetska ekonomija je u haosu

Lord Jacob Rothschild u svom kabinetu

„Pored teške ekonomske situacije, investitori se suočavaju s geopolitičkom situacijom, koja je možda najgora još od Drugog svjetskog rata“, istakao je lord Rothschild u izvještaju za 2014. godinu.

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je procjene rasta globalnog gospodarstva s prijašnjih 3,7 na 3,4 posto, najviše zbog slabijeg nego što se očekivalo rasta dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, američkog i kineskog.

„Globalni rast mogao bi ostati slab još dulje vrijeme, s obzirom na to da nema snažnijeg zamaha u najrazvijenijim gospodarstvima, čak i ako kamate ostanu niske. Zbog toga bi monetarna politika u tim zemljama trebala ostati labava“, stoji u danas objavljenom izvješću „Svjetski gospodarski izgledi“.

Nema strukturnih reformi

Taj 78-godišnji bankar je naveo da je to rezultat „haosa i ekstremizma na Bliskom istoku, ruske agresije i ekspanzije, kao i oslabljene Evrope, koja bilježi užasno visoku nezaposlenost, u najvećoj mjeri izazvanoj time što se vlasti u mnogim članicama Evropske unije nisu pozabavile strukturnim reformama“.

Slika globalne privrede koju je iznio u novom godišnjem izvještaju je mnogo gora od one u prošlogodišnjem, kada je kao najveće izazove za svjetsku privredu iznio usporenje rasta kineske privrede i moguće precjenjivanje akcija.

Procjene MMF za SAD i Kinu

Premda bi u idućim tromjesečjima rast najvećeg svjetskog gospodarstva trebao biti veći od tri posto, teško je nadoknaditi pad u prvom kvartalu od čak 2,9 posto.

„Uteg na rast zbog pada aktivnosti u prvom tromjesečju neće biti brzo neutraliziran“, objavio je MMF.

MMF je snizio i procjenu rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva, pa sada očekuje da će kineski bruto društveni proizvod ove godine porasti 7,4, a ne 7,5 posto, koliko je prije prognozirao.

U idućoj godini rast bi mogao dodatno usporiti na 7,1 posto, dok bi rast američkog gospodarstva mogao ubrzati na otprilike tri posto.

Među najvećim globalnim gospodarstvima MMF je povisio prognozu rasta njemačkog gospodarstva s 1,7 na 1,9 posto.

Bolje prognoze u Evropi

Osim u Njemačkoj, u 18-članoj eurozoni povećane su procjene rasta u Španjolskoj, dok su za Italiju i Francusku smanjene.

Od europskih gospodarstava MMF je povećao i prognozu rasta za Veliku Britaniju, s 2,8 na 3,2 posto.

Za mnoge zemlje u razvoju prognoze su, pak, smanjene.

Najviše za Rusiju, s 1,3 na samo 0,2 posto, što je posljedica intenziviranja međunarodne političke napetosti i sankcija protiv Moskve zbog krize u Ukrajini.

 

ZANIMLJIVOST: Po nekim analitičarima i teoretičarima zavera smatra se da je porodica Rotšild sa svojim bankama, fondovima i povezanim licima, vlasnik kompanija i bogatstva koje se procenjuje na skoro 230 triliona dolara, što je polovina ukupne sume svetskog bogatstva.

 

 

Izvor: Al Jazeera