POREKLO IMENA ZLATIBORA

Postoje mnoge priče i verovanja kako je nastalo ime Zlatibor. Nekada davno, u srednjem veku je okolina Zlatibora bila deo župe Rujno, koja je bila administrativna oblast Raške. Tada se i Zlatibor nazivao po ovoj župi

 

Rujno je dobilo ime po biljci Ruja koja se koristila za štavljene kože i u to vreme se izvozila u Dubrovnik. Danas postoji u retkim selima. Tek u 13. veku je počelo da se koristi ime Zlatibor za ovu danas toliko čuvenu planinsku oblast, dok je u zvaničnim dokumentima pomenuta tek 1855. godine kada je došlo do ponovne administrativne podele Rujanskog sreza na Ariljski i Zlatiborski deo.

Verovanja o nastanku imena Zlatibor su podeljena. Neki veruju da je dobio ime, što bi bilo i kranje logično, povezivanjem reči zlato i reči bor. Drugi veruju da je dobio ime po specifičnoj boji zlatiborskih pašnjaka koji podsećaju na zlatastu boju. Jedno od predanja jeste i da je tek doseljeno stanovništvo iz Hercegovine i Crne Gore bilo oduševljeno prirodnim bogatstvom Zlatibora i hvalilo se da je bor iz ove oblasti „zlata vredan“. Po najverodostojnijem predanju Zlatibor je dobio ime po izuzetno retkoj vrsti belog bora, koji se u narodu naziva „zlatni bor“ i koji je veoma redak. Ovaj bor, čije je naučno ime Pinus Silvestris Variegata Zlatiborica, danas postoji samo u selu Negbini, koje se nalazi nedaleko od Zlatibora. Danas je pod zaštitom države.  Specifičnost ovog neobičnog bora jeste u tome da ga krase izmešane žute i žutozelene iglice, koje mu daju poseban sjaj. Do sada je pronađeno samo 3 primerka zlatnog bora i zato je njegova vrednost velika.

zlatibor priroda

Priroda Zlatibora

Veća istraživanja o poreklu imena Zlatibor su sprovedena tek početkom 19.veka. O imenu Zlatibora su prvi pisali nosioci Prvog srpskog ustanka. U njima se ističe da ime Zlatibor nije tada izmišljeno. U nekim turskim spisima još iz 15. i 16. veka se Zlatibor nazivao Rujna batra što u prevodu znači rujno brdo ili planina. Ova oblast je posle srpskih ustanaka postala kneževina, a zatim srez Rujno. Tako su ga nazivali sve do polovine 19. veka kada je preimenovan u Zlatiborski srez.

Danas se, kada je u pitanju istorija Zlatibora, često meša istorija i podaci o planini Zlatibor i Zlatiboru kao administrativno – teritorijalnoj jedinici. Zlatibor kao okrug zauzima mnogo širu teritoriju od planine Zlatibor i Zlatibora kao turističkog mesta. Zanimljivo je i da je ova oblast postala atraktivna za turizam tek nakon dolaska Aleksandra Obrenovića u Kulašac 1893. Godine, po kojem je ovaj kraj i dobio ime “Kraljeve vode”.

zlatibor jezero

Jezero na Zlatiboru

Kao uspomena na nekadašnje ime Zlatibora, Rujno, ostao je istoimeni manastir koji se nalazi u blizini Užica i danas je poznat po tome što je u njemu odštampana prva knjiga u Srbiji koja nosi ime Rujansko četvorojevanđelje.

Ukoliko želite da posetite ovu prelepu planinu i saznate nešto više o njoj i njenom poreklu, a naravno i uživate u njenom, danas izuzetno razvijenom i prijatnom turizmu, na raspolaganju vam je veliki izbor apartmanskog smeštaja na Zlatiboru koji možete iznajmiti i na dan.