Još je zima, iako je pri kraju…

ZIMSKO TRČANJE SA PSOM

Pas može da vam bude sjajno društvo za trčanje, čak i po hladnom vremenu i snegu…

Slika koju je videlo 3 miliona ljudi!…

Zimsko trčanje sa psom po snegu

Radosno zimsko trčanje sa psom po snegu – rekreacija i igra za oboje

Ukoliko vaš pas trči s vama po lepom vremenu, ne postoji razlog da tako ne bude i zimi. Neke rase su, svakako, mnogo bolje opremljene za zimske uslove jer imaju takvu genetiku (npr., haski), ipak, ako vaš ljubimac nije „polarna“ rasa, nema razloga da ostan zatvoren u kući. Isprobajte trčanje sa psom po snegu.

‘Odeća’ za trčanje…

Ponuda razih ‘odela’ za kućne ljubimce na domaćem tržištu je sve veća, od džempera preko jaknica i dukseva, sigurno možete da pronađete komad odeće koji će vašem psu odgovarati i koji će ga ugrejati za vreme trčanja po snegu. U svetu, neki proizvođači, počeli su, već, da proizvode i specijalizovanu odeču za pse trkače (!).

Kad budete kupovali opremu za svog ljubimca, potrebno je da obratite pažnju koliko je njegova rasa prilagođena hladnom vremenu (ptajte veterinara ili školovanog kinologa) i da znate da je starijim psima potrebna nešto bolja zaštita nego mlađima. Takođe, obratite pažnju koliko su duga vaša zajednička trčanja; što više vremena provodite napolju, to je psu potrebna veća zaštita.

Zaštita za šape…

Vremenski uslovi i dužina trčanja su faktori koji su glavni i kad budete odlučivali kako da zaštitite šape svog ljubimca. Danas postoji ‘obuća’ za pse koja može da zaštiti šape od smrzavanja zbog dužeg boravka na snegu ili od oštrih ivica kamenja i leda.

Kad kupujete ‘obuću’ za vašeg psa, budite sigurni da mu bude taman ali da može da se širi kad se pas dočeka na nju. Obratite pažnju i da mu ne budu previše tesne, ne dopustite da mu obuća prekine cirkulaciju u šapama.

Obratite pažnju na vašeg psa dok trčite, može da se desi da mu patika zasmeta, pokazaće vam to i pokušati da je se oslobodi. Takođe, moguće je i da mu patika spadne u toku trčanja i ostane u snegu.

Posle svakog trčanja, proverite mu šape!

Ovaj savet je izuzetno važan. Ukoliko primetite bilo šta na njegovim šapama, očistite. Možete da ostavite bocu tople vode da vas čeka i da mu operete šape svaki put kad se vratite s trčanja. Moguće je da mu se na dlaci skupi led ili pokupi neko sredstvo protiv smrzavanja – koje može da bude toksično! – s ulice.

Ukoliko mu je predugačka dlaka na šapama, moguće je da mu se skupljaju grudvice snega i leda. U tom slučaju,  potrebno je da mu skratite dlaku između prstiju.

Smrzavanje…

Baš kao i ljudi, i psi mogu da se smrznu.

Najveći rizik je na šapama, nogama, njušci i ušima. Smrznuta koža postaje crvena, siva ili beličasta. Ukoliko posumnjate da se vaš pas smrzao, postepeno mu zagrejte smrznut deo rukama ili toplim peškirom. Kad smrznut deo ponovo postane roze, posetite veterinara.

Ishrana…

Ako provodite više vremena napolju s vašim psom, po hladnom vremenu, verovatno da mu je potrebno da mu se pojačaju obroci. Obratite pažnju na to da li gubi kilažu ili energiju. Ukoliko primetite da je umorniji ili mršaviji, posavetujte se s veterinarom o uzimanju nekih suplemenata.

Hidratacija je vašem psu važna isto onoliko koliko i vama,  u najmanju ruku, budite sigurni da u toku trčanja imate neki izvor vode dostupan vašem psu. Nije loše ni poneti malu količinu.

Da li vi trčite s vašim psom i kako ste opremljeni za ovakve aktivnosti?

Ako dosad i niste trčali, zajedno, opremite se, dobro i – pravac na zajedničko trčanje, vaš pas će vam biti zahvalan a i vi ćete se dobro osećati što provodite toliko vremena s najboljim prijateljem kog imate!… A kad prođe…

A kad prođe zima…

Pas i čovek u moru

… Da, a kad prođe zima – zajedno na kupanje!… Ovu fotografiju, videlo je – dosad – 3 miliona ljudi!!! Znate li zašto?… Odgovor je – zbog – LJ On zna njegove misli… On ga nikad nije slagao, povredio, izgrdio, prevario… On je srećan što ga ima…

A oboje su srećni zbog svoje sreće!…

Priredio: V. V. Mihić.

oOOo