ZUBNI IMPLANTI

Najčešća pitanja o zubnim implantima

 

Da li je postavljanje implanta bolno?

Ne, jer se radi u lokalnoj anesteziji, koja kada počne da deluje, nećete osećati bol.

Čula sam da su zubni implanti još uvek u eksperimentalnoj fazi. Da li je to istina?

Ne! Zubni imlanti su u upotrebi dugi niz godina i do sada su se pokazali kao najefikasnija metoda nadoknađivanja nedostajućeg zuba.

Da li su zubni implanti mnogo skupi?

Zavisi. Cena zubnog implantata varira u zavisnosti od proizvođača, a vi određujete da li kvalitet i garantovan rok trajanja odgovaraju toj ceni.

Da li je bol jak nakon prestanka anestezije?

Zarastanje je prilično brzo, s obzirom da nakon ugrađivanja zubnog implanta nema otvorenih rana. Može se očekivati pojava bola nakon prestanka delovanja anestezije, ali se on otklanja terapijom odgovarajućih analgetika, koji su veoma delotvorni.

Koliko traje proces ugradnje implanata?

Prosečno vreme za ugradnju implanta u našoj stomatološkoj ordinaciji je između 15 i 45 minuta.

Šta smem da jedem nakon postavljanja zubnog implanta?

Nakon bilo koje stomatološke intervencije, bitno je obratiti pažnju na ishranu, odnosno ne izlagati tretirano područje čvrstoj hrani, kako ne bi došlo do iritacija, infekcija i slično. Preporučuje se konzumiranje meke hrane i uzimanje dosta tečnosti neko vreme nakon intervencije.

Da li ću imati probleme sa zubnim implantom ako sam pušač?

Zapravo, mogli biste imati problem. Kod pušača je rizik od komplikacija veći, pogotovo prilikom presađivanja kosti. Konsultacije sa stomatologom će vam dati pravi odgovor.

Koliko vremena mora da prođe od ugradnje implanta do postavljanja krunice?

Iz našeg iskustva, taj proces traje između 2 i 6 meseci. Svakako, zavisi i od svakog individualnog pacijenta. Prva faza, faza srastanja implanta sa viličnom kosti, traje od 2 do 6 meseci, a protetska faza, kada se na implant stavlja krunica, traje nekoliko dana.

Koliko dugo će trajati implant?

Implant je izrađen tako da traje doživotno. Naravno, ukoliko su svi uslovi ispunjeni. Problemi sa zubima, kasnije sa implantima, mogu biti prouzrokovani neadekvatnom higijenom ili neredovnim stomatološkim pregledima. Kada se implant postavi, trajaće dugi niz godina ukoliko vodite računa o higijeni i navikama u ishrani.

Da li moj organizam može da “odbaci” titanijumski  implant?

“Odbacivanje” implanta može nastati usled alergijske reakcije na titanijum, ali je to jako retko, javlja se u manje od 1% slučajeva. Ponekad je moguće da se implant ne veže za kost usled neke infekcije, ali se zato i ostavlja dovoljno vremena da se proces prati. Ukoliko dođe do infekcije, implant se uklanja i, nakon potpunog zarastanja, može se postaviti novi.

Da li ću morati da promenim neke životne navike nakon postavljanja implanta?

Zubni implanti izgledaju kao prirodni, pritom, vrše funkciju zuba na identičan način kao i prirodni zubi. I kada imate implant, možete jesti i piti normalno, kao i pre njegove ugradnje.

Zubni implanti kad se ugrade

Kako stoje zubni implanti kad se ugrade

Da li godine predstavljaju problem za ugradnju zubnog implanta?

Ne. Vaše zdravstveno stanje je presudno. Pregled stomatologa i uvid u vase zdravstveno stanje će utvrditi da li možete sigurno da obavite ugradnju zubnog implanta.

Da li implanti mogu da “nose” totalnu protezu?

Da.

Da li zubne implante pokriva osiguranje?

U Srbiji osnovno zdravstveno osiguranje od 2009. godine ne pokriva nijedan stomatološki terapijski postupak (osim deci i trudnicama u nekim slučajevima), pa ne pokriva ni ugradnju zubnih implanata. I privatna zdravstvena osiguranja to jako retko čine.