Naučnik od čije vidovitosti zastaje dah!

TESLA PREDVIĐAO BUDUĆNOST !

Šta je predvideo Nikola Tesla i njegova predvidjanja o budućnosti

 

Tesla pre sto godina predvideo blekberi !

Teslina predvidjanja - šta je predvideo Nikola Tesla

Genije iz Like koji je video budućnost

Umeo je nadahnuto da govori o budućnosti… a sve u službi čovečanstva!

Bežična energija je budućnost!

Tako je govorio i pisao jedan od pionira savremene fizike Nikola Tesla. Prema tekstu koji je objavio britanski list Telegraf, časopis Popjular mehaniks je, ustvari, preneo Teslino izlaganje o budućnosti tehnologije, koje je na svojim stranicama još 1909. znatno ugledniji Njujork tajms. Naime, za Popjular mehaniks je važilo da je poznat koliko po svojim tačnim predviđanjima, toliko i po onim drugim. Ali, kad se radi o ovom Teslinom, greške nije bilo. Štaviše, ispostavlja se tačnim – do zapanjujućih detalja!…

Urednici Popjular mehaniksa su uvek bili opsednuti napretkom i budućnošću koja je, praktično, pred vratima. Tako se pisalo o letećim automobilima, kakvi danas, na primer, postoje, i to čak u fazi koja se ne bi više mogla nazvati eksperimentalnom, pa o letovanju na drugim planetama i sličnim stvarima. Ponekad se ponešto i pogodilo, ponekad bi budućnost pokazala da su bili suviše smeli, ili da su opet previše oprezni, kao 1954, kad je bilo objavljeno da bi računari u budućnosti mogli biti teški samo tonu i po…

Dokazana istina…

Evo teksta u celosti genija iz Like, onakvog kakav ga je preneo Popjular mehaniks:

Praktična primena revolucionarnih načela bežičnog umeća, tek je počela. Ono što će u budućnosti biti postignuto, teško je i shvatiti. To zapanjujuće proročanstvo izriče g. Nikola Tesla. Govoreći o korišćenju bežičnog prenosa u bliskoj budućnosti, on je rekao:

Pažnju sveta, privukao je i zadržao bežični telegraf, a to je, tek, vrlo primitivno korišćenje te veštine. Do sad su korišćeni samo električni talasi koje je vrlo brzo oslabio njihov prolaz kroz vazduh. Moguće je, međutim, preneti električne struje ogromne jačine hiljadama milja, ne umanjujući njihovu energiju. To nije nikakva teorija već istina dokazana brojnim ogledima u praksi. Uskoro će biti moguće prenositi bežične poruke širom sveta toliko jednostavno da će svaki pojedinac moći nositi vlastiti aparat i njime rukovati. Bežični prenos struje preko okeana, na primer, očito otvara čitavu novu eru u razvoju mehanike govorio je Tesla.

Na drugi kraj sveta…

Uskoro će biti moguće, navodi Tesla, na primer, da poslovan čovek u Njujorku diktira uputstva koje će se otkucana istog trena pojaviti u Londonu ili nedge drugde. Biće i u mogućnosti da, sedeći za svojim stolom,  razgovara s bilo kojim telefonskim pretplatnikom u svetu. Biće potrebno, samo, da nosi instrument pristupačne cene ne veći od sata, koji će svom vlasniku omogućiti da čuje bilo gde na moru ili kopnu na udaljenosti od nekoliko hiljada milja…

Moći će i da se slušaju ili šalju govori ili muzika u najudaljenije krajeve sveta. Milionima takvih instrumenata,  moći će da se upravlja iz jedne jedine stanice. Tako će biti krajnje jednostavno da najudaljeniji krajevi sveta budu u međusobnom kontaktu. Pesma nekog istaknutog pevača, propoved velikog proroka, predavanje znalca nauke – tako će moći biti preneti publici raštrkanoj širom sveta – pisao je Tesla.

Čuda kao svakodnevica…

Još bitniji od tog, međutim, kako je govorio genije iz Like, biće prenos struje bez žica na velike udaljenosti.

– Eksperimentisao sam s modelom broda koji pokreće električna energija preneta bez žica i rezultati su zapanjujući. Moguće je, ustanovio sam, u potpunosti kontrolisati kretanje broda iz srednje stanice bez električnih veza bilo kakve vrste. Ono što je učinjeno s malenim brodom na maloj površini vode, na kraju će biti učinjeno i s najvećim parobrodima na bilo kojoj udaljenosti od kopna!

Drugim rečima, energija usmerena iz bežične stanice na obali može da pokreće velikom brzinom prekookeanski brod preko Atlantskog okeana. Možemo, za nekoliko godina, očekivati da će mnoga čuda o kojima i ne sanjamo postati svakodnevica – govorio je naučnik.

Izvor: forum-srbija.com

Priredio: V. V. M.oOOo