UDOBNO DOJENJE BEBE

Dojenje je divan način hranjenja bebe i prilika za povezivanje i nežnost između majke i deteta. Međutim, da bi sve funkcionisalo, treba poštovati nekoliko pravila.

 

Udobno se smestite

Najbolji položaj za dojenje je onaj u kome se i mama i beba osećaju udobno. Bilo koji položaj da izaberete, najvažnije je da je beba potpuno okrenuta prema dojci i da može pravilno da je obuhvati.

To možete da izvedete u klasičnom sedećem položaju tako što bebu položite na ruku tako da joj glavica bude na vašem laktu, a da joj podlakticom podupirete leđa. Kako vam držanje ne bi postalo neudobno usred dojenja, koristite jastuk za dojenje koji je odlična potpora i za mamina leđa i ruke, i za samu bebu koja se hrani. Možete obezbediti i tabure ili neku nisku stoličicu gde biste podigli noge i tako promenili opterećenje na iste mišiće tokom dojenja. Morate se dobro osećati i opustiti, jer će i mleko tako bolje nadolaziti.

Mnoge mame vole ležeći položaj, jer je najudobniji i to je prilika da se i same odmore. U prvim danima lekari preporučuju ovaj položaj mamama koje su imale carski rez. Takođe, dobar položaj za ove mame je i položaj “fudbalska lopta”. Telo bebe je uz mamin struk, postavljeno unakrst u odnosu na nju, dok dlanom pridržava bebinu glavu. Dete leži na majčinoj ruci ili još bolje, na podmetnutom jastuku za dojenje.

Pravilan položaj bebe

Koji god položaj da vam najviše prija, pravilo je da dete leži u jednoj ravni, tako da su uho, rame i kuk u istoj liniji. Mama treba da drži bebu uz svoje telo i da podupire ne samo glavicu, već i celo telo. Uvek treba da približi dete dojci, a ne dojku detetu, jer će tako svoje telo staviti u neprirodan i neudoban položaj.

Slobodno promenite položaj

Položaj koji vam je do juče odgovarao, možda sutra više neće biti tako idealan. Isprobajte različite položaje i ponudite bebi svoje mleko iz drugog ugla. Možda bebi tako bude udobnije ili uspe bolje i lakše da izvuče potrebno mleko. Kako beba raste, može se promeniti šta je za oboje najbolji položaj. Takođe, ukoliko imate ranice na dojci od sisanja, olakšaćete sebi ako promenite položaj, jer će tako pritisak na povređeni deo biti manji.

Dojenje bebi daje imunitet za čitav život

Dojenje bebi daje imunitet za čitav život

Ugodite sebi

Tokom vremena za dojenje trebate biti opušteni, predani svom detetu i činu koji je u toku. Ništa vas u to vreme ne bi trebalo ometati, odvlačiti vam pažnju ili čak činilo nervoznom. Možda će vam prijati tiha lagana muzika. Neka vam flaša sa vodom ili neki drugi napitak bude pri ruci, jer će vam se desiti da ožednite tokom dojenja.

Nakon podoja potrebno je pomoći bebi da podrigne i izbaci vazduh koji je tokom sisanja progutala. Sita beba koja je provela vreme na maminim grudima, sada je spremna za kolevku i miran san.