KAKO DA UBRZATE MOBILNI TELEFON

5 saveta da ubrzate svoj Android telefon. Ukoliko koristite Android telefon srednje ili niže klase duži period, verovatno ste doživeli da vaš telefon uspori i da ne radi kao nekada.

 

Nemojte kunuti proizvođača telefona jer to je praktično neizbežna stvar.  Zašto je to tako?

Jedan od razloga je to što se Android operativni sistem ažurira svakih par meseci. Zakrpa po zakrpa i odjednom je vaš telefon prevaziđen i jedva ispunjava neophodne zahteve za rad operativnog sistema. Razvojni telefoni koji izrađuju Android aplikacije stalno unapređuju svoje aplikacije funkcionalno i estetski i dodatno opterećuju vaš tečefon silnim zakrpama. U svakom slučaju treba imati u vidu da telefon neće uvek raditi kao nov, i da će ga kad tad „pregaziti vreme“. A dok ga ne pregazi vreme, pročitajte ovih pet saveta koji mogu učiniti da vaš telefon radi kao prvog dana.

Obrišite aplikacije koje ne koristite

U Google Play prodavnici postoji mogo zanimljivih Android aplikacija koje korisnici preuzimaju ali ih ne brišu jer nemaju vremena ili su jednostavno nezainteresovani i lenji. Nagomilane Android aplikacije su jedan od glavnih krivaca za usporavanje telefona, jer nepotrebno zauzimaju prostor i koriste RAM memoriju. Zbog oboga vam savetujeno da obrišete sve aplikacije koje ne koristite.

Skoro svi Android telefoni imaju sistemske aplikacije koje se ne koriste. Brisanje ovih aplikacija je još jedan od načina da se ubrza rad telefona, ali za njihovo brisanje morate odraditi root-ovanje telefona koje je komplikovanije od jednostavnog brisanja običnih aplikacija.

Oslobodite memoriju za skladištenje

Većina korisnika pametnih telefona smatra da je memorija za skladištenje nebitna za brz rad telefona, ali to je velika zabluda. Ukoliko razmislite shvatićete da baš sve aplikacije za reprodukciju multimedija (slike, muzika, video) u pozadini skeniraju vaše datoteke. Ove aplikacije to čine radi boljeg arhiviranja podataka za reprodukciju. Samim tim ako je vaša memorija pretrpana, ove aplikacije će se mučiti pri arhiviranju i usporiti vaš telefon. Takođe i preveliki broj individualnih datoteka će loše uticati na rad vešeg Androida. Zbog toga vam savetujemo da stare slike i video klipove prebacujete na računar ili na neki cloud server.

Očistite keš

clear cash data Kako da očistite keš iz telefona

Kako da očistite keš iz telefona

Brisanje keš podataka će takođe ubrzati rad telefona. Postoje dve metode za brisanje keša, a koju metodu ćete primeniti zavisi od vašeg telefona. Lakša opcija je ako vaš telefon ima opciju za brisanje keša iz svih aplikacija odjednom. Ukoliko nema ove opcije moraćete da brišete posebno za svaku aplikaciju, što može biti naporno ako imate mnogo aplikacija.

Instalirajte aplikaciju za “čišćenje” telefona

Postoji veliki broj ovakvih aplikacija koje će vam predlagati razne načine kako da ubrzate telefon. Pa će vam tako predlagati da obrišete aplikacije koje ne koristite, očistite memoriju, automatski obrisati keš svih aplikacija, obrišete “junk” fajlove… Najpoznatija aplikacija ovog tipa je Clean Master koji možete besplatno skinuti sa Google Play prodavnice.

Resetujte telefon na fabrička podešavanja

Ako vam ništa od gore navedenog ne pomaže, poslednja opcija za ubrzanje telefona je vraćanje na fabričko stanje odnosno totalni reset telefona. Vraćanje na fabrička podešavanja će obrisati sve sa telefona i dovesti ga u isto stanje kao kada ste ga kupili. Bitno je napomenuti da obavezno sačuvate sve kontakte, slike i sl. jer će biti obrisani nakon fabričkog restarta.