APLIKACIJE PERISCOPE I MEERKAT

Ovih dana se sve više priča o dve nove aplikacije koje se zovu Meerkat (vrsta Afričkog munkosa) i Periscope. Ove aplikacije omogućavaju video prenos uživo (streaming) na krajnje jednostavan način.

Meerkat je pobedio na ovogodišnjem SXSW festivalu, istom onom festivalu na kome su lansirane neke od najpopularnijih aplikacija dnašnjice kao što su Twitter i Foursquare.

APLIKACIJE PERISCOPE I MEERKAT

PERISCOPE vs. MEERKAT

Live streaming putem internet nije ništa novo (Twitch), ali sve do danas nisu postojale aplikacije ovog tipa. Nakon isprobavanja obe aplikacije jasno je da je Periscope trenutno bolja aplikacija koja pruža više mogućnosti. Takođe, Twitter je kupio Periscope a pošto se obe aplikacije za svoje funkcionisanje oslanjaju na Twitter Meerkat se i ovde našao u značajnom zaostatku. Meerkat je definitivno odlična aplikacija, ali moraće mnogo da se potrude da bi sustigli Periscope.

Šta ove aplikacije znače u praksi?

Ako se pitate šta će vam još jedna aplikacija, niste jedini. Međutim ako isprobate jednu od ove dve aplikacije malo više biće vam jasno da pored toga što su zanimljive za upotebu, ove aplikacije su odlične i za online promociju. Meerkat i Periscope su sigurno pretnja velikim servisima, a ako budu imale sreće mogu promeniti celokupan način komunikacije na internetu.

Cukerberg je na događaju po nazivu F8 istakao da jednu veoma interesantnu stvar. Sa pojavom društvenih mreža ljudi su prvo koristili tekstualne statuse, zatim su sve više delili fotografije, sledeći korak je video, a kroz par godina možemo doći i do virtualne stvarnosti.

Ustvari, kada malo bolje pogledamo video je već tu. Facebook se sve više oslanja na video, aplikacije Vine i Snapchat su već dostigle neverovatnu popularnost, a Meerkat i Periscope su samo sledeći logičan korak. Meerkat i Periscope su danas isto što je Instagram pre 2 godine.

Periscope

Kako izgleda Periscope

 

Zašto je Periscope trenutno u boljoj situaciji od Meerkata

Pre svega zato što iza Periscope-a stoji Twitter, dok se Meerkat trenutno oslanja isključivo na investicije. Ali gotovo je sigurno da će neka od vodećeg dvojca na internetu kupti Meerkat, a najverovatnije će to biti Facebook jer je ovakava aplikacija odličana za promociju putem Facebook-a (npr. prenos promocije uživo). Pored toga, Periscope vam omogućava da sečuvate video koji ste snimili. Meerkat ne pruža ovu mogućnost, barem ne za sada.

Šta očekivati od ovih aplikacija u budućnosti

Twitter sa razlogom polaže mnogo nade u Periscope, i sigurno je da se danonoćno radi kako bi aplikacija bila još bolja. Periscope-u trenutno najviše nedostaje sortiranje (filtriranje) sadržaja i pretpostavljamo da je ovo prva stvar na kojoj će se raditi. Twitter je ovo već odlično rešio sa Vine-om, tako da je sigurno da će i ovo rešiti kako treba. Zbog toga što oba servisa funkcionišu u realnom vremenu Twitter i Periscope se odlično uklapaju.

Što se tiče Meerkat-a, ukoliko želi da opstane na ovom novom tržištu koje će uskoro biti prepravljeno sličnim aplikacijama moraće što pre da se proda Facebook-u ili Google-u.

Jedno je sigurno, od sada će muzičari moći uživo da prenose dešavanja iz backstage-a ili gostovanja na radiju, marketinške agencije će na jedan novi način moći da promovišu svoje klijente, a PR agencije će uživo prenositi događaje. I za sve to će im trebati samo 2 stvari: telefon i internet.

Autor: Luka Marić